Πολιτική

Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης – Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου

Τι θα συζητήσουν Μητσοτάκης – Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου

Πηγή Φωτογραφίας: Agenzianova.com

Η ατζέντα στη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί τελικά στην Αθήνα στις 12 Δεκεμβρίου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αρχικά, είχε προγραμματιστεί για τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αλλά η αλλαγή έδρας αποφασίστηκε για πρακτικούς οργανωτικούς λόγους.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: «Το πέμπτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου κατόπιν συνεννόησης των δύο μερών».

Η συμφωνία για τη διευκόλυνση της βίζας προς τους πολίτες και η συνεργασία στον τομέα του τουρισμού αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού  με τον Τούρκο πρόεδρο.

Χάρη στη νέα συμφωνία, οι πολίτες πρόκειται να έχουν τη δυνατότητα παραμονής για 72 ώρες. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί αν θα είναι πολλαπλή βίζα πχ για κάθε φορά να μένουν 72 ώρες εντός ενός μήνα ή εντός έτους.

Επιπλέον, αναμένεται να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα για το προσφυγικό ζήτημα και όπως είχε συμβεί στα παλιά να υπάρχει επιτροπή και εκπρόσωπος των Ελλήνων στη Σμύρνη και της Τουρκίας στη Λέσβο και άμεση επαφή αρχηγείων Λιμενικού Σώματος.

 Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να έρθει στην Αθήνα με τη συνοδεία μεγάλης αντιπροσωπείας 8 ή 10 υπουργών μαζί με συνεργάτες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, αναλυτές και λοιπά.  Συνολικά, θα πρόκειται για συνοδεία, η οποία θα αριθμεί περισσότερα από τριακόσια πρόσωπα.

Επισημαίνεται, τέλος, πως οι εκατέρωθεν προθέσεις για μειονότητες και άλλα διμερή ζητήματα πιθανώς να συμπεριληφθούν στο κοινό ανακοινωθέν των δύο πολιτικών αρχηγών. 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments