Γεωπολιτικά

Ισραηλινό «σφυροκόπημα» στη «Φωλιά του Τρόμου» της Χαμάς – Ενισχύουν τη στήριξή τους οι ΗΠΑ

Ισραηλινό «σφυροκόπημα» στη «Φωλιά του Τρόμου» της Χαμάς – Ενισχύουν τη στήριξή τους οι ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου, Πάνω από 100 τόνους πυρομαχικών έριξαν οι ισραηλινές δυνάμεις στη συνοικία Σουτζαΐγια, την αποκαλούμενη «Φωλιά του Τρόμου» στη Γάζα

Πάνω από 100 τόνους πυρομαχικών έριξαν οι ισραηλινές δυνάμεις στη συνοικία Σουτζαΐγια

Πάνω από 100 τόνους πυρομαχικών έριξαν οι ισραηλινές δυνάμεις στη συνοικία Σουτζαΐγια, την αποκαλούμενη «Φωλιά του Τρόμου» στη Γάζα. Οι μάχες μαίνονται στο νότιο Ισραήλ, με τον ισραηλινό στρατό να έχει επανακτήσει τον έλεγχο στις περισσότερες περιοχές στις οποίες είχαν εισβάλει οι τρομοκράτες της Χαμάς.

Συγκεκριμένα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δηλώνουν ότι εξαπέλυσαν μαζικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον της συνοικίας Σουτζαΐγια της πόλης της Γάζας, με στόχο περίπου 150 τοποθεσίες.

Οι IDF (Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας) λένε ότι η Σουτζαΐγια είναι μια «φωλιά του τρόμου» που χρησιμοποιείται από τη Χαμάς για να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Περίπου 100 τόνοι πυρομαχικών έπεσαν στη γειτονιά, σύμφωνα με τις IDF.

Νωρίτερα, πραγματοποίησαν παρόμοια πλήγματα μεγάλης κλίμακας στη γειτονιά Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα.

Οι IDF λένε ότι επίσης έβαλαν στόχο το σπίτι ενός ανώτερου μέλους της Χαμάς, καθώς το διαμέρισμα χρησιμοποιούνταν από την τρομοκρατική οργάνωση ως «στρατιωτική υποδομή».

Ανάκτηση ελέγχου και αγωνία για αιχμαλώτους

Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο των περιοχών της ερήμου κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, να σώσει Ισραηλινούς ομήρους που βρίσκονται ακόμα εκεί και να απομακρύνει όλους τους κατοίκους της περιοχής μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Η Χαμάς έχει συλλάβει «περισσότερους από 100 αιχμαλώτους», δήλωσε σήμερα η ισραηλινή κυβέρνηση.

«Πολίτες και στρατιώτες βρίσκονται στα χέρια του εχθρού, είμαστε σε πόλεμο», δήλωσε ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χέρζι Χαλεβί.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν περίπου 170 Ισραηλινούς σε αιχμαλωσία στη Γάζα. Σοκαριστικές σκηνές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν απαγωγές, γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Σοκαριστικές είναι και οι εικόνες από θύματα Παλαιστινίων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Πολλά θύματα στο Ισραήλ ήταν νεαροί συμμετέχοντες σε ένα φεστιβάλ στην έρημο Νεγκέβ.

Πολλοί είναι και οι ξένοι υπήκοοι που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις της Χαμάς, ή πιάστηκαν αιχμάλωτοι και κρατούνται στην Λωρίδα της Γάζας.

Η ισραηλινή «11η Σεπτεμβρίου»

Στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, η λιβανέζικη σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς και του Ιράν, εκτόξευσε οβίδες σε μια αμφισβητούμενη περιοχή των συνόρων, προκαλώντας επίθεση ισραηλινών drones σε στόχο θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δεσμεύτηκε για ανεπιφύλακτη υποστήριξη στους Παλαιστίνιους και είπε ότι το οργάνωση «δεν είναι ουδέτερη» στην τρέχουσα κλιμάκωση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ.

Στην Αίγυπτο, δύο Ισραηλινοί τουρίστες σκοτώθηκαν από έναν αστυνομικό που τους πυροβόλησε στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Χαμάς και η Ισλαμικός Τζιχάντ, μια άλλη παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, ισχυρίστηκαν ότι είχαν αιχμαλωτίσει «πολλούς στρατιώτες». Ο αρχηγός της Ισλαμικός Τζιχάντ, ο Ζιάντ αλ-Ναχάλα δήλωσε σήμερα το βράδυ ότι η οργάνωσή του του κρατά πάνω από 30 Ισραηλινούς ομήρους

Πάνω από 700 οι απώλειες στο Ισραήλ – 2.200 οι τραυματίες

Σύμφωνα με το Ισραήλ από τις τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν σκοτωθεί 700 άνθρωποι, πάνω από 2.200 έχουν τραυματιστεί, ενώ 100 κρατούνται ως όμηροι από τους τρομοκράτες της Χαμάς.

Τουλάχιστον 413 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 2.300 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα από το Σάββατο, ανέφερε την Κυριακή το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν συγκροτήματα κατοικιών, σήραγγες, ένα τζαμί και σπίτια αξιωματούχων της Χαμάς στη Γάζα, σκοτώνοντας περισσότερους από 400 ανθρώπους, τηρώντας την υπόσχεση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για «δυναμική εκδίκηση».

«Θα επιτεθούμε σκληρά στη Χαμάς και αυτό θα είναι ένα μακρύ, μακρύ ταξίδι», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ο Νετανιάχου είχε ήδη πει από χθες το πρωί ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο μετά τη διείσδυση μαχητών της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Η απόφαση του συμβουλίου ασφαλείας έδωσε την νομική βάση για την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση πολέμου.

Ο Χαγκάρι τόνισε σήμερα ότι από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων, εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιθέσεις και δεκάδες άλλοι πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments