Policy Briefs

Το Ιράν ανακοινώνει συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ

Το Ιράν ανακοινώνει συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων με τις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Οι σχετικές, επίσημες ανακοινώσεις έγιναν χθες από το Ιράν.

Το Ιράν επιβεβαίωσε την απελευθέρωση Αμερικανών κρατουμένων που κρατούνται στη φυλακή Evin της Τεχεράνης στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε το πρακτορείο. Επίσημος Τύπος της Irna.

«  Βάσει αυτής της συμφωνίας, πέντε Ιρανοί κρατούμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και πέντε Αμερικανοί κρατούμενοι στο Ιράν θα ανταλλάσσονται », ανακοίνωσε το πρακτορείο Irna, επικαλούμενο ενημερωμένη πηγή.

Τέσσερις κρατούμενοι – οι Ιρανοαμερικανοί Siamak Namazi, Emad Sharqi, Morad Tahbaz, καθώς και ένας άλλος κρατούμενος του οποίου το όνομα δεν έχει δημοσιοποιηθεί – έφυγαν από τη φυλακή Evin την Πέμπτη για να μεταφερθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό, όπως ανακοινώθηκε η οικογένεια ενός από αυτούς νωρίτερα .

Η υπόθεση ενός πέμπτου κρατούμενου, ενός Αμερικανού, είναι μέρος των διαπραγματεύσεων. Έχει ήδη μπει σε κατ’ οίκον περιορισμό πριν από μερικές εβδομάδες.

Το πρακτορείο Irna επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες, επικαλούμενο την αποστολή του Ιράν στον ΟΗΕ.

Όλοι οι Αμερικανοί που κρατούνται είναι ιρανικής καταγωγής. Το Ιράν δεν αναγνωρίζει τη διπλή ιθαγένεια και δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Η πρόοδος που σημειώθηκε προς την απελευθέρωση αυτών των κρατουμένων έρχεται μετά από διακριτικές και έντονες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. Το Ιράν επιβεβαίωσε τον Ιούνιο ότι διεξάγει έμμεσες συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του Σουλτανάτου του Ομάν, του παραδοσιακού μεσολαβητή μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, επικεντρώθηκαν στην αποδέσμευση έξι δισεκατομμυρίων δολαρίων ιρανικών κεφαλαίων που είχαν παγώσει στη Νότια Κορέα σε ειδικό λογαριασμό στο Κατάρ. Η χώρα είχε μπλοκάρει αυτά τα κεφάλαια, που προέκυψαν από την πώληση υδρογονανθράκων από το Ιράν, μετά τις αμερικανικές κυρώσεις.

Το Ιράν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια που μεταφέρθηκαν στο Κατάρ για ανθρωπιστικές αγορές, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Σύμφωνα με την Irna, «  ένα σημαντικό ποσό ιρανικών κεφαλαίων στην ιρακινή τράπεζα TBI » θα μπορούσε επίσης να μεταφερθεί. Το πρακτορείο πρόσθεσε ότι είχε ξεκινήσει επίσης η διαδικασία μεταφοράς ιρανικών κεφαλαίων που είχαν παγώσει σε ευρωπαϊκή τράπεζα.

Η ανταλλαγή κρατουμένων ”  δεν θα πραγματοποιηθεί έως ότου κατατεθούν τα χρήματα που απελευθερώθηκαν στους λογαριασμούς που υπέδειξε το Ιράν “, πρόσθεσε η Irna, επικαλούμενη ενημερωμένη πηγή.

Η ιρανική δικαστική αρχή είχε αναφέρει τον Αύγουστο του 2022 για την κράτηση  «δεκάδων » Ιρανών υπηκόων στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των Reza Sarhangpour και Kambiz Attar Kashani, που κατηγορούνται ότι «εκτρέπουν τις  αμερικανικές κυρώσεις » που επιβλήθηκαν κατά της Τεχεράνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments