SPOTLIGHTS

Εντατικοποίηση των κινήσεων για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα από Ισραηλινούς και πολίτες αραβικής καταγωγής

Εντατικοποίηση των κινήσεων για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα από Ισραηλινούς και πολίτες αραβικής καταγωγής

Πηγή Φωτογραφίας: Στιγμιότυπο της Αθήνας από τον λόφο του Λυκαβηττού, Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Τα οφέλη από την αξιοποίηση του προγράμματος «χρυσή βίζα» έγιναν ήδη ορατά σε μια οικογένεια από το Ισραήλ, με δύο μικρά παιδιά, που βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία αίτησης για τη χορήγηση άδειας παραμονής.

Εντατικοποίηση των κινήσεων για την αγορά κατοικίας στην Ελλάδα από Ισραηλινούς και πολίτες αραβικής καταγωγής, ακόμα και για ιδία χρήση ακινήτων που έχουν αποκτηθεί με στόχο την εκμετάλλευση, προβλέπουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της επενδυτικής μετανάστευσης, μέσω του προγράμματος «χρυσή βίζα». «Καταλύτης» της εξέλιξης αυτής αποτελούν ασφαλώς τα τραγικά γεγονότα των προηγούμενων ημερών στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας, που απειλούν την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

«Η άδεια παραμονής μέσω των προγραμμάτων επενδυτικής μετανάστευσης έχει ακριβώς αυτόν τον χαρακτήρα και ρόλο, δηλαδή να επιτρέπει την άμεση μετακίνηση των επενδυτών και των μελών της οικογένειάς του σε περιπτώσεις όπως η σημερινή, που χρειάζεται κάποιος να φύγει από μια εμπόλεμη περιοχή το συντομότερο δυνατόν, αποφεύγοντας χρονοβόρες διαδικασίες έκδοσης βίζας εισόδου και παραμονής στην Ε.Ε.», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Πάνος Ροζάκης, επικεφαλής της Synergy Residency, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά επενδυτικής μετανάστευσης.

Τα οφέλη από την αξιοποίηση του προγράμματος «χρυσή βίζα» έγιναν ήδη ορατά σε μια οικογένεια από το Ισραήλ, με δύο μικρά παιδιά, που βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρώσει τη διαδικασία αίτησης για τη χορήγηση άδειας παραμονής. Σύμφωνα με το γραφείο με το οποίο συνεργάζονται, οι άνθρωποι αυτοί αποφάσισαν να εγκατασταθούν στο διαμέρισμα που αγόρασαν στα νότια προάστια. «Μετά το σοκ των προηγούμενων ημερών, αποφάσισαν τελικά να μείνουν οι ίδιοι για ένα διάστημα στο σπίτι που απέκτησαν, αντί να το νοικιάσουν, τουλάχιστον μέχρι να δουν πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο Ισραήλ και τη Γάζα», αναφέρει εκπρόσωπος του εν λόγω γραφείου.

Σύμφωνα με τον κ. Ροζάκη, «όποτε τίθεται ζήτημα ασφάλειας, ή ακόμα και τραγωδίες, όπως αυτή που βλέπουμε να εκτυλίσσεται σήμερα, αυξάνεται κατακόρυφα η ζήτηση για τα προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης. Πολλοί επενδυτές που αξιοποιούν το ελληνικό πρόγραμμα προέρχονται από χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες ή έχουν προβλήματα πολιτικά και οικονομικά. Ετσι, όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα θέτουν σε εφαρμογή ένα εναλλακτικό σχέδιο ασφαλείας, αξιοποιώντας τα προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης». Αν και δεν είναι σύνηθες να χρησιμοποιούν τα ακίνητα που έχουν αγοράσει, υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις, κατά τις οποίες όσοι έλαβαν άδεια παραμονής έχουν σπεύσει να την αξιοποιήσουν για λόγους ασφαλείας. «Πριν από 2-3 χρόνια, σε μια σοβαρή κρίση που είχε ξεσπάσει στο Ιράκ, μια οικογένεια επενδυτών από τη χώρα αξιοποίησε την άδεια παραμονής της στην Ελλάδα, προκειμένου να ταξιδέψει άμεσα εδώ και να μείνει σε κάποιο διαμέρισμα για κάποιο διάστημα.

Δεν έμειναν στο δικό τους, το οποίο ήταν νοικιασμένο, αλλά αξιοποίησαν την ευκολία της μετακίνησης λόγω της βίζας που είχαν στην κατοχή τους», τονίζει ο κ. Ροζάκης.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Αλέξανδρος Ρισβάς, επικεφαλής του γραφείου Ρισβάς & Συνεργάτες, που ειδικεύεται στην επενδυτική μετανάστευση, «οι βασικοί λόγοι για τη λήψη της “χρυσής βίζας” είναι τρεις: η ασφάλεια, η ευκολία στις μετακινήσεις σε χώρες της Ε.Ε. και η προστασία της περιουσίας των επενδυτών, σε περιπτώσεις μεγάλης υποτίμησης του τοπικού νομίσματος της χώρας καταγωγής τους». Επίσης, αρκετοί επενδύουν στην Ελλάδα για να έχουν μια διέξοδο σε περιπτώσεις κρίσεων, πολιτικών, οικονομικών και γεωπολιτικών. «Κάποιοι επενδυτές είναι αντιφρονούντες απέναντι σε απολυταρχικά καθεστώτα, ή σε χώρες όπου νιώθουν ότι δεν έχουν την ελευθερία έκφρασης και αυτοδιάθεσης που θα επιθυμούσαν. Οσοι έχουν λοιπόν την οικονομική δυνατότητα σπεύδουν να εξασφαλίσουν προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης, όπως το ελληνικό», σημειώνει ο κ. Ρισβάς.

Αυτό αποτυπώνεται εμφανώς και στα νούμερα των αδειών παραμονής που έχουν εκδοθεί από την έναρξη του προγράμματος, το 2014 και μέχρι σήμερα. Οι επενδυτές από το Ισραήλ έχουν εκδώσει 159 άδειες παραμονής (χωρίς να υπολογίζονται και τα μέλη των οικογενειών τους), αποτελώντας το 1,4% του συνόλου των αδειών. Μάλιστα, από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι σήμερα παρατηρείται σημαντική αύξηση κατά 76,5%, από τις 90 άδειες σε 159 σήμερα. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2022 οι επενδυτές από το Ισραήλ προχώρησαν σε αγορές ακινήτων ύψους 88 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, μια αύξηση κατά 100% σε ετήσια βάση, αποτελώντας την έβδομη μεγαλύτερη ομάδα επενδυτών στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Αντίστοιχα, σημαντικό μερίδιο στο πρόγραμμα «χρυσή βίζα» έχουν και οι επενδυτές από άλλες χώρες, κυρίως αραβικές. Για παράδειγμα, οι επενδυτές από την Τουρκία μαζί με τα μέλη της οικογένειάς τους ανέρχονται σε 1.248, αποτελώντας το 6,4% του συνόλου των αδειών που έχουν χορηγηθεί. Αντίστοιχα, οι επενδυτές από τον Λίβανο (μαζί με τα μέλη της οικογένειάς τους) αριθμούν 1.170 άδειες. Από το Ιράν έχουν εξασφαλίσει «χρυσή βίζα» 730 άνθρωποι με τις οικογένειές τους, ενώ από την Αίγυπτο, το αντίστοιχο μέγεθος ανέρχεται σε 483. Από το Ιράκ έχουν εκδώσει άδεια παραμονής 191 επενδυτές με τις οικογένειές τους.

Αναζητούν καταφύγιο στην Αθήνα

Γεμάτα με οικογένειες Ισραηλινών με μικρά παιδιά ή μεμονωμένους ενήλικες που αναζητούν πρώτα στέγη στην Αθήνα έρχονται τα αεροπλάνα από το Ισραήλ στην Ελλάδα. Αυτό λένε πηγές της αεροπορικής βιομηχανίας που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. «Για εμάς η Ελλάδα αυτή τη στιγμή σημαίνει ασφάλεια για την οικογένειά μας», εξηγεί Ισραηλινός επιχειρηματίας που διαμένει τον περισσότερο χρόνο του έτους στο Ισραήλ και αρκετούς μήνες στην Ελλάδα.

Οι εξελίξεις στο Ισραήλ οδηγούν ένα σημαντικό μέρος όσων έχουν αποφασίσει να μην πάρουν το ρίσκο της παραμονής τους εκεί, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. «Τα αεροπλάνα παίρνουν από την Ελλάδα νέους Ισραηλινούς σε στρατεύσιμη ηλικία και επιστρέφουν με οικογενειάρχες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους», αναφέρουν στην «Κ» οι ίδιες πηγές. Η χώρα μας εκτός από μέλος της Ευρωζώνης θεωρείται η πιο κοντινή σύμμαχος χώρα στο Ισραήλ με παρόμοια χαρακτηριστικά κλίματος. «Εκτός απρόοπτης ευχάριστης έκπληξης, η τρέχουσα κατάσταση αναμένεται να διατηρηθεί και τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», υπογραμμίζει ο προαναφερθείς επιχειρηματίας, προσθέτοντας, «νιώθουμε ιδιαίτερη ασφάλεια στην Ελλάδα».

Πηγή: kathimerini.gr//ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments