Γεωπολιτικά

Κατάρ: Πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για απελευθέρωση ομήρων

Κατάρ: Πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για απελευθέρωση ομήρων

Πηγή Φωτογραφίας: ieidiseis.gr,"Βρισκόμαστε στο πιο κοντινό σημείο που έχουμε φτάσει ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του καταριανού Υπουργείου Εξωτερικών Majed Al-Ansari, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε ένα "κρίσιμο και τελικό στάδιο".

Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου βρίσκονται στο "πλησιέστερο σημείο" σε μια συμφωνία

Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων που αιχμαλωτίστηκαν κατά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου βρίσκονται στο “πλησιέστερο σημείο” σε μια συμφωνία και έχουν φτάσει στο “τελικό στάδιο”, τόνισε η κυβέρνηση του Κατάρ, η οποία λειτουργεί ως μεσολαβητής.

“Βρισκόμαστε στο πιο κοντινό σημείο που έχουμε φτάσει ποτέ στην επίτευξη συμφωνίας”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του καταριανού Υπουργείου Εξωτερικών Majed Al-Ansari, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε ένα “κρίσιμο και τελικό στάδιο”.

Μια συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, για την απελευθέρωση των ομήρων και μια πολυήμερη παύση των εχθροπραξιών είναι στα “τελικά στάδια” και είναι “πιο κοντά από ποτέ”, δήλωσε σήμερα στο Reuters και μια πηγή με γνώση των συνομιλιών.

Η συμφωνία θα σηματοδοτήσει τη μεγαλύτερη απελευθέρωση ομήρων και την πρώτη ανταλλαγή τους με παλαιστίνιους κρατουμένους από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στις 7 Οκτωβρίου. Η Χαμάς συνέλαβε περίπου 240 ομήρους κατά την επιδρομή της στο Ισραήλ, όπου σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι.

Χανίγιε (αρχηγός Χαμάς): Πλησιάζουμε σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός

Οι διαπραγματεύσεις μοιάζουν να επιταχύνονται σήμερα προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι τουλάχιστον από τους ομήρους που κρατά η Χαμάς και σε αντάλλαγμα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό για νέο πολύνεκρο πλήγμα σε νοσοκομείο υπό πολιορκία.

“Το κίνημα (σ.σ. η Χαμάς) έδωσε την απάντησή του στους αδελφούς από το Κατάρ και στους μεσολαβητές. Πλησιάζουμε στη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός”, ανέφερε ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, σε λακωνικό μήνυμά του στα αραβικά που εστάλη σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων –ανάμεσά τους στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Ρόιτερς– από το γραφείο του.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Χαμάς και στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, οι δυο παρατάξεις πράγματι αποδέχθηκαν συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας μένουν να ανακοινωθούν επίσημα από το Κατάρ και τους μεσολαβητές.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στις δηλώσεις αυτές.

Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), η Μιριάνα Σπόλιαριτς, συναντήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ με κορυφαίους αξιωματούχους του Κατάρ και με τον κ. Χανίγια, που έχει έδρα το εμιράτο του Κόλπου, για να “υπάρξει πρόοδος στις ανθρωπιστικές υποθέσεις που συνδέονται με την ένοπλη σύρραξη στο Ισραήλ και στη Γάζα”.

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ μεσολαβούν για τη σύναψη συμφωνίας που θα προβλέπει απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα κυρίως κατάπαυση του πυρός μερικών ημερών στη Λωρίδα της Γάζας.

Μολονότι η ΔΕΕΣ διαβεβαιώνει πως δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, επιμένει “ομάδες (της) να επιτραπεί να επισκεφθούν τους ομήρους για να εγγυηθούν ότι είναι καλά και για να τους διανείμουν φάρμακα” καθώς και “για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν οι όμηροι με τις οικογένειές τους”, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

“Δεν είχαμε φθάσει ποτέ τόσο κοντά” και πλέον “έχουμε αυτοπεποίθηση” αλλά “μένει δουλειά να γίνει” και “δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι να γίνει”, σχολίασε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι.

Σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν “είναι κοντά συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων” της Χαμάς, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απάντησε χθες στην Ουάσιγκτον “πιστεύω”.Δυο πηγές ενήμερες σχετικά είπαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι συνομιλίες αφορούν την απελευθέρωση “50 ως 100 ομήρων” σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 300 παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών.

Η μεταφορά τους θα γίνει κατά φάσεις, θα ανταλλάσσονται “δέκα” όμηροι με “τριάντα” φυλακισμένους καθημερινά, ενώ προβλέπεται επίσης να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και –πάνω απ’ όλα– να κηρυχθεί “πενθήμερη ανανεώσιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός”, κατά τις πηγές του AFP.

Ωστόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ επιμένει στην ταυτόχρονη απελευθέρωση μελών των ίδιων οικογενειών, κάτι που σημαίνει πως αν αφήνεται ελεύθερος άμαχος ή άμαχη θα φεύγει μαζί του ο ή η σύντροφός του, ακόμη κι αν ανήκει στις τάξεις του στρατού. Η Χαμάς, η οποία δεν θέλει να αφήσει ελεύθερους τους αιχμαλώτους της, το απορρίπτει μέχρι στιγμής, πάντα σύμφωνα με αυτές τις δυο πηγές.

Συγγενείς των ομήρων συναντήθηκαν χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τα μέλη της “κυβέρνησης πολέμου” που έχει σχηματίσει, για να πιέσουν να ενταθούν οι προσπάθειες να επιστρέψουν οι περίπου 240 άνθρωποι στα χέρια της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ.

“Το να φέρουμε πίσω τους απαχθέντες μας είναι ιερό και ύψιστο καθήκον κι έχω δεσμευτεί σ’ αυτό”, ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μέσω Twitter έπειτα από τη συνάντηση, χωρίς να σηκώσει το πέπλο που καλύπτει τις διαπραγματεύσεις, διαβεβαιώνοντας μολαταύτα πως συζήτησε με “ανοικτή καρδιά” με τις οικογένειες.

“Δεν θα σταματήσουμε τις μάχες προτού πάμε τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους, καταστρέψουμε τη Χαμάς και σιγουρευτούμε πως δεν υφίσταται πλέον απειλή από τη Γάζα”, πρόσθεσε.

Η απελευθέρωση των ομήρων είναι ανάμεσα στους στόχους της ισραηλινής επιχείρησης σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας, που εξαπολύθηκε μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Περίπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τις αρχές· πρόκειται για επίσης εύρους χωρίς προηγούμενο από ιδρύσεως του εβραϊκού κράτους το 1948.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ, η ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να “αφανίσει” τη Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζουν “τρομοκρατική” οργάνωση το ίδιο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, σφυροκοπεί έκτοτε ακατάπαυστα τον μικρό παλαιστινιακό θύλακο και από την 27η Οκτωβρίου διεξάγει χερσαία επιχείρηση.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Χαμάς, έχουν σκοτωθεί πάνω από 13.300 άνθρωποι στον θύλακο, ανάμεσά τους πάνω από 5.600 παιδιά.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχουν υποστεί βίαιο εκτοπισμό στον πόλεμο. Στον θύλακο έχει επιβληθεί από την 9η Οκτωβρίου “απόλυτη πολιορκία” από τον στρατό του Ισραήλ, δεν επιτρέπεται να μπουν σ’ αυτόν ούτε τρόφιμα, ούτε νερό, ούτε φάρμακα, ούτε καύσιμα, ενώ έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση.

Προειδοποιεί ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Itamar Ben, Gvir προειδοποιεί για την φερόμενη συμφωνία περί απελευθέρωσης ομήρων.

“Ανησυχώ πολύ επειδή γίνεται λόγος για κάποια συμφωνία… μας αποκρύπτουν τις λεπτομέρειες και δεν μας λένε την αλήθεια”, ανέφερε σύμφωνα με το Times of Israel. “Οι φήμες λένε ότι το Ισραήλ πρόκειται να κάνει και πάλι ένα μεγάλο λάθος σε παρόμοιο πνεύμα με τη συμφωνία του 2011 για τον Σαλίτ”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments