Διεθνή

Το τελεσίγραφο που εξέπνευσε, το «επόμενο στάδιο που έρχεται» και οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης

Το τελεσίγραφο που εξέπνευσε, το «επόμενο στάδιο που έρχεται» και οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Freebeacon.com

Το νέο τελεσίγραφο του Ισραήλ έληξε, ο Νετανιάχου μιλά για "επόμενο στάδιο" και ο Έλληνας πρωθυπουργός εκφράζει τη συμπαράστασή του στον εβραϊκό λαό.

Το νέο τελεσίγραφο της ισραηλινής κυβέρνησης εξέπνευσε στις 4μμ ώρα Ελλάδος, ο στρατός προέβη σε επιχειρήσεις και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ παρενέβη για να τονώσει το ηθικό του στρατεύματος, τη στιγμή που ο Έλληνας ομόλογός του φρόντισε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του.

Η εκπνοή του δεύτερου τελεσιγράφου

Πιο συγκεκριμένα, στις 4μμ έληξε το τελεσίγραφο των Ισραηλινών στους αμάχους της Γάζας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ επίκειται η χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας. Από χθες ο ισραηλινός στρατός είχε προχωρήσει σε στοχευμένες επιθέσεις στη Γάζα, ενώ μαζική ήταν η φυγή χιλιάδων Παλαιστινίων.

Παράλληλα, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ  έδωσαν «το πράσινο φως» για να επιτραπεί στους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του μεθοριακού περάσματος της Ράφα. Οι δύο χώρες, οι οποίες είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ, συμφώνησαν να παραμείνει ανοιχτή αυτή η μοναδική μεθοριακή διάβαση μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας από τις 12.00 έως τις 17.00.

Νετανιάχου: «Το επόμενο στάδιο έρχεται»

Λίγο μετά την εκπνοή του τελεσίγραφου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφθηκε Ισραηλινούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το γραφείο του, δίνοντας στη δημοσιότητα και ένα βίντεο από τη συνάντηση αυτή.

Στο εν λόγω βίντεο ο Νετανιάχου ακούγεται να ρωτά τους φαντάρους: «Είστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο; Το επόμενο στάδιο έρχεται».

Δεν έκανε καμία άλλη διευκρίνιση στο βίντεο αυτό, το οποίο δείχνει μόνο τους στρατιώτες να κουνούν καταφατικά το κεφάλι, απαντώντας στην ερώτησή του.

Το τηλεφώνημα συμπαράστασης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Λίγη ώρα πιο πριν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλληπητήριά του στον ισραηλινό λαό και τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς.

Παράλληλα, επαναβεβαίωσε τη στήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και υπογράμμισε ακόμα την ανάγκη να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, κατά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με αντικείμενο τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο που κήρυξε το Ισραήλ, ο Κυρ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στο Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα.

Επισήμανε ακόμη ότι οι κανόνες εμπλοκής ενός οργανωμένου κράτους δεν πρέπει να εξομοιώνονται με αυτούς μιας τρομοκρατικής οργάνωσης και υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση.

Ακόμη, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να μιλάει με ενιαία φωνή σε ένα κρίσιμο ζήτημα περιφερειακής αλλά και ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Είναι όμως προφανές ότι το ελληνικό ενδιαφέρον δεν αφορά μόνο την έκφραση αλληλεγγύης προς έναν λαό που δοκιμάζεται από τις ενέργειες μιας εξτρεμιστικής οργάνωσης, αλλά απορρέει επίσης και από την ανησυχία για τη δημιουργία νέων μεταναστευτικών ροών και πιθανής εξάπλωσης της πολεμικής σύγκρουσης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο άμυνας και ασφάλειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments