Nέα της αγοράς

Ελαιόλαδο: Οι καταναλωτές στρέφονται σε βιολογικό

Ελαιόλαδο: Οι καταναλωτές στρέφονται σε βιολογικό

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Τώρα που η σκόνη έχει καταλαγιάσει στην ενδέκατη διοργάνωση του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Ελαιόλαδου, μπορεί κανείς να διεξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για τις τάσεις τις αγοράς

Η παγκόσμια παραγωγή έφτασε τους μόλις 2,73 εκατομμύρια τόνους, το χαμηλότερο σύνολο από το 2016/17 και περίπου 17% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Τώρα που η σκόνη έχει καταλαγιάσει στην ενδέκατη διοργάνωση του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Ελαιόλαδου, μπορεί κανείς να διεξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για τις τάσεις τις αγοράς, αναλύοντας τα εκτενή στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύουν οι διοργανωτές του διαγωνισμού. Και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εκατοντάδες σημεία δεδομένων προς αξιολόγηση, προκύπτουν αρκετά βασικά θέματα, που δείχνουν ενδιαφέρουσες κατευθύνσεις στον κόσμο του ελαιολάδου.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, η καλλιεργητική χρονιά 2022/23 ήταν μια από τις χειρότερες της πρόσφατης μνήμης . Η παγκόσμια παραγωγή έφτασε τους μόλις 2,73 εκατομμύρια τόνους, το χαμηλότερο σύνολο από το 2016/17 και περίπου 17% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Η ξηρασία και τα ακραία κλίματα σε όλη τη λεκάνη της δυτικής Μεσογείου ευθύνονται ευρέως για την πτώση της παγκόσμιας παραγωγής.

Η ποιότητα

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανάλυση του oliveoiltimes.com, οι χαμηλότερες αποδόσεις δεν φαίνεται να έχουν αντίκτυπο στην ποιότητα. Ο αριθμός των συμμετοχών και των βραβείων έφτασε σε υψηλά ρεκόρ στο NYIOOC του 2023. Συνολικά, παραγωγοί από 30 χώρες μαζί κέρδισαν 850 βραβεία από 1.169 συμμετοχές.

Ο αριθμός των επωνυμιών που κέρδισαν ξεπέρασε κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2022 με 801, ενώ ο αριθμός των συμμετοχών ξεπέρασε ελαφρώς τις 1.156 το 2021. Το ποσοστό επιτυχίας 73% ήταν επίσης το δεύτερο υψηλότερο σε ρεκόρ, μετά το 74% που καταγράφηκε το 2022.

Η άνοδος των παραγωγών του Νοτίου Ημισφαιρίου

Μία από τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι διοργανωτές του NYIOOC ήταν η διαφορά στους χρόνους συγκομιδής μεταξύ του βόρειου και του νότιου ημισφαιρίου και ο στόχος της ανάλυσης των δειγμάτων στο απόγειο της φρεσκάδας τους.

Η συγκομιδή του βόρειου ημισφαιρίου διαρκεί γενικά από τον Σεπτέμβριο έως τον Ιανουάριο, ενώ οι παραγωγοί του Νοτίου Ημισφαιρίου μαζεύουν και επεξεργάζονται τις ελιές τους από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο.

Φέτος, οι διοργανωτές του NYIOOC χώρισαν τον διαγωνισμό σε δύο τμήματα: έκριναν τους παραγωγούς του Βορείου Ημισφαιρίου τον Απρίλιο και τον Μάιο πριν αξιολογήσουν τις συμμετοχές στο Νότιο Ημισφαίριο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος της αλλαγής, παραγωγοί από επτά χώρες σε τρεις ηπείρους στο Νότιο Ημισφαίριο συνδυάστηκαν για να κερδίσουν 101 βραβεία από ένα ρεκόρ 121 συμμετοχών.

Η συμμετοχή στο Νότιο Ημισφαίριο ωθήθηκε από παραγωγούς της Βραζιλίας, οι οποίοι κέρδισαν ρεκόρ 48 βραβείων από 53 συμμετοχές, καθιστώντας τη χώρα την έβδομη με τις περισσότερες βραβεύσεις στον διαγωνισμό. Η Χιλή και η Νότια Αφρική κέρδισαν επίσης ρεκόρ βραβείων.

Το βιολογικό ελαιόλαδο σε άνοδο

Το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι στη μόδα. Έρευνα αγοράς δείχνει ότι η αγορά βιολογικού ελαιολάδου αποτιμήθηκε στα 933 εκατομμύρια δολάρια το 2021 και προβλέπεται να αυξηθεί στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2031.

Οι ειδικοί αποδίδουν τη σημαντική αύξηση της ζήτησης για βιολογικό ελαιόλαδο στην αύξηση της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών για τα υγιεινά τρόφιμα και τη βιώσιμη γεωργία.

Η αυξανόμενη ζήτηση για βιολογικό ελαιόλαδο αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία του NYIOOC. Στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό του 2023, το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κέρδισε 241 βραβεία ρεκόρ από 357 συμμετοχές. Οι οργανικές συμμετοχές απολάμβαναν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας στο διαγωνισμό του 68%.

Επιπλέον, οι συμμετοχές βιολογικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου αντιπροσώπευαν ένα ρεκόρ 31% των συνολικών συμμετοχών και 28% των συνολικών βραβείων. Ενώ αυτό το τελευταίο ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από το περσινό ποσοστό 30% και το υψηλό ρεκόρ από το 2016 στο 31%, μια ανοδική τάση είναι εμφανής.

Η περίεργη ιστορία στα φετινά χαρμάνια…

Οποιοσδήποτε παραγωγός – βραβευμένος ή άλλος – θα πει ότι η δημιουργία ενός μείγματος έξτρα παρθένου ελαιολάδου συνδυάζει επιστήμη και τέχνη.

Πολλοί παραγωγοί προσλαμβάνουν ειδικούς για να δοκιμάσουν κάθε μονοποικιλιακό για να δημιουργήσουν ένα τέλεια ισορροπημένο και αρμονικό μείγμα.

Προς τιμή των παραγωγών και των κορυφαίων μπλέντερ παντού, τα αναμεμειγμένα και μονοποικιλιακά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα γνώρισαν παρόμοια επιτυχία στον ανταγωνισμό όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, το 2023 έχει αποδειχθεί μια κραυγαλέα εξαίρεση.

Φέτος, τα μείγματα παρουσίασαν ποσοστό επιτυχίας 64% (352 βραβεία από 546 συμμετοχές), ενώ τα μονοποικιλιακά έλαβαν ένα εκπληκτικό ποσοστό επιτυχίας 80% (498 βραβεία από 624 συμμετοχές).

Η διαφορά των 16 πόντων μεταξύ των δύο είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί. Το ποσοστό επιτυχίας των μικτών και μονοποικιλιακών ελαιόλαδων διαφέρει συχνά κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες ή λιγότερο, όπως συνέβη το 2016, το 2017, το 2018, το 2019, το 2021 και το 2022.

Οι μόνες άλλες φορές που η διαφορά μεταξύ μονοποικιλιακών και μικτών ποσοστών επιτυχίας φάνηκε μεγάλη ήταν το 2015, όταν υπήρχε διαφορά 12 μονάδων από περίπου μισές συμμετοχές, και το 2020, που είχε διαφορά εννέα μονάδων από έναν πολύ παρόμοιο αριθμό καταχωρήσεων.

Επιπλέον, το φετινό ποσοστό επιτυχίας 64% για τα μικτά έλαια ήταν το χαμηλότερο από το 2020, ενώ το ποσοστό επιτυχίας 80% των μονοποικιλιακών ήταν υψηλό ρεκόρ.

Πηγή: ot.gr//Ναταλία Δανδόλου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments