Διεθνή

Η Χαμάς προχωρά στην απελευθέρωση ακόμη 13 ομήρων

Η Χαμάς προχωρά στην απελευθέρωση ακόμη 13 ομήρων

Πηγή Φωτογραφίας: Wsj.com

Ορισμένοι από του 13 ομήρους είναι Αμερικανοί υπήκοοι.

Ακόμη 13 από τους ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι σήμερα, κατά την τρίτη ημέρα της εκεχειρίας, μετέδωσε ο ισραηλινός ειδησεογραφικός ιστότοπος Ynet επικαλούμενος Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ειδικότερα, η Χαμάς παρουσίασε στο Ισραήλ έναν κατάλογο με 13 ομήρους που θα απελευθερωθούν σήμερα, μεταξύ των οποίων και ένας Αμερικανός πολίτης, μετέδωσε το Ynet. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε νωρίς το πρωί ότι έλαβε κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερωθούν σήμερα, αλλά δεν αποκάλυψε τον αριθμό των ομήρων. Το Ynet αναφέρει ότι οι οικογένειες δεν θα χωριστούν αυτή τη φορά, όπως έγινε κατά τον δεύτερο γύρο απελευθέρωσης.

Μετά την απελευθέρωση της πρώτης ομάδας ομήρων την Παρασκευή, η πλευρά της Χαμάς εξακολουθεί να κρατά περίπου 200 ομήρους. Μετά από ένα πολύωρο θρίλερ, η πλευρά της Χαμάς απελευθέρωσε χθες 17 ομήρους. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ απελευθέρωσε 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε υπό τη διαμεσολάβηση του Κατάρ έδωσε νέα ανάπαυλα στους κατοίκους της πολιορκημένης Λωρίδας της Γάζας μετά από επτά εβδομάδες πολέμου, ο οποίος ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου με μια πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σταματήσει από το πρωί της Παρασκευής, όπως και οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Χαμάς. Η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι έλαβε κατάλογο των ομήρων που αναμένεται να απελευθερωθούν σήμερα, αλλά δεν αποκάλυψε την ταυτότητά τους, τον αριθμό των ανθρώπων ή τον αναμενόμενο χρόνο παράδοσης στον Ερυθρό Σταυρό.

Η χθεσινή απελευθέρωση αναβλήθηκε για αρκετές ώρες αφού η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι δεν τήρησε τη συμφωνία, αλλά η διαδικασία τελικά πραγματοποιήθηκε. Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντ. Σφίρμαν δήλωσε ότι επρόκειτο για μια “τακτική καθυστέρησης” από τη Χαμάς στο πλαίσιο ενός “ψυχολογικού πολέμου”.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κασάμ, μια ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος, έδωσαν στη δημοσιότητα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ένα βίντεο που δείχνει 13 Ισραηλινούς ομήρους και τέσσερις υπηκόους της Ταϊλάνδης να εισέρχονται σε ένα όχημα που ανήκε στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού. Μια νεαρή γυναίκα με πατερίτσες και δεμένο αστράγαλο ήταν ξαπλωμένη σε φορείο σε ένα από τα οχήματα. Η αυτοκινητοπομπή εισήλθε στην Αίγυπτο από το πέρασμα της Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας και οι όμηροι μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ.

Μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν χθες ήταν και η Μάγια Ρέγεφ,  η οποία απήχθη μαζί με τον 18χρονο αδελφό της καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από το μουσικό φεστιβάλ Tribe of Nova, το οποίο δέχθηκε επίθεση από τη Χαμάς. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε τη νεαρή γυναίκα και τον αδελφό της δεμένους στο πίσω μέρος ενός φορτηγού.

“Είμαστε τόσο χαρούμενοι που η Μάγια επέστρεψε μαζί μας. Αλλά η καρδιά μου είναι ραγισμένη επειδή ο γιος μου Ιτάι είναι ακόμα αιχμάλωτος της Χαμάς στη Γάζα”, δήλωσε η μητέρα του  σε δήλωση που εξέδωσε το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments