Πολιτική

Στη Σύνοδο Κορυφής στα Τίρανα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη Σύνοδο Κορυφής στα Τίρανα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Πηγή Φωτογραφίας: Περιγραφή Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

σύνοδος κορυφής θα φέρει σε επαφή τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα θα συμμετάσχει αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη σύνοδο θα συμμετέχουν επίσης, η κ. φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται από σήμερα στα Τίρανα, και ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, Όλιβερ Βάρχεϊ. Η σύνοδος κορυφής θα φέρει σε επαφή τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των Δυτικών Βαλκανίων.

Η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθεί με τους περιφερειακούς ηγέτες το νέο σχέδιο ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια, το οποίο προετοιμάζεται επί του παρόντος από την Επιτροπή και έχει ως στόχο να προσφέρει άμεσα στους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων ορισμένα από τα οφέλη της προσχώρησης στην ΕΕ, μέσω της ένταξης στην ενιαία αγορά, της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, της επίσπευσης των θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων και αυξημένης χρηματοδοτικής στήριξης.

Το σχέδιο θα συμπληρώσει τη στήριξη που έχει ήδη χορηγηθεί στο πλαίσιο του οικονομικού και επενδυτικού σχεδίου της ΕΕ, ύψους 30 δισ. ευρώ, το οποίο δρομολογήθηκε το 2020 και έχει κινητοποιήσει μέχρι στιγμής 16 δισ. ευρώ σε επενδύσεις για εμβληματικά έργα.

Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής, οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων θα συζητήσουν την πρόοδο της κοινής περιφερειακής αγοράς των Δυτικών Βαλκανίων και της εφαρμογής των περιφερειακών συμφωνιών κινητικότητας που υπεγράφησαν πέρυσι στο Βερολίνο. Στη σύνοδο κορυφής θα γίνει ειδική αναφορά στην πρόσφατη εθελοντική μείωση των τελών περιαγωγής μεταξύ της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων και της ΕΕ, για την οποία η στήριξη της Επιτροπής και του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας υπήρξε θεμελιώδους σημασίας.

Τέλος, οι εταίροι των Δυτικών Βαλκανίων θα εγκρίνουν μια σειρά κοινών δηλώσεων σχετικά με τη συνεργασία σε τομείς όπως το κλίμα και η ρύπανση, η ψηφιακή μετάβαση, η διευκόλυνση του εμπορίου και των μεταφορών, η φιλοδοξία προσχώρησης στον ενιαίο χώρο πληρωμών σε ευρώ και η πρόθεση δημιουργίας παρατηρητηρίου σύγκλισης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments