Διεθνή

Bloomberg: Το χτύπημα στην Άγκυρα υπονομεύει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Bloomberg: Το χτύπημα στην Άγκυρα υπονομεύει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Apnews.com - Turkey strikes suspected Kurdish militant targets in northern Iraq after suicide attack in Ankara

Η τρομοκρατική επίθεση έρχεται να προσθέσει νέες «σκιές» πάνω από την προοπτική ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ που ακόμη εκκρεμεί λόγω τουρκικής ολιγωρίας.

Η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας –που πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας στην Αγκυρα το πρωί της Κυριακής, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι δύο δράστες και να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί– μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ένα άλλο, εκ πρώτης όψεως «άσχετο», μέτωπο όπως είναι εκείνο της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ που ακόμη εκκρεμεί, σημειώνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg.

Την ευθύνη για το χθεσινό χτύπημα έσπευσε να αναλάβει, μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου ANF, μια ομάδα που φέρεται να σχετίζεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα.

Αργά το βράδυ της Κυριακής το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών θα ανακοίνωνε, μάλιστα, ότι τουλάχιστον ο ένας από τους δύο δράστες της επίθεσης έχει επιβεβαιωθεί ότι είχε σχέσεις με το PKΚ, ενώ σχεδόν άμεσα, τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον στόχων της κουρδικής οργάνωσης στο βόρειο Ιράκ.

Η Σουηδία και το ΝΑΤΟ δεν σχετίζονται κατ’ ουδένα τρόπο με το τρομοκρατικό χτύπημα που πραγματοποιήθηκε χθες στην τουρκική πρωτεύουσα. Ωστόσο, το εν λόγω χτύπημα έρχεται να προσθέσει «σκιές» και νέα εμπόδια πάνω από τη νατοϊκή προοπτική της Στοκχόλμης.

Τρεις μήνες έπειτα από τη νατοϊκή Σύνοδο Κορυφής που είχε πραγματοποιηθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας τον περασμένο Ιούλιο, η ένταξη της Σουηδίας ακόμη δεν έχει επικυρωθεί από την τουρκική εθνοσυνέλευση. Η επιστροφή μάλιστα της εθνοσυνέλευσης από τις καλοκαιρινές της διακοπές έγινε μόλις χθες, την ημέρα δηλαδή της τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε, τον περασμένο Ιούλιο, ότι δίνει το πράσινο φως προκειμένου η Σουηδία να ακολουθήσει τη Φινλανδία στις τάξεις του ΝΑΤΟ, ως 32ο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η τουρκική ηγεσία, επί σειρά μηνών, μπλόκαρε τη νατοϊκή πορεία της Σουηδίας, υποστηρίζοντας ότι η σκανδιναβική χώρα έχει εξελιχθεί σε καταφύγιο Κούρδων «τρομοκρατών» – σχετιζόμενων με το PKK, με τις πολιτοφυλακές YPG/YPJ κ.ά.– που αποτελούν «απειλή» για την τουρκική ασφάλεια όπως καταγγέλλει η Αγκυρα.

Ανταποκρινόμενη στις τουρκικές «ανησυχίες», η Στοκχόλμη τροποποίησε το περασμένο διάστημα την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία, προκειμένου έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την άρση του τουρκικού βέτου και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Το τρομοκρατικό χτύπημα της Κυριακής έρχεται ωστόσο, μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, να περιπλέξει τις εξελίξεις.

«Ο Ερντογάν είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει την τελευταία βίαιη επίθεση του PKK στην καρδιά της τουρκικής πρωτεύουσας ως μοχλό πιέζοντας τη Σουηδία να αναλάβει πρόσθετη δράση ενάντια στους υποστηρικτές της κουρδικής οργάνωσης», δηλώνει, μιλώντας στο Bloomberg, ο Νιχάτ Αλί Οζτζάν, στρατηγικός αναλυτής στο Ιδρυμα Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (Economic Policy Research Foundation) με έδρα την Αγκυρα.

Με φόντο την επίθεση της περασμένης Κυριακής, η Αγκυρα μπορεί να διατυπώσει νέες αντιρρήσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, από την πλευρά του, μπορεί τώρα, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Νιχάτ Αλί Οζτζάν στο Bloomberg, να επιχειρήσει να διεκδικήσει και άλλες παραχωρήσεις από τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας (επί παραδείγματι την αναβίωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., τη χαλάρωση των περιορισμών έκδοσης βίζας για τους Τούρκους που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Eνωση, την απόκτηση πολεμικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ κ.ά.).

Διόλου τυχαία, ο Τούρκος πρόεδρος επανέφερε ήδη κάποιες από τις προαναφερθείσες τουρκικές απαιτήσεις χθες στο πλαίσιο ομιλίας του από την Αγκυρα, μόλις λίγες ώρες έπειτα από το τρομοκρατικό χτύπημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments