Πολιτική

Μητσοτάκης σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος και Ανδρουλάκης θυμίζουν εφήβους που ακούν τον πρώτο τους δίσκο

Μητσοτάκης σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος και Ανδρουλάκης θυμίζουν εφήβους που ακούν τον πρώτο τους δίσκο

Πηγή Φωτογραφίας: Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα, ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους και λοιπές διατάξεις", Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Με απαντήσεις σε όσα είπαν ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησε τη δευτερολογία του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις νέα διαδικασία επιλογής διοικητών στο δημόσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα για τον κανονισμό της Βουλής. Μιλήσατε 30 λεπτά και για το νομοσχέδιο 3 λεπτά. Εδώ δεν είναι αίθουσα ανάπτυξης έκθεσης ιδεών. Μιας και αναφέρεστε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο για την παρουσία μου στην Βουλή, την προηγούμενη τετραετία η παρουσία μου στην Βουλή και αντιπαραθέσεις μου με άλλους πολιτικούς αρχηγούς ήταν οι πιο συχνές σε βάθος 20ετίας. Δόξα τω Θεώ δεν μπορούμε να κατηγορηθούμε ότι δεν είχαμε ζωντανό κοινοβουλευτικό διάλογο. Να δούμε τι έχει γίνει τις 120 ημερές της νέας περιόδου; Πότες ερωτήσεις μου έχετε καταθέσει κ. Φάμελλε; Μηδέν. Εσείς κ Ανδρουλάκη ; Μια. Το ποιος κρύβεται από την Βουλή και ποιος έρχεται με γραμμένες ομιλίες θα το κρίνουν οι πολίτες» είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ είπε, επίσης, ότι «στο ευρωκοινοβούλιο κ. Ανδρουλάκη δεν τα κάνατε αυτά. Σας έκλειναν το μικρόφωνο γιατί αυτό προέβλεπε ο Κανονισμός . Και έρχεστε εδώ και λέτε άλλα».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στην κριτική που διατυπώθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή για τη στάση της Ελλάδας στην κρίση στη Μέση Ανατολή: «Είμαστε απολύτως σαφείς εντός και εκτός Ελλάδας. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή αναγνώρισε το δικαίωμα άμυνας στο Ισραήλ μετά από την φρικιαστική επίθεση που δέχθηκε στο έδαφός του. Όμως είπαμε ότι η αντίδραση του Ισραήλ θα πρέπει να λάβει υποψη το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Διαχωρίσαμε την Παλαιστίνη από την Χαμάς. Είπαμε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που ζημιώνει τον παλαιστινιακό λαό και η δράση της πρέπει να ηττηθεί. Δώσαμε έμφαση στην ανάγκη δημιουργίας ανθρωπιστικών οδών και ανθρωπιστικής παύσης. Είναι ανατριχιαστικές οι εικόνες που εκπέμπονται από την Γάζα. Χιλιάδες άνθρωποι και παιδία χάνουν την ζωή τους από μια επίθεση που έχει ξεπεράσει τα όρια εντός των οποίων θα χαρακτηρίζονταν λελογισμένη με βάση την επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ».

«Συνομίλησα στο Κάιρο με τον Αμπάς όπως συνομίλησα και τηλεφωνικά. Αυτά τα έχουμε πει με απόλυτη σαφήνεια και συνεργαζόμαστε με ΟΗΕ για να αποστείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα. Και ναι δεν υπερψηφίσαμε ένα ψήφισμα που κατά την άποψή μας δεν ήταν ισορροπημένο. Και δεν ήμασταν μόνοι μας. Η πλειοψηφία των κρατών ΕΕ θεώρησε ότι δεν ήταν ισορροπημένο και δεν εναρμονιζόταν με τα εθνικά συμφέροντα που σεβονται στην σχέση που έχουμε με το Ισραήλ και παράλληλα σέβεται το αίτημα Παλαιστινίων για ανεξάρτητο κράτος» συμπλήρωσε.

Μιλώντας ξανα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός είπε «μας είπατε για τη μεγάλη παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ και αναφερθήκατε στις σχέσεις Παπανδρέου με Αραφάτ για να μας πείτε τι; Ότι τότε ήταν ισορροπημένη η στάση μας με βάση τις διεθνείς σχέσεις; Ή δεν τα ξέρετε και θα πρέπει να διαβάσετε λίγο καλύτερα την ιστορία του χώρου σας ή κάτι άλλο θέλετε να πείτε».

«Ήμασταν η τελευταία χώρα που αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ το 1990 με απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη»..

«Ακούω λοιπόν την επιχειρηματολογία των κ.κ. Φάμελλου και Ανδρουλάκη και μου θυμίζει εφήβους που ακούν τον πρώτο τους δίσκο και μην έχοντας άλλο δίσκο ακούν το ίδιο τροπάριο. Ο κ. Φάμελλος είπε ότι αποκλίνουμε από την Ευρώπη για συμφέροντα και ο κ. Ανδρουλάκης για ανθρώπινα δικαιώματα και υποκλοπές. Όμως η ΝΔ πήρε 41%, εσείς 17% και εσείς 12%. Αλλάξτε τροπάρι. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές γι αυτά τα θέματα και θα μιλήσουμε ξανά. Αναλογιστείτε όμως ότι μεσολάβησε η κρίση του ελληνικού λαού» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης

«Αυτό ως προς την πολιτική διάσταση του θέματος. Η κάλπη δεν ξεπλένει την ποινική διάσταση μιας υπόθεσης αλλά αυτό θα το κρίνει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Μας λέτε για δήθεν πρόστιμα από την ανεξάρτητη αρχή. Που τα ξέρετε κ. Ανδρουλάκη. Εμείς δεν τα ξέρουμε. Εσείς που τα ξέρετε. Εκτός αν αυτή η ανεξάρτητη αρχή είναι σουρωτήρι. Πόσους μήνες είχαν λήξει οι θητείες των μελών της ΑΔΑΕ; 18 μήνες. Και επειδή δεν θέλαμε να το κάνουμε προεκλογικά για να μην κατηγορηθούμε το κάναμε μετα τις εκλογές. Και εσείς τι μας προτείνετε; Να διατηρήσουμε μέλη των οποίων η θητεία έχει λήξει. Και κατά τα άλλα μας μιλάτε για κράτος δικαίου κ. Ανδρουλάκη. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή λέει ότι έχει την καλύτερη πορεία στους δείκτες κράτους δικαίου. Αυτό λέει η Ευρώπη. Τώρα τι λέτε εσείς και ο κ. Ράμμος και δεν ξέρω ποιος άλλος είναι άλλο θέμα» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Ανακτήσαμε την επενδυτική βαθμίδα και το λέτε σαν να είναι κάτι αυτονόητο. Γιατί δεν το έκαναν οι προηγούμενοι; Γνωρίζουμε πολύ καλά τον πόνο των νοικοκυριών και την δύσκολη μάχη κατά της ακρίβειας. Δεν αντιμετωπίζεται με μείωση ΦΠΑ αλλά με προσπάθεια. Θα υπάρξουν μάχες που θα κερδίσουμε και άλλες που θα χάσουμε αλλά αυτό δεν μειώνει την συνολική εικόνα της κυβέρνησης» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε προς τον κ. Ανδρουλάκη: «αναφερθήκατε στην ανάγκη να υπάρξει διεθνής διαγωνισμός για στελέχωση διοικήσεων. Αυτό ακριβώς κάνουμε. Κάνουμε ακριβώς αυτό που μας υποδεικνύετε με προϋποθέσεις και όρους. Η συνέντευξη μοριοδοτείται με 800 και τα υπόλοιπα αθροιστικά συγκεντρώνουν 2.200. Αυτό για να έχετε αίσθηση της ισορροπίας».

«Κλείνω με την μνημειώδη φράση του κ. Φάμελλου που μας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε διοικητές νοσοκομείων κ.α. Τροπολογία Κουρουμπλή με την οποία έπαυε τις διοικήσεις νοσοκομείων. Πάρτε την για να θυμηθείτε τι κάνατε» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments