Πολιτική

Γεραπετρίτης για Ισραήλ: Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται και οι λατρευτικοί χώροι να είναι ασφαλείς

Γεραπετρίτης για Ισραήλ: Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται και οι λατρευτικοί χώροι να είναι ασφαλείς
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο στο Ισραήλ, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη

Στη Βουλή τοποθετήθηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης , δίνοντας απαντήσεις σε επίκαιρες ερωτήσεις σχετικά με τον πόλεμο στο Ισραήλ, τα νησιά στο ανατολικό Αιγαίο και τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Ως εκείνη του υπουργού Εξωτερικών, η θέση του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Κοινοβούλιο λαμβάνεται ως επίσημη ελληνική.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης καταδίκασε την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. «Θα ήθελα καταρχάς, πριν αρχίσω την απάντησή μου, να αναφερθώ στο γεγονός, το οποίο είχαμε εχθές και να καταδικάσω το χτύπημα, το οποίο προκάλεσε την απώλεια ζωών στη Λωρίδα της Γάζας, σε παρακείμενο κτίριο του (ελληνορθόδοξου) Μοναστηρίου του Αγίου Πορφυρίου και να επισημάνω με έμφαση ότι η προστασία των αμάχων, καθώς επίσης και η ασφάλεια των λατρευτικών χώρων αποτελεί ένα αγαθό, το οποίο πρέπει να γίνεται απόλυτα σεβαστό από όλες τις πλευρές» υπογράμμισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη 

«Καμία συμφωνία με την Τουρκία για αποστρατικοποίηση των νησιών». 

Θα ήθελα να είμαι πάρα πολύ σαφής και κατηγορηματικός. Δεν υφίσταται καμία κρυφή ή φανερή συμφωνία με την Τουρκία για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, όπως και για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά στη διάταξη των Ένοπλων Δυνάμεων στη χώρα. Όπως είχα την ευκαιρία επανειλημμένως να τοποθετηθώ, ζητήματα, τα οποία άπτονται της κυριαρχίας, όπως για παράδειγμα αυτό της διάταξης των Ένοπλων Δυνάμεων της χώρας, δεν μπορεί να είναι αντικείμενο της οποιασδήποτε συμφωνίας.

Δεύτερον, η Ελλάδα δεν σχολιάζει δημοσιεύματα Τύπου. Με κάθε σεβασμό, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική πολιτεία να σχολιάζει και να αντιπαρατίθεται με εφημερίδες και δη, τουρκικές.

Τρίτον, δεν υφίσταται κανένα ζήτημα απομείωσης της ισχύος των ελληνικών νησιών από την άποψη των ενόπλων δυνάμεων. Όπως ανέφερε και σε απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κύριος Ιωάννης Κεφαλογιάννης, μόλις προχθές (σημ. Τετάρτη), δεν υπάρχει καμία απολύτως μείωση της στρατιωτικής ισχύος. Σας παραπέμπω στην απάντηση και στα πρακτικά στην ερώτηση αυτή.

Και τέλος, αυτονοήτως, η Ελλάδα διατηρεί τα δικαιώματα που απορρέουν από τις Διεθνείς Συμβάσεις, από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 και τη Σύμβαση των Παρισίων του 1947 για την θωράκιση και την άμυνά της.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε στη δευτερολογία του: Εκείνο, το οποίο θέλω να επισημάνω, είναι το εξής: Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο υψηλότερο σημείο πραγματικής επιχειρησιακής, καθώς και διπλωματικής ισχύος.

Η Ελλάδα έχει αποκτήσει ένα πολύ ισχυρό κεφάλαιο λόγω του γεγονότος ότι την τελευταία τετραετία έχει υπάρξει ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε προσωπικό και σε υποδομές, η οποία δεν είχε υπάρξει τις προηγούμενες δεκαετίες, που ενισχύουν το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Και αφετέρου, διπλωματικά, η Ελλάδα έχει χτίσει συμμαχίες, οι οποίες ενισχύουν και θωρακίζουν τη διεθνή της θέση, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει μια αυτοτελή δράση στο διπλωματικό επίπεδο, έχοντας κερδίσει πολύ σημαντικό διεθνές κεφάλαιο.

Για το λόγο αυτό θα μου επιτρέψετε να πω ότι προσερχόμενοι στις συζητήσεις με την Τουρκία, και εμείς είμαστε πάντοτε υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με προσήλωση στις αξίες του καταστατικού χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Προσερχόμαστε από θέση πραγματικής ισχύος. Και αυτό θα συνεχίσουμε να πράττουμε.

«Η στάση της Ελλάδας για τη Μέση Ανατολή είναι στάση αρχής»

Θα ήθελα να επισημάνω επί της αρχής, ότι δεν μπορώ να απαντήσω για τη στάση διαχρονικώς των ελληνικών κυβερνήσεων επί 56 έτη, όπως αναφέρετε στην επίκαιρη ερώτησή σας. Εκείνο, το οποίο μπορώ να πράξω, είναι να αναφερθώ στην αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην παρούσα κρίση στη Μέση Ανατολή, η οποία πράγματι αποτελεί εν δυνάμει μία πολύ μεγάλη πληγή, όχι μόνο γεωπολιτική αλλά και ανθρωπιστική.

Θα ήθελα καταρχάς πριν αρχίσω την απάντησή μου να αναφερθώ στο γεγονός, το οποίο είχαμε εχθές και να καταδικάσω το χτύπημα, το οποίο προκάλεσε την απώλεια ζωών στη Λωρίδα της Γάζας, σε παρακείμενο κτίριο του (ελληνορθόδοξου) Μοναστηρίου του Αγίου Πορφυρίου και να επισημάνω με έμφαση ότι η προστασία των αμάχων, καθώς επίσης και η ασφάλεια των λατρευτικών χώρων αποτελεί ένα αγαθό, το οποίο πρέπει να γίνεται απόλυτα σεβαστό από όλες τις πλευρές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments