Διεθνή

Ισραήλ – Χαμάς: Μια ανάσα από τη συμφωνία για τους ομήρους

Ισραήλ – Χαμάς: Μια ανάσα από τη συμφωνία για τους ομήρους

Πηγή Φωτογραφίας: Scmp.com

Πολύ κοντά στην απελευθέρωση ομήρων.

Στο Ισραήλ υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συγκαλέσει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στις 18:00, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας στις 19:00 και την κυβέρνηση στις 20:00.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Times of Israel, τα όργανα αυτά θα συνεδριάσουν “για να εγκρίνουν μια συμφωνία για την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων από τη Γάζα”. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι “σύντομα θα λάβουμε καλά νέα”.

Νωρίτερα, μεσολαβητής του Κατάρ ανακοίνωσε ότι ηMi επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα είναι πιο κοντά από ποτέ.

«Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ Ματζέντ Αλ Ανσαρί. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε «κρίσιμο και τελικό στάδιο».

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει «πολυήμερη παύση των εχθροπραξιών, απελευθέρωση περίπου 50 αμάχων ομήρων από τη Χαμάς και απελευθέρωση Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών που κρατούνται από το Ισραήλ», σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.

Το Ισραήλ και η Χαμάς βρίσκονται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ενδεχομένως ήδη απόψε ή αύριο το πρωί, μετέδωσε πριν από λίγα λεπτά το Al Jazeera, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στους διαπραγματευτές.

Σύμφωνα με τον αραβόφωνο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, η πλευρά της Χαμάς έχει παράσχει κατάλογο των προσώπων που θα απελευθερωθούν και, σε αντάλλαγμα, έχει ζητήσει την ταυτόχρονη απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια αποκάλυψε σε γραπτή δήλωσή του προς τα πρακτορεία ειδήσεων και τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης την Τρίτη ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ είναι “κοντά”.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η προσωρινή συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει:

  • Πενθήμερη εκεχειρία με κατάπαυση του πυρός στις χερσαίες μάχες και περιορισμούς στις ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από τη νότια Γάζα.
  • Παλαιστινιακές οργανώσεις θα απελευθερώσουν 50 έως 100 ομήρους, οι οποίοι θα είναι Ισραηλινοί πολίτες ή πολίτες άλλων εθνικοτήτων, αλλά όχι στρατιώτες.
  • Σε αντάλλαγμα, 300 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, θα απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα ανακοινωθούν από το Κατάρ, το οποίο έχει μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. ]

Το Κατάρ αποτελεί την έδρα του Ισμαήλ Χανίγια, όπου η Χαμάς έχει πολιτικά γραφεία. Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε ότι η συμφωνία για την απελευθέρωση ορισμένων από τους 240 ομήρους – κυρίως Ισραηλινούς – με αντάλλαγμα μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός εξαρτάται από “δευτερεύοντα” πρακτικά ζητήματα.

Από την πλευρά τους, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η συμφωνία «κλειδώνει», καθώς το Ισραήλ φέρεται να έχει δώσει το «πράσινο φως». Ωστόσο, το πολεμικό συμβούλιο της χώρας δεν προτίθεται να αποκαλύψει τίποτα μέχρι οι αποφάσεις να είναι οριστικές.

Το ισραηλινό Κανάλι 12 ανέφερε ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο εξέφρασε την Κυριακή «προθυμία να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και επιθυμεί να στείλει μήνυμα στο Κατάρ ότι είναι έτοιμο να καταλήξει σε συμφωνία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments