Πολιτική

Ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής των MED9

Ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής των MED9

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ EUMED - 9 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η θέση υπέρ της προληπτικής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού, η συνάντηση με τον Μακρόν.

Οι ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού νότου αναζητούν στη Μάλτα κοινό βηματισμό για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων ροών. Στο επίκεντρο της Συνόδου των MED9,  βρίσκεται η φύλαξη των συνόρων, η στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η κλιματική κρίση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πριν την έναρξη των εργασιών συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν.

Μεταναστευτικό: Πολιτικές πρόληψης 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πολιτικές, που στοχεύουν στην πρόληψη του μεταναστευτικού.

Πιο συγκεκριμένα, την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει σχέσεις με τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά «και όχι όταν υπάρχει κρίση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του για το Μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής της MED9 στη Μάλτα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η Ελλάδα τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της, αφιερώνοντας μεγάλη προσπάθεια και πόρους.

Πολιτική που, όπως υπογράμμισε, έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και έχει περιορίσει τις ροές, στέλνοντας το μήνυμα στους διακινητές ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική, επιδιώκει ωστόσο, όπως είπε, τη συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η Ελλάδα τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της, αφιερώνοντας μεγάλη προσπάθεια και πόρους, πολιτική που, όπως υπογράμμισε, έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και έχει περιορίσει τις ροές, στέλνοντας το μήνυμα στους διακινητές ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική, επιδιώκει, ωστόσο, τη συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών.

Η συζήτηση για το μεταναστευτικό αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον καθώς είναι σε εξέλιξη εντός ΕΕ η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, με αρκετές διαφωνίες και χωρίς ακόμα να έχει υπάρξει κοινή γραμμή Βορρά-Νότου.

Ακόμη, σχετικά με την κλιματική αλλαγή όπως και στη ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός μιλά για την ανάγκη για μία στρατηγική απάντηση της ΕΕ, για τη διάθεση πρόσθετων πόρων με έμφαση στο ταμείο αλληλεγγύης και στο αγροτικό αποθεματικό, αλλά και για ανάγκη για λύσεις έξω από τα συνήθη πλαίσια.

Και αυτή η συζήτηση έχει τη σημασία της, καθώς σε εξέλιξη είναι οι συζητήσεις εντός ΕΕ για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο περιθώριο της συνόδου, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος ενόψει της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας (5 και 6 Οκτωβρίου) στη Γρανάδα.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Ε. Μακρόν για τη συνδρομή της Γαλλίας στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα μας το καλοκαίρι και επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την προσαρμογή στην Κλιματική κρίση, στο πνεύμα της επιστολής που έχει ήδη απευθύνει στους ηγέτες της MED9.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της τεχνολογίας για την πρόβλεψη ακραίων καιρικών φαινομένων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Μεταναστευτικό και στη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία κρατών-μελών προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις και τα δίκτυα των διακινητών να αποθαρρύνονται από το να βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments