Ειδήσεις

Μεταναστευτικό ζήτημα: Ποια είναι η επόμενη ημέρα για τη χώρα μας;

Μεταναστευτικό ζήτημα: Ποια είναι η επόμενη ημέρα για τη χώρα μας;
Γράφει στο pagenews.gr ο Αμβρόσιος Πήτας, Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Πολιτικού Συμβουλίου ΟΝΝΕΔ

Το 2019 κατά την πρώτη της θητεία η κυβέρνηση του Κυριακού Μητσοτάκη είχε να διαχειριστεί μια χαώδη κατάσταση σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας των πολιτών και κατόρθωσε να ανταπεξέλθει έναντι των πολλαπλών προκλήσεων και της συνεχούς πίεσης. Μετατρέποντας τη χώρα μας σε ένα απέραντο Hotspot και επιτρέποντας την ανεξέλεγκτη δράση των δικτύων διακινητών, οι πολιτικές  του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ως αποτέλεσμα τραγικές καταστάσεις όπως η εικόνα υπεράριθμων φιλοξενούμενων σε δομές που δεν ακολουθούσαν τα  υγειονομικά πρωτόκολλα και όπου οι συνθήκες διαβίωσης κάθε άλλο παρά ασφαλείς ήταν.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιώντας μια μαραθώνια προσπάθεια θωράκισε τα σύνορα της χώρας μας με έργα όπως ο φράχτης στον Έβρο, και επέδειξε ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα σε κρίσιμες στιγμές,  όπως η υβριδική επίθεση στον Έβρο το 2020. Παράλληλα, προχώρησε σε προσλήψεις συνοριοφυλάκων ενώ η εγκατάσταση υπερσύγχρονων τεχνολογικών μέσων ελέγχου και επιτήρησης στα σύνορα ενίσχυσε την προστασία τους. Η διαμόρφωση σύγχρονων δομών φιλοξενίας που εξασφαλίζουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης αλλά και η ειδική μέριμνα για τα ασυνόδευτα ανήλικα, καθώς και οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τη δημιουργία δημόσιας βάσης δεδομένων και ειδικού μητρώου οργανώσεων είναι μόνο μερικές από τις πρωτοβουλίες που άλλαξαν την εικόνα της Ελλάδας και ισχυροποίησαν τη θέση της.

Η επόμενη ημέρα για το μεταναστευτικό θα μπορούσε να περιοριστεί σε μια ολιστική προσέγγιση για την ισχυροποίηση των ήδη υπαρχόντων μέτρων. Ωστόσο, οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ αλλάζουν τα δεδομένα και φανερώνουν την αναγκαιότητα για εγρήγορση. Η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για την πιθανή αύξηση των μεταναστευτικών ροών, σε περίπτωση που δεν αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση αλλά και να αντιμετωπίσει ευρύτερα τις παράλληλες συνέπειες της διατάραξης της διεθνούς ασφάλειας. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα χρήσιμη θα μπορούσε να αποδειχθεί η συμφωνία της Ε.Ε για τον μηχανισμό υποχρεωτικής αλληλεγγύης, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων «πέναλτι» για τις χώρες που αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες και μετανάστες.  Παράλληλα, η συμφωνία αναδιαμορφώνει το πλαίσιο επεξεργασίας των αιτήσεων για άσυλο, ενώ εκσυγχρονίζει τη διαδικασία μετεγκατάστασης των αιτούντων σε όλη την Ευρώπη.

Η ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης καλείται να διαχειριστεί ένα μείζον ζήτημα σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές για τη διεθνή κοινότητα. Η διαρκής ένταση στον παγκόσμιο χάρτη και οι συνεχείς παραβιάσεις της κυριαρχίας ανεξάρτητων κρατών αναζωπυρώνουν το μεταναστευτικό και δημιουργούν πρωτοφανείς συνθήκες για τη διεθνή ασφάλεια. Αν και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται μπροστά σε μια ακόμη κρίση, έχει αποδείξει ότι διαθέτει την ψυχραιμία και την πολιτική βούληση για να διαχειριστεί τέτοια ζητήματα και να διασφαλίσει την κοινωνική ευημερία, με γνώμονά της την υπεράσπιση της Ελλάδας και της Ευρώπης.

*Γράφει στο pagenews.gr ο Αμβρόσιος Πήτας, Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής Πολιτικού Συμβουλίου ΟΝΝΕΔ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments