Πολιτική

Εκλογές: Χαμηλά η συμμετοχή – Δεν θα υπάρξουν exit polls

Εκλογές: Χαμηλά η συμμετοχή – Δεν θα υπάρξουν exit polls

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Περιορισμένη η εκλογική συμμετοχή των πολιτών - Μια εκλογική βραδιά χωρίς exit polls.

Σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε, με βάση την επίσημη ενημέρωση στις 5:30μμ, η συμμετοχή των πολιτών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες φαίνεται ότι δεν κέντρισαν το ενδιαφέρον των πολιτών, στο βαθμό που θα περίμενε κάποιος.

Παράλληλα, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν διενήργησαν exit polls για αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Κατά τις 21μμ θα υπάρξει μια πρώτη εικόνα και γύρω στις 22:30μμ αναμένεται να υπάρξει εκτίμηση του αποτελέσματος.

Περιορισμένη η συμμετοχή των εκλογέων

Πιο συγκεκριμένα, στο 44,6% ανέρχεται η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις αυτοδιοικητικές εκλογές μέχρι τις 5:30 το απόγευμα της Κυριακής, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών από τους δικαστικούς αντιπροσώπους 12.984 εκλογικών τμημάτων και με αναγωγή επί του συνόλου των 22.722 τμημάτων, έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα περίπου 4.360.000 ψηφοφόροι.

Τα ποσοστά συμμετοχής ανά περιφέρεια είναι τα εξής: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 45,8%, Κεντρική Μακεδονία 45%, Δυτική Μακεδονία 43,7%, Ήπειρος 49,3%, Θεσσαλία 49,5%, Ιόνια Νησιά 41,6%, Δυτική Ελλάδα 49,7%, Στερεά Ελλάδα 53,4%, Αττική 38,7%, Πελοπόννησος 45,1%, Βόρειο Αιγαίο 39,4%, Νότιο Αιγαίο 48,1%.

Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι η μεγαλύτερη συμμετοχή καταγράφεται στη Στερεά Ελλάδα και η πιο περιορισμένη συμμετοχή στις κάλπες εντοπίζεται, έως τώρα, στην Αττική.

Μια εκλογική βραδιά χωρίς exit polls

Μόλις κλείσουν οι κάλπες ξεκινά η ροή των αποτελεσμάτων, περίπου στις 21:00 αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη εικόνα και στις 22:30 η πρώτη εκτίμηση αποτελέσματος.

Ωστόσο, μπορεί οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές να κλείσουν στις 19.00, αλλά, αυτή την φορά, δεν θα υπάρχουν exit polls με εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα.

Οι αναμετρήσεις των τοπικών εκλογών τα προηγούμενα χρόνια περιλάμβαναν και exit poll στους τρεις μεγάλους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής ή/και την περιφέρεια της Kεντρικής Μακεδονίας.

Όμως, το ότι υπήρξαν διπλές εθνικές εκλογές πρόσφατα με σαρωτική επικράτηση της ΝΔ, λειτούργησε ανασταλτικά για την απόφαση να διεξαχθούν exit poll.

Όπως εξηγούν ειδικοί των εταιρειών δημοσκοπήσεων που λαμβάνουν μέρος σε exit poll, τα χαρακτηριστικά τους διαφέρουν από εκείνα των εθνικών εκλογών.

Στα exit poll των εθνικών εκλογών η επικράτεια αντιμετωπίζεται ενιαία, ενώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές για κάθε περιφέρεια ή για κάθε Δήμο θα έπρεπε να σχεδιαστεί ξεχωριστό δείγμα που είναι αρκετά κοστοβόρο.

Με λίγα λόγια, για κάθε περιφέρεια και Δήμο που θα επιλέγονταν θα έπρεπε να υπάρχει ένας μηχανισμός συλλογής αποτελεσμάτων σχεδόν ανάλογος με εκείνον των εθνικών εκλογών.

Έτσι, οι τηλεοπτικοί σταθμοί έκριναν πως δεν θα αναθέσουν την διεξαγωγή exit poll και τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά μετά τις 22.00 – 22.30 το βράδυ με την εκτίμηση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments