Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Διχασμένος μπροστά στον δεύτερο γύρο

ΣΥΡΙΖΑ: Διχασμένος μπροστά στον δεύτερο γύρο

Πηγή Φωτογραφίας: [63259] ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Ανακινείται ζήτημα με τα παλαιά μέλη του κόμματος, σφοδρές αντιδράσεις από το στρατόπεδο Κασσελάκη.

Με καζάνι που βράζει μοιάζει όλο και περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ, ελάχιστες ημέρες πριν από τη δεύτερη και κρισιμότερη εκλογή της προσεχούς Κυριακής.

Το ζήτημα των “παλιών μελών” του κόμματος διχάζει την Κουμουνδούρου, ενώ δεν λείπουν και οι φωνές που υποστηρίζουν πως ο δεύτερος γύρος είναι αχρείαστος, με δεδομένο το ευρύ προβάδισμα του Στέφανου Κασσελάκη στον πρώτο γύρο της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας.

Το ζήτημα των “παλαιών μελών”

Πιο συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν από το γεγονός ότι στα τάμπλετς που υπήρχαν στα 537 εκλογικά τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την περασμένη Κυριακή, είχαν «φορτωθεί» οι εκλογικοί κατάλογοι του Υπουργείου Εσωτερικών και όχι το ανανεωμένο μητρώο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το οποίο αριθμεί 172.000 περίπου μέλη και εμπλουτίστηκε για τελευταία φορά τον Μάιο του 2022, οπότε προστέθηκαν περίπου 100.000 νέες εγγραφές για να υπερψηφίσουν τον Αλέξη Τσίπρα. Η αιτία που δεν συμπεριλήφθηκε στο σύστημα το Μητρώο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει να κάνει με την εκκαθάρισή του, η οποία ήθελε πολύ χρόνο, περισσότερο από τον διαθέσιμο για την εσωκομματική διαδικασία.

Δεδομένου ότι 150.853 από τα 152.193 μέλη του κόμματος που επισκέφθηκαν τα εκλογικά κέντρα τον περασμένο Μάιο ψήφισαν στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, αυτό σημαίνει ότι περίπου 50.000 παλιά μέλη του κόμματος δεν ψήφισαν προχθές τον νέο αρχηγό του κόμματος. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, στον πρώτο γύρο ψήφισαν 148.821 άτομα, ενώ έγκυρες ψήφους έδωσαν 147.821. Ωστόσο, από το τελευταίο αφαιρέθηκαν περίπου 42.000 νέα μέλη, πράγμα που σημαίνει ότι ψήφισαν περίπου 105.000 παλιά μέλη, με αποτέλεσμα να λείπουν σχεδόν 45.000 από αυτούς που ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα το 2022.

Με αυτά τα δεδομένα, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ζήτησε από τα 45.000 παλιά μέλη που επιθυμούν να ψηφίσουν την Κυριακή στον δεύτερο γύρο, εφόσον έχουν το δικαίωμα, να στείλουν μέχρι αύριο το απόγευμα με email τα προσωπικά τους στοιχεία προς επικαιροποίηση, προκαλώντας τεράστιο όγκο επαληθεύσεων. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, η Κουμουνδούρου έχει συστήσει από χθες ομάδες εργασίας και σε συνεργασία με τις κατά τόπους Νομαρχιακές Επιτροπές θα διασταυρώνει τα στοιχεία των μελών, σε μια προσπάθεια να προλάβει το άνοιγμα της κάλπης, στις 8 το πρωί της Κυριακής, δηλαδή την ημέρα διεξαγωγής του δεύτερου γύρου.

Οι έντονες αντιδράσεις

Μπροστά σε αυτή τη νέα εξέλιξη έντονες υπήρξαν οι αντιδράσεις εκ μέρους υποστηρικτών της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη και όχι μόνο.

Ο Παύλος Πολάκης μιλά ανοιχτά για “ανέκδοτο” και καλεί την την ΚΕΦΕ να πάρει πίσω την εγκύκλιο χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς όπως «απαράδεκτη» και «ανέκδοτο» καθώς το ποιο θα είναι το εκλογικό σώμα την Κυριακή έχει εξελιχθεί σε βασικό επίδικο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετες απόψεις εκφέρονται, εντούτοις, και από το στρατόπεδο των υποστηρικτών της Έφης Αχτσιόγλου.

Ενδεικτικά, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ανοιχτός υποστηρικτής της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου για την ηγεσία του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, δηλώνει με ανάρτησή του πως «η ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής δυσκολεύει την συμμετοχή παλιών μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Άρα είναι λάθος». «Είναι τεχνικά εφικτό και πολιτικά ορθό να επιδιώξουμε την συμμετοχή των δεκάδων χιλιάδων μελών που δεν προσήλθαν  στον πρώτο γύρο της διαδικασίας. Μαζί θα φτιάξουμε το κοινό μας μέλλον» κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.

Από τη μεριά τους,  ο Ευάγγελος Αντώναρος χαρακτήρισε έως και «πολιτικά ύποπτη» την απόφαση της ΚΕΦΕ του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τα μέλη της να σταματήσουν τις «παρασκηνιακές μεθοδεύσεις που είναι το μόνο που ξερουν να κάνουν σχετικά καλά».

“Αχρείαστος ο δεύτερος γύρος”

Σημειωτέον ότι ο Γιώργος Καραμέρος, ο οποίος είχε ταχθεί στο πλευρό της Έφης Αχτσιόγλου, υποστηρίζοντας πως «ό,τι δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 11 χρόνια το έκανε η κοινωνία μέσα σε μία Κυριακή. Να μην πάμε σε δεύτερο γύρο πόλωσης και εντάσεων. Στέφανος Κασσελάκης και Έφη Αχτσιόγλου να συνεννοηθούν στη βάση της βούλησης των πολιτών για την προεδρία του κόμματος και της Κ.Ο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Ευάγγελου Αποστολάκη.

Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο Ε. Αποστολάκης τόνισε πως «η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη. Δηλαδή υπό μία έννοια αυτό που λέει ο κ. Καραμέρος και κάποιοι άλλοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως να μην χρειαζόταν να προχωρήσουμε στην επόμενη εκλογική διαδικασία» τόνισε ο κ. Αποστολάκης, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν αντιπαραθέσεις και κόντρες, όταν ο στόχος είναι να προκύψει ένα αποτέλεσμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments