Οικονομία

Ευρωζώνη: Στο -3,4% ο πληθωρισμός στην χονδρική – Πτώση 8,1% στην Ελλάδα

Ευρωζώνη: Στο -3,4% ο πληθωρισμός στην χονδρική – Πτώση 8,1% στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: capital.gr

Νέα περαιτέρω υποχώρηση εμφάνισαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, υποδηλώνοντας ότι αμβλύνονται σταδιακά οι πληθωριστικές πιέσεις.

Νέα περαιτέρω υποχώρηση εμφάνισαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, υποδηλώνοντας ότι αμβλύνονται σταδιακά οι πληθωριστικές πιέσεις.

Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν με ετήσιο ρυθμό 3,4% τον Ιούνιο μετά τη μείωση κατά 1,9% του Μαΐου, ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών ήταν για μικρότερη πτώση κατά 3,1%.

Σε επίπεδο ΕΕ η μείωση των τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε στο 2,4% ετησίως.

Παρομοίως, σε σχέση με ένα μήνα πριν οι τιμές στην ευρωζώνη υποχώρησαν κατά 0,4%, επίσης ταχύτερα από τη μείωση κατά 0,2% που έβλεπε η αγορά, μετά την κατακόρυφη πτώση κατά 1,9% μηνιαίως που είχαν εμφανίσει τον Μάιο.

Το μεγαλύτερο μέρος της υποχώρησης του δείκτη οφείλεται στην κατακόρυφη πτώση των τιμών της ενέργειας, που ήταν μειωμένες κατά 16,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Στα ενδιάμεσα αγαθά μειώθηκαν κατά 2,7% από πέρυσι, ενώ αυξήθηκαν κατά 5,2% στα κεφαλαιουχικά, κατά 5,9% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 8,9% για τα μη διαρκή.

Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, σε δομικό επίπεδο, εξαιρουμένων δηλαδή των ευμετάβλητων τιμών τις ενέργειας, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 2,5% ετησίως.

Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές παραγωγού ήταν μειωμένες κατά 0,7% για ενδιάμεσα αγαθά και κατά 0,5% για την ενέργεια, ενώ παρέμειναν αμετάβλητες στα διαρκή και μη καταναλωτικά αγαθά και αυξήθηκαν οριακά κατά 0,1% για τα κεφαλαιουχικά.

Έτσι, ο δομικός δείκτης παραγωγού ήταν μειωμένος κατά 0,3% σε σχέση με ένα μήνα πριν.

Σε επίπεδο χωρών, η μεγαλύτερη πτώση ήταν στην Ιρλανδία όπου οι τιμές παραγωγού ήταν μειωμένες κατά 17,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στο Βέλγιο κατά 12,4% και στην Βουλγαρία κατά 11,4%.

Αντίθετα, στην Ουγγαρία εμφάνισαν θηριώδη αύξηση κατά 29,5% ετησίως, στην Σλοβακία κατά 18,2% και στην Σλοβενία κατά 7,2%.

Στην Ελλάδα, οι τιμές παραγωγού έπεσαν τον Ιούνιο κατά 8,1% από πέρυσι αλλά αυξήθηκαν κατά 0,4% από τον Μάιο.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments