Πολιτική

Κλιματική κρίση: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Κλιματική κρίση: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν ότι διαφωνούν

Πηγή Φωτογραφίας: [365210] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αντιθετικές οι προσεγγίσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στο μείζον θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Στην κλιματική κρίση ήταν κατά βάση αφιερωμένη η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Τη σημασία του προβλήματος υπογράμμισαν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, αλλά καταγράφηκαν ουσιαστικές και μεγάλες διαφορές στην προσέγγιση και την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για την ανάγκη επίτευξης ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά έγινε και στόχος έντονης κριτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μητσοτάκης: Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις

Συγκεκριμένα, κατά την πρωτολογία του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής παρουσιάζοντας το κυβερνητικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας και του Έβρου ανακοίνωσε πως σύντομα θα ξεκινήσει το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, ενώ τόνισε με νόημα πως «η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης απαιτεί συναινέσεις».

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το 30% των αποζημιώσεων σε επιχειρήσεις θα δοθεί πριν από τις γιορτές και λόγο για τρεις προτεραιότητες: Πιο άμεση κινητοποίηση για διάσωση ζωών, μεγαλύτερη εξασφάλιση πόρων για αποκατάσταση απωλειών, συνολικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική επίθεση.

Ο πρωθυπουργός περνώντας στο θέμα των μέτρων ανασυγκρότησης είπε αρχικά πως «βρίσκομαι, λοιπόν, εδώ, καταρχάς στην πρωτολογία μου, για να ενημερώσω τη Βουλή για το μείζον ζήτημα των φυσικών καταστροφών. Μια απειλή που ήδη πολιορκεί ολόκληρο τον πλανήτη αλλά και τη χώρα μας ως εκδήλωση της κλιματικής κρίσης.

Ας συμφωνήσουμε εξ αρχής ότι είναι μια πραγματικότητα που δεν προσφέρεται για σκληρές κομματικές αντιπαραθέσεις. Αντίθετα, θα έλεγα ότι κατ΄ εξοχήν το θέμα αυτό προϋποθέτει και συναινέσεις και κοινές δράσεις στηριγμένες κυρίως στο ρεαλισμό αλλά και στην επιστημονική γνώση. Πολύ περισσότερο καθώς η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε ότι οι επιθέσεις της φύσης θα εναλλάσσονται πότε με τη μορφή των μέγα πυρκαγιών και -δυστυχώς- πότε με τη μορφή ακραίων πλημμυρικών φαινομένων.

Και το κυριότερο, δεν θα αποτελούν, όπως τα είχαμε συνηθίσει, έκτακτα φαινόμενα με ένταση παροδική αλλά έναν συχνότερο κίνδυνο ικανό να ξεσπάσει κάθε στιγμή και μάλιστα με μια ορμή, με μια ένταση, η οποία δεν μπορεί πάντα να προβλεφθεί εγκαίρως ή με απόλυτη ακρίβεια”.

Φάμελλος: Η ΝΔ άφησε αθωράκιστη τη χώρα απέναντι στην κλιματική κρίση

Με κριτική στον πρωθυπουργό γιατί «άφησε την χώρα αθωράκιστη απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Σ. Φάμελλος σχολίασε αρχικά ότι, παρότι στο αντικείμενο της σημερινής συζήτησης ήταν και η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, «δεν συζητήθηκε το αναπτυξιακό μοντέλο» και ότι μίλησε λίγο απ’ όλα. Σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για μετεγκατάσταση ή την επανεξέταση λειτουργίας του οικισμού της Μεταμόρφωσης, είπε ότι τόσο εκεί όσο και σε άλλα χωριά όπως το Βλοχό και το Σωτήριο δεν έχουν δοθεί ακόμα τα επιδόματα ενοικίου μετά από δύο μήνες καταστροφής και αστεγίας.

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί «αφήσατε τη χώρα αθωράκιστη» και «γιατί δεν έχετε την πολιτική επάρκεια και τη βούληση να καταθέσετε σήμερα ένα σχέδιο επανεκκίνησης της ζωής στα μέρη που έχουν πληγεί».

«Αν είχατε ακούσει τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 4 χρόνια», πρόσθεσε, «για τις πλημμύρες, για τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας και πρόληψης δασικών πυρκαγιών, οι φυσικές καταστροφές θα συνέβαιναν αλλά τα μεγέθη και οι επιπτώσεις τους στην οικονομία και την κοινωνία θα ήταν μικρότερες», σημείωσε.

«Με τον ίδιο τρόπο δεν έχουν αναθεωρηθεί τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής που έπρεπε να είχε γίνει 31/12/21 και τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας», συμπλήρωσε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξίωσε τη γνώση και τη λειτουργία της πολιτείας γιατί η πολιτεία γνώριζε από το ‘18 ποιες είναι οι ζώνες υπό κίνδυνο για πλημμύρα, «άρα όταν οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για τα καιρικά φαινόμενα τρεις μέρες πριν και η πολιτεία είχε αυτούς τους χάρτες, απαξίωσε και την επιστήμη και την πολιτεία η κυβέρνησή σας».

Ανδρουλάκης: Οι ευθύνες για τη μη λύση των προβλημάτων έχουν και κόμμα και χρώμα

Τραγική χαρακτήρισε εκ προοιμίου την κατάσταση στα πυρόπληκτες και πλημμυροπαθείς περιοχές Έβρου και Θεσσαλίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Σχολιάζοντας την δήλωση του πρωθυπουργού ότι τα προβλήματα δεν έχουν ούτε κόμματα ούτε χρώματα, ανέφερε ότι «οι ευθύνες για τη μη λύση των προβλημάτων έχουν και κόμμα και χρώμα και ονοματεπώνυμο κύριε Μητσοτάκη, διότι δεν είστε φρέσκος πρωθυπουργός».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο θέμα της ανθεκτικότητας, λέγοντας ότι «σε μια εποχή συνεχών κρίσεων η ανθεκτικότητα είναι ένα βασικό ζητούμενο» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει μεταρρυθμίσεις, μόνο αλλαγές στη βιτρίνα. «Δεν θέλετε να παρέμβετε στις χρόνιες παθογένειες, αλλά στόχος να μην αλλάξει τίποτα, να μείνουν όλα ίδια για να διατηρούνται μικροεξουσίες», σημείωσε.

«Πρέπει πια να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που δεν λύσατε ή έχετε δημιουργήσει», πρόσθεσε κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως ό,τι και να πουν από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης απαντάει αλαζονικά πως δεν έχουν θέσεις. «Ξέρουμε ότι έχετε μιντιακούς μηχανισμούς να αποκρύπτετε προτάσεις», συνέχισε, σημειώνοντας ότι στη Βουλή είναι όλοι ισότιμοι.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία της κλιματικής κρίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να αποτελεί ένα «συνεχιζόμενο άλλοθι» για την κυβέρνηση. Προειδοποίησε μάλιστα πως επείγει να αναλάβουμε δράση, διαφορετικά οι επιπτώσεις της θα πολλαπλασιάζονται κάθε χρόνο στη Μεσόγειο.

Κουτσούμπας: Οι πλημμυροπαθείς συνεχίζουν να βιώνουν την απουσία του κρατικού μηχανισμού

Προς τον πρωθυπουργό απευθύνθηκε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

«Εμφανιστήκατε σήμερα στη Βουλή σαν και καλά να έχετε πάρει το μάθημά σας από τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία και στον Έβρο, και τώρα δήθεν ξέρετε τι να κάνετε, πώς να προχωρήσετε… Βέβαια είχαν προηγηθεί οι αλλεπάλληλες καταστροφές, όπως αυτές του Ιανού στην ίδια περιοχή, στη Βόρεια Εύβοια και αλλού στην υπόλοιπη χώρα. Τόσα μαθήματα πήρατε, κι όμως βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο σημείο να συζητάμε πάλι για σχέδια “αποκατάστασης”… Τι έχει πάει λάθος;», διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Το πρόβλημα, συνέχισε, «δεν είναι ότι είστε κακοί μαθητές, ανεπίδεκτοι μαθήσεως. Το πρόβλημα είναι ότι το μάθημα για εσάς, γίνεται πάθημα για όλους τους άλλους. Γιατί εσείς συνεχίζετε στην ίδια πορεία. Λες και δεν συνέβη τίποτε. Γιατί για μία ακόμα φορά αντιμετωπίζετε τις καταστροφές για τις οποίες συζητάμε σαν ευκαιρία για μεγαλύτερες μπίζνες στις κατεστραμμένες περιοχές πάνω στον πόνο των ανθρώπων. Και δυστυχώς, αυτή ακριβώς είναι και η ίδια καύσιμη ύλη για τις επόμενες καταστροφές που έρχονται», σημείωσε.

Όπως επισήμανε, το στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας το οποίο περιγράφεται στην έκθεση της ολλανδικής εταιρείας, «χαρακτηρίζεται από το γνωστό εγκληματικό κριτήριο του “κόστους – οφέλους”. Για το σύνολο των έργων και των δράσεων που προτείνονται, αναφέρεται ρητά ότι, το κριτήριο θα είναι, αν το οικονομικό κόστος, θα είναι μικρότερο από το οικονομικό όφελος που προσδοκάτε! Σε αντίθετη περίπτωση – λέτε – τίποτα δεν πρόκειται να γίνει. Και, φυσικά, υπέρτατο κριτήριο είναι οι περιβόητες πάλι “αντοχές της οικονομίας”. Να μη λείψει δηλαδή, ούτε ένα ευρώ από τα πακέτα και τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments