Policy Briefs

Σάντσεθ προς Νετανιάχου: Βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος η λύση

Σάντσεθ προς Νετανιάχου: Βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος η λύση

Πηγή Φωτογραφίας: @Ιssac Herzoq (Twitter),Ο Σάντσεθ ξεκίνησε επίσημα τη θητεία του στη νέα κυβέρνηση της χώρας με μια επίσκεψη στο Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη και την Αίγυπτο

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ προέτρεψε τον ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου την Πέμπτη (23 Νοεμβρίου) να προσφέρει στον παλαιστινιακό λαό μια προοπτική ειρήνης και όχι μόνο μια στρατιωτική απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, δήλωσαν ισπανικές κυβερνητικές πηγές στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Σάντσεθ ξεκίνησε επίσημα τη θητεία του στη νέα κυβέρνηση της χώρας με μια επίσκεψη στο Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη και την Αίγυπτο, μαζί με τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Αλεξάντερ ντε Κρο, καθώς το Βέλγιο αναλαμβάνει την προεδρία του του Συμβουλίου της ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2024 μετά την Ισπανία.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν με τις τοπικές αρχές τρόπους εξεύρεσης λύσεων στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ενώ το ταξίδι τους συμπίπτει με την έναρξη της τετραήμερης «ανθρωπιστικής παύση» μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς από το πρωί της Παρασκευής.

Ο Ντε Κρο δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τόσο το Ισραήλ όσο και οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να επιδείξουν «πολιτικό θάρρος» για να επιτύχουν την ειρήνη.

Στις συνομιλίες με την ισραηλινή πλευρά, ο Σάντσεθ καταδίκασε έντονα τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ωστόσο επέμεινε στο ότι το Ισραήλ πρέπει να δώσει μια ανάλογη απάντηση, αλλά χωρίς να πλήξει τους Παλαιστίνιους πολίτες, δήλωσαν πηγές της ισπανικής κυβέρνησης στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Νετανιάχου έδειξε επίσης στους δύο Ευρωπαίους ηγέτες ένα βίντεο με εικόνες από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου με «πολύ σοκαριστικές εικόνες σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μίλησαν στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Σάντσεθ είπε στον Νετανιάχου ότι η τρομοκρατία δεν μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο με τη χρήση βίας και προς τούτο υπενθύμισε την ισπανική εμπειρία κατά της ΕΤΑ, της βασκικής τρομοκρατικής ομάδας, η οποία σκότωσε περίπου 840 ανθρώπους μεταξύ 1958 και 2018.

«Είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να εργαστεί για την ειρήνη, και σήμερα, ειρήνη σημαίνει τη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους που θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ», είπε.

Η Ισπανία είναι προσηλωμένη σε μια λύση της σύγκρουσης που προβλέπει τη συνύπαρξη των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, είπε ο Σάντσεθ στον Νετανιάχου.

Ο Σάντσεθ προωθεί την ιδέα της ειρηνευτικής διάσκεψης

Ο Ισπανός πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης την έκκλησή του να συγκληθεί εντός λίγων μηνών μια διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για το Ισραήλ-Παλαιστίνη, μια επιλογή που οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν ήδη στη σύνοδο κορυφής του Οκτωβρίου.

Ο Σάντσεθ είπε μάλιστα πως η ΕΕ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας έχουν υποστηρίξει την ιδέα.

Εν τω μεταξύ, το αριστερό ισπανικό κόμμα Sumar και πλέον εταίρος της ισπανικής κυβέρνησης του Σάντσεθ, κάλεσε τη Μαδρίτη να αναγνωρίσει το «παλαιστινιακό κράτος» το συντομότερο δυνατό.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Μάρτα Λόις, δήλωσε ότι η αναγνώριση από την Ισπανία του «Παλαιστινιακού Κράτους» θα ήταν η «πρώτη συμβολή της Μαδρίτης στην ειρηνευτική διαδικασία» και «πρέπει να γίνει τώρα», τόνισε η ίδια.

Ο Σάντσεθ δεσμεύτηκε να ηγηθεί της συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μελλοντική αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους, σύμφωνα με τον Πάτσι Λόπεθ, εκπρόσωπο του PSOE στο Κοινοβούλιο.

Πηγή:Από Fernando Heller | EuroEFE.EURACTIV.es | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments