Πολιτική

“Πολεμικός συναγερμός” στον ΣΥΡΙΖΑ

“Πολεμικός συναγερμός” στον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [362178] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πλέον η ψηφοφορία στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πιο ηχηρό «καμπανάκι» για αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ χτύπησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συζήτηση με τα βασικά στελέχη της «Ομπρέλα» που διοργάνωσε η εφημερίδα «Η Εποχή». Πέντε μέρες απομένουν για τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, έχει σημάνει «πολεμικός συναγερμός» στην αξιωματική αντιπολίτευση και ο πρόεδρος και η αντιπολίτευση του κόμματος ετοιμάζονται για μια σκληρή μάχη. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο συλλογικής ή ατομικής απόσυρσης. Ακόμα κι αν τελικά δεν συζητηθεί επίσημα η απομάκρυνση των τεσσάρων στελεχών, όπως ειπώθηκε από την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή δεοντολογίας δεν θα έχει χρόνο να τρέξει τη διαδικασία προετοιμασίας μηνύματος προς την ανώτατη διοίκηση. Πιθανή ψηφοφορία επί του κειμένου της πολιτικής απόφασης το μεσημέρι της Κυριακής θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.

Όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν χθες να μιλήσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Είναι ο ηγέτης των “53+”, διατηρεί τους χαμηλότερους τόνους από τους υπολοίπους διεκδικητές της ηγεσίας και αποτελεί το σημείο αναφοράς της αριστερής αντιπολίτευσης στον κ. Κασσελάκη.

«Κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ. Και στο τέλος στην ομιλία μου στο συνέδριο είπα είτε χάσω είτε κερδίσω θέλω ένα πράγμα να κάνω. Να φέρω πίσω την περηφάνια των ανθρώπων της Αριστεράς για τις ιδέες τους, για τις προτάσεις τους, για τους αγώνες τους. Λυπάμαι, αυτό πια θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει, αυτή η περηφάνια σε αυτό το κόμμα», τόνισε εμφατικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Η πόρτα της εξόδου είναι ανοιχτή και το κόμμα βρίσκεται σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού.Δεν είναι ακόμη γνωστό πότε θα συμβεί αυτό. Προσπαθούν ακόμη να βρουν την κατάλληλη στιγμή στην “Ομπρέλα”, καθώς ο χρόνος δεν είναι πολιτικά ουδέτερος. Δεν θέλουν να “ξεφουσκώσουν” τις νέες εξελίξεις που ετοιμάζουν εν όψει των ευρωεκλογών, αλλά, ταυτόχρονα, εκτιμούν ότι είναι αδύνατο να παραμείνουν άλλο στην ίδια κομματική στέγη. Γι’ αυτό και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αυτό το Σαββατοκύριακο είναι τόσο σημαντική για την πορεία της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Η πρώτη θεσμική συνάντηση Κασσελάκη – Ανδρουλάκη

Αν το χθεσινοβραδινό ραντεβού είχε κλείσει μερικούς μήνες νωρίτερα, τα πράγματα ίσως να ήταν διαφορετικά.

Στο πρώτο τους τετ α τετ, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισαν να βαδίσουν μαζί στη Βουλή για το θέμα των υποκλοπών, ενώ ακούγεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπογράψει και το αίτημα που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το δυστύχημα στα Τέμπη. Πρόκειται για δύο θέματα που “ευνοούν” και τις δύο δυνάμεις και η συνεργασία αυτή αναμένεται να δημιουργήσει ρωγμές στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Ωστόσο, το ερώτημα, που τίθεται, είναι το εάν μπορεί αυτή η συνεργασία να προχωρήσει λίγο παραπέρα. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο. Και αυτό δεν είναι εκτίμηση, η στρατηγική και των δύο αρχηγών απαγορεύει μια τέτοια ιδέα: ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να βγει από την κομματική δίνη και να διατηρήσει την ιδιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με ένα περιθώριο ασφαλείας- το ΠΑΣΟΚ έχει μια μεγάλη ευκαιρία να αποκαταστήσει τον διπολισμό που είχε αποτυπωθεί στη χώρα από τη μεταπολίτευση μέχρι το 2012 Έχει μια ευκαιρία μπροστά του.

Εντούτοις, αυτό που χωρίζει τις δύο δυνάμεις που καταλαμβάνουν τη δεύτερη και την τρίτη θέση στον εκλογικό χάρτη είναι ότι “ψαρεύουν στα ίδια νερά”, δηλαδή στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Επομένως, η αυτονομία των δύο κινήσεων δεν πρόκειται να μπει σε καμία διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments