Policy Briefs

Η Βουλγαρία εξοπλίζεται με πυραύλους απέναντι στη ρωσική απειλή

Η Βουλγαρία εξοπλίζεται με πυραύλους απέναντι στη ρωσική απειλή

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Seaforces.org - Bulgarian Navy

Ενώ η χώρα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ναυτικής σύγκρουσης στη Μαύρη Θάλασσα, η Βουλγαρία έχει αρχίσει να εξοπλίζει την ακτοφυλακή της με πυραύλους ώστε κανείς να μην τολμήσει να πλησιάσει τις παραθαλάσσιες πόλεις της χώρας.

Η Βουλγαρία έχει αρχίσει να εξοπλίζει την ακτοφυλακή της με πυραύλους ώστε «κανείς να μην τολμήσει να πλησιάσει τις πόλεις της χώρας στη Μαύρη Θάλασσα», ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών.

«Προς το παρόν, δεν βλέπουμε άμεση απειλή για τα βουλγαρικά λιμάνια, αλλά η δύναμη απαντάται με δύναμη. Γι’ αυτό αρχίσαμε να αγοράζουμε πυραύλους για την ακτοφυλακή, ώστε κανείς να μην τολμήσει να πλησιάσει τις πόλεις μας στη Μαύρη Θάλασσα», συμπλήρωσε ο Ντένκοφ.

Στην οπτική αυτή, υπενθύμισε την επίθεση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας κατά της Βάρνας το 1915.

«Έχει σταλεί ένα μήνυμα στο ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία προσπαθεί να κάνει τη Μαύρη Θάλασσα μια ρωσική λίμνη, ο μόνος τρόπος να αντισταθούμε είναι να απαντήσουμε στη δύναμη με δύναμη. Πριν από πολλά, πολλά χρόνια, η Βάρνα βομβαρδίστηκε από τη Ρωσία κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ντένκοφ.

«Οι Ρώσοι πολιτικοί έχουν επανειλημμένα πει ότι μετά την Ουκρανία ακολουθούν οι δημοκρατίες της Βαλτικής και η Μολδαβία. Είναι καιρός οι Βούλγαροι πολίτες να ανοίξουν τα μάτια τους ότι υπάρχει ένας επιτιθέμενος που θέλει να πάρει πίσω την αυτοκρατορική επιρροή», είπε ακόμη ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Το βουλγαρικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει σήμερα τρεις φρεγάτες, ένα πλοίο φρουράς, τρεις κορβέτες και αρκετά ναρκαλιευτικά. Το 2025 και το 2026 έχει προγραμματιστεί η παράδοση δύο νέων περιπολικών σκαφών, των Brave και Courageous, που κατασκευάζονται στο βουλγαρικό ναυπηγείο MTG “Dolphin”- έχει επίσης ανακοινωθεί η πρόθεση αγοράς δύο μεταχειρισμένων υποβρυχίων από χώρες εταίρους του ΝΑΤΟ, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σαφήνεια για το θέμα αυτό. Δεν έχει δοθεί καμία διευκρίνιση.

Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Τόντορ Ταγκάρεφ ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ναυμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα λόγω της επιθετικής συμπεριφοράς της Ρωσίας.

Το Κρεμλίνο έχει χρησιμοποιήσει ναυτικά σκάφη για να εμποδίσει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία- τον Αύγουστο, ρωσικά πολεμικά πλοία έριξαν προειδοποιητικές βολές στη Μαύρη Θάλασσα για να σταματήσουν ένα πλοίο ξηρού φορτίου με σημαία Παλάου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments