Οικονομία

Σφίγγει ο κλοιός για τις μικρές επιχειρήσεις – Με μηδενική ρευστότητα 1 στους 4

Σφίγγει ο κλοιός για τις μικρές επιχειρήσεις – Με μηδενική ρευστότητα 1 στους 4

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Στα όριά τους βρίσκονται οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, καθώς η έλλειψη ρευστότητας και τα χαμηλά ποσοστά πρόσβασης σε χρηματοδότηση τις καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτες απέναντι σε κάθε είδους κρίση.

Στα όριά τους βρίσκονται οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, καθώς η έλλειψη ρευστότητας και τα χαμηλά ποσοστά πρόσβασης σε χρηματοδότηση τις καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτες απέναντι σε κάθε είδους κρίση.

Στα όριά τους βρίσκονται οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, καθώς η έλλειψη ρευστότητας και τα χαμηλά ποσοστά πρόσβασης σε χρηματοδότηση τις καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτες απέναντι σε κάθε είδους κρίση.

Η εικόνα που δίνει η πρόσφατη έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι ενδεικτική της κατάστασης που βιώνουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πάνω από 1 στις 4 επιχειρήσεις (25,6%) έχουν μηδενικό ταμείο, ενώ για το 21,2% των επιχειρήσεων τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν το πολύ για ένα μήνα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι μικρότερες με βάση τον αριθμό εργαζομένων και τον κύκλο εργασιών επιχειρήσεις, ενώ πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης όπου το ποσοστό εκείνων που δεν έχουν ταμειακά διαθέσιμα ή τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν το πολύ για ένα μήνα ανέρχεται στο 53,7% (35,8% δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα και το 17,9% έχει ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν το πολύ για ένα μήνα).

Περισσότερες από 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις δήλωσε μείωση της ρευστότητας το πρώτο εξάμηνο του 2023. Από την άλλη μεριά, το 23,3% δήλωσε αύξηση, ενώ για το 36,5% η κατάσταση δεν μεταβλήθηκε.

Αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους

Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εμφανίζει σημαντική αδυναμία να καλύψει τις υποχρεώσεις της, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήσει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.

Δυο στους τρεις επιχειρηματίες οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία και ακολουθούν σε ποσοστό 58% οι οφειλές προς τράπεζες / servicers. Λιγότερες οφειλές καταγράφονται προς τους προμηθευτές (15,14%), τις εταιρίες ενέργειας, τηλεπικοινωνιών κ.λπ (12%) και στα δημοτικά τέλη (5%). Μάλιστα, οι μισοί επιχειρηματίες (56%) αδυνατούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Σύμφωνα με το ΒΕΑ, από τις επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, μόνο το 15% θα καταφέρει να ανταπεξέλθει το επόμενο διάστημα στις υποχρεώσεις του με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις, ενώ το 17% επιθυμεί περισσότερες δόσεις. Το υπόλοιπο 67% αδυνατεί να καλύψει τις οφειλές του και από αυτούς το 37% ζητά επαναδιαπραγμάτευση, ενώ ακόμη χειρότερα, ένας στους τέσσερις αδυνατεί να ανταπεξέλθει ακόμη και αν γίνει «κούρεμα» στην οφειλή. Τις μεγαλύτερες οφειλές έχουν οι κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΑΕ, ΕΠΕ και ΙΚΕ) και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Μεγαλύτερη αδυναμία κάλυψης, έχουν οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με το εμπόριο (μια στις τρεις ακόμη και με κούρεμα των οφειλών) και ακολουθούν οι αμιγώς παραγωγικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ενώ ως προς τη νομική μορφή τους, μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι προσωπικές εταιρείες (ΟΕ, ΕΕ) και οι ατομικές επιχειρήσεις, από δε τις κεφαλαιουχικές εταιρείες, οι ΙΚΕ σύμφωνα με το insider.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments