Οικονομία

Κυβέρνηση: Νέα μέτρα πίεσης στην αγορά ενόψει εορτών

Κυβέρνηση: Νέα μέτρα πίεσης στην αγορά ενόψει εορτών

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΣΤΟΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ EUROKNISSI)

Κυβερνητική επιχείρηση «ζεστό χρήμα» ενόψει Χριστουγέννων.

Το επιτελείο του Κώστα Σκρέκα ετοιμάζει νέα μέτρα για να ασκήσει πίεση στην αγορά ώστε οι τιμές να κρατηθούν όσο πιο χαμηλά γίνεται, αυτή τη φορά “στοχεύοντας” σε προσφορές τύπου “ένα συν ένα δώρο”. Σε συνδυασμό με τα καλάθια του νοικοκυριού, που θα παραταθούν μέχρι το τέλος του έτους, το πλαφόν στα περιθώρια κέρδους και τους 1000 κωδικούς που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μείωσης των τιμών τους επόμενους έξι μήνες, θα γίνει προσπάθεια να διατηρηθεί το κόστος των χριστουγεννιάτικων τροφίμων όσο το δυνατόν χαμηλότερα.

Φυσικά, στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι το παιχνίδι των εντυπώσεων – και το πραγματικό παιχνίδι – κερδίζεται από την πλευρά του εισοδήματος των νοικοκυριών έναντι της πλευράς των δαπανών, ανεξάρτητα από το αν το “ισοζύγιο πληρωμών” είναι αυτό που πραγματικά έχει σημασία. Έτσι, προετοιμάζεται μια επιχείρηση “ζεστού χρήματος” για το τέλος του έτους. Όλα τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί εδώ και πολύ καιρό τίθενται σε εφαρμογή ταυτόχρονα τις τελευταίες ημέρες του έτους, προκειμένου να κυκλοφορήσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρήμα.

Εκκρεμεί να καθοριστεί ο ρυθμός αύξησης των συντάξεων, ώστε να μπορούν να γίνουν προσαρμογές στις συντάξεις του Ιανουαρίου που θα καταβληθούν τον Δεκέμβριο. Πρέπει να δουν που κλείνει ο πληθωρισμός του 2023 αλλά και πώς θα παρακρατηθεί από τους συνταξιούχους ένα ποσοστό της τάξεως του 0,15% που δόθηκε ως αύξηση στους συνταξιούχους στις αρχές του 2023 χωρίς όμως να δικαιολογείται από τα τελικά στοιχεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. Το τελικό ποσοστό αναμένεται να κλειδώσει στο 3%.

Εκκρεμεί επίσης ο υπολογισμός του διαθέσιμου δημοσιονομικού περιθωρίου για την παροχή πρόσθετων μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της αύξησης των τιμών. Τα μέτρα, τα οποία θα αποφασιστούν αργότερα αυτή την εβδομάδα (μετά την ανακοίνωση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το δεκάμηνο), θα εφαρμοστούν στη συνέχεια μέχρι το τέλος του έτους.

Τέλος, εκκρεμεί  ο επανυπολογισμός των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι επίσης προπληρώνονται τον μισθό του Ιανουαρίου οπότε θα δουν και αυτοί τους νέους τους μισθούς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments