Τεχνολογία

Τα χρηματιστήρια νοιάζονται μόνο για την ΑΙ – Τι δείχνουν τα αποτελέσματα

Τα χρηματιστήρια νοιάζονται μόνο για την ΑΙ – Τι δείχνουν τα αποτελέσματα

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay, Η αγορά, όμως, αντέδρασε με εντελώς διαφορετικό τρόπο απέναντι στα αποτελέσματα των δύο τεχνολογικών κολοσσών, με τη μετοχή της πρώτης να καταγράφει αλματώδη άνοδο και τη μετοχή της δεύτερης ισχυρές απώλειες.

Η αγορά, όμως, αντέδρασε με εντελώς διαφορετικό τρόπο απέναντι στα αποτελέσματα των δύο τεχνολογικών κολοσσών, με τη μετοχή της πρώτης να καταγράφει αλματώδη άνοδο και τη μετοχή της δεύτερης ισχυρές απώλειες.

Ισχυρές ήταν οι οικονομικές επιδόσεις και της Microsoft και της Alphabet -μητρική της Google- το τρίτο τρίμηνο. Η αγορά, όμως, αντέδρασε με εντελώς διαφορετικό τρόπο απέναντι στα αποτελέσματα των δύο τεχνολογικών κολοσσών, με τη μετοχή της πρώτης να καταγράφει αλματώδη άνοδο και τη μετοχή της δεύτερης ισχυρές απώλειες.

Πρόκειται για σαφή ένδειξη του έντονου ενδιαφέροντος των επενδυτών για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Όπως δηλαδή κινήθηκαν οι μετοχές προσυνεδριακά, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, φαίνεται ότι κατά την εκτίμηση της Wall Street, η Microsoft ευνοείται περισσότερο από την ΑΙ στον τομέα του υπολογιστικού νέφους (cloud) έναντι της Google.

Ειδικότερα, η Microsoft εξέπληξε τους επενδυτές με ανάπτυξη 28% στο κομμάτι του cloud, το Azure, ξεπερνώντας την πρόβλεψη της ίδιας της εταιρείας, αλλά και των αναλυτών. Παρότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες σε ό,τι αφορά την βελτιστοποίηση των υπηρεσιών της, ενόσω οι καταναλωτές προσέχουν τα έξοδά τους, η απροσδόκητη ανάπτυξη μπορεί να αποδοθεί στην ΑΙ.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο γνώμης στο MarketWatch, οι εταιρείες τεχνολογίας γενικά αναζητούν τρόπους ενίσχυσης των υπηρεσιών ΑΙ που προσφέρουν. Πολλές προσθέτουν τέτοιες υπηρεσίες μέσω επιπλέον λειτουργιών στο cloud. Επίσης, οι υπηρεσίες ΑΙ – από chatbot μέχρι εργαλεία επιτάχυνσης της συγγραφής εκθέσεων – απαιτούν μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ. Έτσι, και το Azure και το Google Cloud προσφέρουν ήδη νέες εφαρμογές λογισμικού, ώστε να καλύψουν αυτές τις ανάγκες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, χαρακτήρισε την ΑΙ έναν «μοναδικό και ξεχωριστό» παράγοντα που ενισχύει το Azure. «Δεδομένης της ηγετικής μας θέσης, βλέπουμε να ξεκινούν εντελώς νέα προγράμματα, τα οποία είναι στην ΑΙ», σημείωσε. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία έχει επενδύσει αδρά στην OpenAI, η οποία ανέπτυξε το bot τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

Δεδομένης της αυξανόμενης συμβολής της ΑΙ στους ισολογισμούς της εταιρείας, τα έσοδα του Azure αναμένεται να αυξηθούν κατά επιπλέον 26% το τρέχον τρίμηνο.

Αντιθέτως, οι επενδυτές θεωρούν πως η Alphabet, αν και έχει τη δυνατότητα, δεν ευνοείται εξίσου από την ΑΙ, ιδίως δεδομένου ότι το Google Cloud κατέγραψε τη χαμηλότερη τριμηνιαία ανάπτυξη από το 2019.

«Στο cloud αυτό που θα έλεγα γενικά είναι ότι αρχίσαμε σίγουρα να βλέπουμε πελάτες, οι οποίοι θέλουν να βελτιστοποιήσουν τις δαπάνες τους. Βασιστήκαμε σε αυτό, ώστε να βοηθήσουμε τους καταναλωτές, δεδομένων και άλλων προκλήσεων που αντιμετώπιζαν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος, Sundar Pichai, κάπως ασαφώς.

Η Alphabet βλέπει «έντονο ενδιαφέρον για την AI», αλλά δεν έχει φανεί ακόμη εάν συμβάλλει ουσιωδώς στην οικονομική της επίδοση. Βέβαια, το Google Cloud έχει ισχυρό ανταγωνισμό και η ΑΙ μπορεί να μην ενισχύει αρκετά την επίδοσή της σε αυτή τη φάση, ώστε να ικανοποιήσει τους επενδυτές.

Σύμφωνα με το MarketWatch, δεδομένων των πιέσεων που δέχεται η οικονομία, οι επενδυτές θα συνεχίσουν να «τιμωρούν» όσες εταιρείες δεν έχουν έστω κάποια εμπλοκή στην ΑΙ στις τριμηνιαίες καταστάσεις τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments