Nέα της αγοράς

Φυσικό αέριο: Οι εξελίξεις στην Αυστραλία φέρνουν υποχώρηση των τιμών στην Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Οι εξελίξεις στην Αυστραλία φέρνουν υποχώρηση των τιμών στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Ένα δεξαμενόπλοιο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Futtsu, ανατολικά του Τόκιο, Ιαπωνία, 13 Νοεμβρίου 2017. REUTERS/Issei Kato/

Υποχώρηση των τιμών έφεραν οι συνομιλίες για κινητοποιήσεις στις εγκαταστάσεις LNG της Αυστραλίας

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς σημείωσαν πτώση 14%, σύμφωνα με το Bloomberg. Μέχρι τα μεσάνυχτα ώρα Περθ (δυτικής Αυστραλίας), δεν είχε υπάρξει κάποια ενημέρωση αναφορικά με την έκβαση των συνομιλιών. Εργαζόμενοι σε μία από τις εγκαταστάσεις του ενεργειακού ομίλου Woodside Energy Group, είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι θα κατέλθουν σε απεργία από τις 2 Σεπτεμβρίου.

Ο κίνδυνος διαταραχών στις εξαγωγές LNG από την Αυστραλία, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο, έδωσε ανοδική ώθηση στις τιμές του εν λόγω ορυκτού καυσίμου σε Ασία και Ευρώπη, με αποτέλεσμα την Τρίτη να διαμορφωθούν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο.

Φωτογραφία Αρχείου

Όπως επισημαίνει το οικονομικό πρακτορείο, οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου παραμένουν σε άνοδο μετά το σοκ προσφοράς που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Ενώ οι ευρωπαϊκές τιμές είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα του περασμένου χειμώνα και τα αποθέματα είναι σχεδόν γεμάτα, η περιοχή παραμένει ευάλωτη σε ξαφνικές αλλαγές στην παραγωγή που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον ανταγωνισμό για καύσιμα με την Ασία.

Υπερβολική αντίδραση

Πάντως, αν και οι απεργίες σε εγκαταστάσεις που ανήκουν στις Woodside και Chevron θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο έως και το 10% της παγκόσμιας προσφοράς LNG, ορισμένοι traders θεωρούν υπερβολική την πρόσφατη κίνηση των τιμών.

Υπήρξε μια «υπερβολική αντίδραση παγκοσμίως» στις πιθανές απεργίες και τα αποθέματα LNG της Βόρειας Ασίας είναι «αρκετά υψηλά», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη η Zoe Yujnovich, επικεφαλής της ολοκληρωμένης επιχείρησης αερίου της Shell.

Οι εξαγωγές LNG στην Ευρώπη είναι πιο κερδοφόρες για τις ΗΠΑ, σε σχέση με τις εξαγωγές προς την Ασία, τον προσεχή Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνει τις ροές να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη και όχι την Ασία, χαλαρώνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά στη γηραιά ήπειρο.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, διαμορφώθηκαν στα 38,786 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments