Πολιτική

Στο δρόμο προς τη ΔΕΘ: Τελικές σκέψεις και ιεραρχήσεις

Στο δρόμο προς τη ΔΕΘ: Τελικές σκέψεις και ιεραρχήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: [363232] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν αμέσως μόλις επιστρέψει ο πρωθυπουργός από την Κύπρο.

Η “Εβδομάδα της ΔΕΘ” ξεκινά σήμερα και τα κυβερνητικά στελέχη και οι μηχανισμοί του Μεγάρου Μαξίμου τρέχουν ολοταχώς στην τελική ευθεία για τη ΔΕΘ και την ομιλία του πρωθυπουργού το ερχόμενο Σάββατο 9 του μηνός. Οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πυρετώδεις, καθώς βάζουν τις τελευταίες πινελιές στην ομιλία και οριστικοποιούν τα σχόλια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τα οποία θα παρουσιαστούν στο φθινοπωρινό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στην ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει ένα σαφές μήνυμα εντός και εκτός χώρας μεταρρυθμίσεων που θα δώσουν ανάσα στην κοινωνία και θα ενισχύσουν το κοινωνικό στίγμα της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο όπως σε όλους τους τόνους σημειώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να τεθεί σε οποιοδήποτε κίνδυνο η δημοσιονομικής σταθερότητα και πορεία της χώρας. Όπως επανειλημμένα τονίζουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού τα μέτρα που θα στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών θα είναι απολύτως «ζυγισμένα» και κοστολογημένα, αλλά και εντός του δημοσιονομικού πλαισίου της χώρας, καθώς στόχος της κυβέρνησης παραμένει η όσο τον δυνατόν γρηγορότερη ανάκτηση ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αναμένοντας θετικές ειδήσεις.

Σε μήνυμά του στο Facebook, ο κ. Μητσοτάκης, επανερχόμενος στις «απολογιστικές αναρτήσεις» και αναφερόμενος, όπως έγραψε, στις λέξεις που σηματοδοτούν τη νέα τετραετία της διακυβέρνησής του, επέλεξε τις τη φράση «μεταρρυθμιστική επιτάχυνση ενώ στοχοθέτησε ως αντίπαλο της κυβέρνησης «τα προβλήματα της κοινωνίας και του τόπου. Και είναι δύσκολος αντίπαλος, με τον οποίον παλεύουμε κάθε μέρα» έγραψε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του Πρωθυπουργού δεν θα είναι μονομερής, αλλά θα αναπτύξει μια ευρεία κυβερνητική στρατηγική σε βάθος τετραετίας, με κύριο άξονα την καθημερινότητα, με κοινωνική διάσταση, όπως προαναφέρθηκε, υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της δημοσιονομικής σταθερότητας και της αποκατάστασης της επενδυτικής βαθμίδας:

  • Επέκταση του Market Pass μέχρι το τέλος του 2023.
  • Νέες παρεμβάσεις στο επίδομα θέρμανσης.
  • Διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές, εστίαση, πολιτισμό και τουρισμό.
  • Επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση την 1η Ιανουαρίου 2024

Ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, η οποία θα αποτυπωθεί στην ομιλία του πρωθυπουργού, βρίσκεται πάντα ο τομέας της υγείας, συμπεριλαμβανομένων 10.000 προσλήψεων, επανεξέταση της υπηρεσίας ασθενοφόρων, ψηφιακός μετασχηματισμός και ένας νέος Χάρτης Υγείας που θα καθιερώσει ενιαία πρωτόκολλα υπηρεσιών σε όλες τις δομές της επικράτειας. Ειδικότερα, όσον αφορά την υπηρεσία ασθενοφόρων, στόχος της κυβέρνησης είναι η υπηρεσία να φτάσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να καταγράψει χρόνους ανταπόκρισης μικρότερους των επτά λεπτών σε ακραία επείγοντα περιστατικά. Παράλληλα, σχεδιάζει να ξεκινήσει την πρόσληψη 800 μόνιμων διασωστών παράλληλα με την ανάπτυξη πληρωμάτων ασθενοφόρων με τριετείς συμβάσεις.

Εξίσου ψηλά στις προτεραιότητες  τοποθετείται και η Παιδεία, με έμφαση σε όλες τις βαθμίδες αλλά και επιτάχυνση των πρωτοβουλιών που θα δίνουν τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, παράλληλα με την ταυτόχρονη αναβάθμιση των δημοσιών Πανεπιστημίων.

Εκείνο που ο ίδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε στον τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο ως “ακρογωνιαία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησης”  αφορά τη Δικαιοσύνη και την  επιτάχυνση της απονομής της κάτι που αποτελεί στοίχημα για την νέα περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ.

Υπό την πίεση των πυρκαγιών που ξέσπασαν στη χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και άφησαν τα σημάδια τους στις πληγείσες περιοχές, το Μαξίμου ετοιμάζει ήδη σχέδια για τις επόμενες ημέρες της πολιτικής προστασίας: το 2026, το αργότερο το 2027, νέα κανανταίρ, πάνω από 100 drones ικανά να παρακολουθούν ευαίσθητα σημεία, αισθητήρες μέτρησης της θερμοκρασίας, όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τις περιοχές υψηλού κινδύνου κάμερες σε δάση υψηλού κινδύνου, και θα παρασχεθεί βοήθεια με προηγμένα συστήματα θερμικής καταγραφής. ‘Δώσαμε μια απάντηση στις αδικαιολόγητες κατηγορίες και στους εύκολους μύθους που συμβάλλουν σκόπιμα στη σύγχυση γύρω από την κλιματική κρίση. Δράξαμε επίσης την ευκαιρία να ανακοινώσουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες για να μετατρέψουμε τη σημερινή αρνητική κατάσταση σε μια καλύτερη άμυνα για το αύριο: την άμεση προμήθεια νέου τεχνικού εξοπλισμού με την ταχεία εφαρμογή του προγράμματος “ΑΙΓΙΣ”, νέες διαδικασίες πρόληψης και φυσικά την πρόσληψη 1.200 νέων πυροσβεστών και πρόσθετων δασεργατών κ.ο.κ.”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τέλος, από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν θα λείψουν οι αναφορές στο κράτος και την «αλλαγή» του με την επέκταση της  ψηφιοποίησης αλλά και την αξιολόγηση δομών και προσώπων σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments