Πολιτική

Μητσοτάκης στο Κάιρο: Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει βιώσιμη ειρηνική λύση

Μητσοτάκης στο Κάιρο: Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει βιώσιμη ειρηνική λύση

Πηγή Φωτογραφίας: Συμμετοχή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη «Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου για την Ειρήνη» (Cairo Summit for Peace) για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Κάιρο, όπου συμμετέχει στη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης, που πραγματοποιείται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με αφορμή τον πόλεμο στο Ισραήλ και την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο Κάιρο, όπου συμμετέχει στη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης, που πραγματοποιείται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με αφορμή τον πόλεμο στο Ισραήλ και την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

 Οι εργασίες της Συνόδου για την Ειρήνη, την οποία έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ξεκίνησαν στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 21 Οκτωβρίου. Η συνεδρίαση των ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, γίνεται σε δύο μέρη, με το δεύτερο να ξεκινά στις 14:00 το μεσημέρι. Στις 15:45 έχει προγραμματιστεί γεύμα των ηγετών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Σύνοδο τόνισε μεταξύ άλλων «υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα ενώ η Χαμάς δεν είναι με το μέρος του παλαιστινιακού λαού και προξενεί ατέλειωτο πόνο σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι υπάρχουν όρια στην βλάβη και τη ζημία στους ανθρώπους. Εξήρε τη σημασία της συνέχισης της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Η σύγκληση της Συνόδου «είναι σωστή. Οι στιγμές είναι κρίσιμες για την περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του.

«Θα πρέπει όλοι να καταδικάσουμε τη βία σε όλες τις μορφές της. Και τη βία στο Ισραήλ και τη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, από την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς. Υπάρχουν αθώα θύματα και στις δύο πλευρές. Υπάρχουν άμαχοι που σκοτώθηκαν, κάτω από βίαιες συνθήκες, χάνοντας τη ζωή τους», είπε, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις θέσεις της Αθήνας. «Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο», είπε. Μάλιστα, ανέφερε ότι η Χαμάς δεν είναι οι Παλαιστίνιοι και δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε. Ο Μαχμούντ Αμπάς έχει καταδικάσει τη βία από την πρώτη στιγμή. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία κουβαλούν μεγάλο βάρος.

«Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη ειρηνική λύση», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Οι στόχοι της Διάσκεψης

Η Διεθνής Διάσκεψη Ειρήνης που διεξάγεται στο Κάιρο, θα προσπαθήσει να αποτρέψει έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο. Ωστόσο, οι ηγέτες από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη που λαμβάνουν μέρος, αναμένεται ότι δύσκολα θα φτάσουν σε συμφωνία για μία κοινή θέση, ως προς την πολεμική διαμάχη ανάμεσα στο Ισραήλ και των ενόπλων της Χαμάς.

Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Δημήτρης Γκάτσιος το κλίμα στην περιοχή παραμένει τεταμένο, καθώς πραγματοποιούνται δεκάδες διαδηλώσεις στις πόλεις της Αιγύπτου υπέρ του παλαιστινιακού λαού και κατά του εκτοπισμού των Παλαιστινίων.

Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο, αναφέρει ότι οι προσπάθειες όσον αφορά στην επίτευξη μιας λύσης έχουν μπροστά τους διάφορα αναχώματα. Το πλέον σημαντικό είναι η απουσία εκπροσώπων του Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι το παρών στη διάσκεψη δίνει ο Παλαιστίνιος ηγέτης Μαχμούτ Αμπάς και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Μεγάλο στοίχημα είναι να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη, μία κοινή οδός και ένας κοινός τόπος ανάμεσα στους ηγέτες των αραβικών χωρών και τους ηγέτες της Δύσης που δίνουν το παρών στις εργασίες της Συνόδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments