Nέα της αγοράς

Κίνα: Αδυναμία να ανακάμψουν οι εξαγωγές και τον Ιούλιο

Κίνα: Αδυναμία να ανακάμψουν οι εξαγωγές και τον Ιούλιο

Πηγή Φωτογραφίας: L Hong To Rtai

Η μέση πρόβλεψη των 28 οικονομολόγων που συμμετείχαν στο poll, κάνει λόγο για μια αισθητή υποχώρηση των εξαγωγών κατά 12,5% στις σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μετά από πτώση 12,4% τον Ιούνιο.

Αδυναμία να ανακάμψουν οι εξαγωγές της Κίνας και τον Ιούλιο εκτιμούν οι αναλυτές, καθώς προβλέπουν ότι θα έχουν συρρικνωθεί περαιτέρω, σε δημοσκόπηση που του Reuters που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα, ενόψει της αυριανής ανακοίνωσης των επίσημων κυβερνητικών στοιχείων. Οι εταιρείες του κλάδου της μεταποίησης στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, βλέπουν τη ζήτηση για τα προϊόντα τους να παραμένει υπό πίεση εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων, κάτι που επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Η μέση πρόβλεψη των 28 οικονομολόγων που συμμετείχαν στο poll, κάνει λόγο για μια αισθητή υποχώρηση των εξαγωγών κατά 12,5% στις σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μετά από πτώση 12,4% τον Ιούνιο.

Οι εισαγωγές αναμένεται να έχουν συρρικνωθεί κατά 5%, μετά από πτώση 6,8% τον Ιούνιο, κάτι που αντανακλά την ελαφρά βελτιωμένη εγχώρια ζήτηση. Ωστόσο, οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας προς την Κίνα, μια σημαντική μέτρηση για τις εισαγωγές, μειώθηκαν κατά 25,1% τον Ιούλιο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η μέση εκτίμηση στη δημοσκόπηση κάνει λόγο για οριακή μεταβολή στο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα διαμορφωθεί στα 70,6 δισ. δολάρια, έναντι 70,62 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο.

Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των εξαγωγών από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020, όταν οι εξαγωγές βυθίστηκαν κατά 17,2% σε ετήσια βάση, καθώς οι αυστηροί περιορισμοί και τα lockdowns σε όλη τη χώρα είχαν ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μείνουν έγκλειστοι στα σπίτια τους.

Η δραστηριότητα των κινεζικών εργοστασίων υποχώρησε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα τον Ιούλιο, συνιστώντας καθοδικό κίνδυνο για τις προοπτικές ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο. Το δυσμενές αυτό οικονομικό περιβάλλον επιτείνει την πίεση στους αξιωματούχους να εφαρμόσουν τα μέτρα πολιτικής που έχουν προαναγγείλει για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης κι ενώ οι κλάδοι των υπηρεσιών και των κατασκευών πλησιάζουν στο χείλος της συρρίκνωσης.

Ο κρατικός σχεδιαστής της Κίνας άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν κίνητρα σε τρεις συνεντεύξεις Τύπου που την περασμένη εβδομάδα, όμως οι επενδυτές δεν πείσθηκαν από τις προτάσεις για ενίσχυση της κατανάλωσης στους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, των ακινήτων και των υπηρεσιών, καθώς και για την επέκταση των εργαλείων στήριξης των δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2024.

Καθώς πολλές από τις μεγάλες αγορές της Κίνας δυσκολεύονται από το υψηλότερο κόστος δανεισμού, οι αρχές στο Πεκίνο προσπαθούν να τονώσουν την εγχώρια κατανάλωση χωρίς να χαλαρώσουν υπερβολικά τη νομισματική πολιτική, υπό τον φόβο να μην προκαλέσει μεγάλες εκροές κεφαλαίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments