Γεωπολιτικά

Κιμ Γιονγκ Ουν σε Πούτιν: «Θα είμαστε μαζί στον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού» [vid]

Κιμ Γιονγκ Ουν σε Πούτιν: «Θα είμαστε μαζί στον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού» [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Krievijas diktators Vladimirs Putins ar Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu 2019. gadā (Foto: Kommersant/ Vida Press) Kriev

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε και έσφιξε για κάπου 40 δευτερόλεπτα το χέρι του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στον χώρο του κοσμοδρομίου Βαστότσνι, της πιο σύγχρονης εγκατάστασης εκτόξευσης πυραύλων της χώρας του.

Σε εξέλιξη βρίσκεται το τετ α τετ των προέδρων της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας με τον Κιμ Γιονγκ Ουν να δίνει τον τόνο δηλώνοντας μπροστά στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία διεξάγει έναν ιερό πόλεμο με τη Δύση και ότι οι δύο χώρες θα πολεμήσουν από κοινού τον «ιμπεριαλισμό».

«Η Ρωσία έχει ξεσηκωθεί σε έναν ιερό αγώνα για να προστατεύσει την κυριαρχία και την ασφάλειά της… ενάντια στις ηγεμονικές δυνάμεις», είπε ο Κιμ στον Πούτιν μέσω μεταφραστή.

«Θα υποστηρίζουμε πάντα τις αποφάσεις του προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας… και θα είμαστε μαζί στη μάχη κατά του ιμπεριαλισμού».

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος είχε επιφυλάξει θερμή υποδοχή στον Κιμ Γιονγκ Ουν τον οποίο καλωσόρισε στο κοσμοδρόμιο Vostochny στην πόλη Αμούρ το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος).

Στο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της Ρωσίας φαίνεται να υποδέχεται τον ηγέτη της Βόρεια Κορέας ενώ γύρω τους βρίσκονται άνδρες ασφαλείας και φωτογράφοι.

FILE PHOTO: North Korean leader Kim Jong Un departs Pyongyang, North Korea, to visit Russia, September 10, 2023, in this image released by North Korea’s Korean Central News Agency on September 12, 2023. KCNA via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THIS IMAGE. NO THIRD PARTY SALES. SOUTH KOREA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN SOUTH KOREA./File Photo

«Χαίρομαι που σε βλέπω. Αυτό είναι το νέο μας κοσμοδρόμιο» ακούστηκε να λέει ο Πούτιν στον Κιμ Γιονγκ Ουν με τη χειραψία τους, όπως σημειώνει ο Guardian, να διαρκεί για 40 δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass ο Κιμ Γιονγκ Ουν ευχαρίστησε τον Πούτιν για την πρόσκληση «παρά τον φόρτο εργασίας του».

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συνάντησης και αν στην ατζέντα θα είναι και η προμήθεια όπλων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απάντησε, σύμφωνα με το Interfax, ότι «οι χώρες μας συνεργάζονται σε ευαίσθητους τομείς που δεν μπορούν να συζητηθούν δημόσια»

Για το ίδιο θέμα ο Πούτιν αρκέστηκε να απαντήσει ότι «θα συζητήσουμε για όλα τα θέματα. Υπάρχει χρόνος».

Σε δεύτερη ερώτηση για το αν η Μόσχα θα βοηθήσει την Πιονγιανγκ στην κατασκευή δορυφόρων ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε «γι’ αυτό ήρθαμε στο κοσμοδρόμιο. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την πυραυλική τεχνολογία και προσπαθούν να αναπτυχθούν στον διαστημικό τομέα».

Η τοποθέτηση του Πούτιν μπροστά στις κάμερες «Αγαπητέ κ. Πρόεδρε! Χαίρομαι πολύ που σας βλέπω και σας καλωσορίζω και πάλι στη Ρωσία – αυτή τη φορά, όπως συμφωνήσαμε, στο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι.

Είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται ο τομέας αυτός εδώ, και αυτή είναι η νέα μας εγκατάσταση. Ελπίζω τόσο εσείς όσο και οι συνάδελφοί σας να το βρείτε ενδιαφέρον.

Η συνάντησή μας πραγματοποιείται σε μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή, άλλωστε. Πρόσφατα, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας γιόρτασε τα 75 χρόνια από τη δημιουργία και την ίδρυσή της. 75 χρόνια από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η χώρα μας ήταν η πρώτη που αναγνώρισε το κυρίαρχο ανεξάρτητο κράτος – τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Στη συνέχεια, πολύ σύντομα θα γιορτάσουμε την 70ή επέτειο από το τέλος του πολέμου της ανεξαρτησίας και τη νίκη του κορεατικού λαού σε αυτόν τον πόλεμο. Πρόκειται για μια ημερομηνία ορόσημο, διότι η χώρα μας βοήθησε επίσης τους φίλους μας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας να αγωνιστούν για αυτή την ανεξαρτησία.

Πρέπει, φυσικά, να μιλήσουμε για ζητήματα οικονομικής συνεργασίας και ζητήματα ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Έχουμε πολλά θέματα. Θέλω να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που σας βλέπω. Σας ευχαριστώ που αποδεχθήκατε την πρόσκληση και ήρθατε στη Ρωσία”.

Όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν νωρίτερα τον Πούτιν αν η Ρωσία θα βοηθήσει τον Κιμ να κατασκευάσει δορυφόρους, εκείνος απάντησε: «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήρθαμε εδώ. Ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την πυραυλική μηχανική- προσπαθούν επίσης να αναπτύξουν το διάστημα».

Η τοποθέτηση του Κιμ Γιον Ουν «Σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου που δώσατε τόση προσοχή στην επίσκεψή μας στη Ρωσία.

Η Σοβιετική Ένωση έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην απελευθέρωση της χώρας μας.

Η φιλία μας έχει βαθιές ρίζες, και τώρα οι σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία αποτελούν την πρώτη προτεραιότητα για τη χώρα μας

Είμαι βέβαιος ότι η συνάντησή μας θα είναι το επόμενο βήμα για να ανεβάσουμε τις σχέσεις σε ένα νέο επίπεδο.

Η Ρωσία έχει ανέλθει σε έναν ιερό αγώνα για την προστασία της κυριαρχίας και της ασφάλειάς της… ενάντια στις ηγεμονικές δυνάμεις”, είπε ο Κιμ στον Πούτιν μέσω μεταφραστή.

Θα υποστηρίζουμε πάντα τις αποφάσεις του προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας… και θα είμαστε μαζί στον αγώνα κατά του ιμπεριαλισμού”.

Ο Κιμ έγραψε σε ένα βιβλίο επισκεπτών: “Η δόξα στη Ρωσία, που γέννησε τους πρώτους κατακτητές του διαστήματος, θα είναι αθάνατη”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments