Γεωπολιτικά

Ισραήλ – Χαμάς: «Η σφαγή των αμάχων πρέπει να σταματήσει» – Νέοι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Ισραήλ – Χαμάς: «Η σφαγή των αμάχων πρέπει να σταματήσει» – Νέοι αδιάκριτοι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Πηγή Φωτογραφίας: Smoke and flames billow after Israeli forces struck a high-rise tower in Gaza City, October 7, 2023. REUTERS/Ashraf Amra NO RESALES. NO ARCHIVES

Το Ισραήλ συνεχίζει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς - Η Χαμάς λέει ότι δεν θα μπει σε διαπραγματεύσεις αν δεν σταματήσει η ισραηλινή επίθεση

Το Ισραήλ συνεχίζει τους σφοδρούς και αδιάκριτους βομβαρδισμούς σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, με τους Παλαιστίνιους και ανθρωπιστικές οργανώσεις να καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές σημείο στον πολιορκημένο θύλακα.

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ είπε ότι η «σφαγή των αμάχων πρέπει να σταματήσει», με τα νοσοκομεία στη Γάζα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν αφού οι τραυματίες περιθάλπονται ακόμα και στο πάτωμα.

Η Χαμάς υποστηρίζει ότι δεν θα μπει σε διαπραγματεύσεις αν δεν σταματήσει η ισραηλινή επίθεση. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι «μόνο ο στρατός μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια στη μεταπολεμική Γάζα».

Οι ισραηλινές αρχές προειδοποίησαν τους εκτοπισμένους σε καταφύγια και σχολεία που βρίσκονται στον κυκλικό κόμβο Μπάνι Σουχάιλα και σε τέσσερις από τις καθορισμένες ζώνες (σ.σ. από το Ισραήλ) – 50, 51, 52 και 219 – να «εκκενώσουν αμέσως».

Η COGAT, κλάδος του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, καλεί τους κατοίκους να μετακινηθούν κατά μήκος της οδού αλ-Κουντς προς τα καταφύγια στα δυτικά της Χαν Γιουνίς και προς την περιοχή του νοσοκομείου Νάσερ.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι ο ισραηλινός στρατός επιχειρεί «με ακραία δύναμη» εναντίον της Χαμάς.

09:41 Επίσκεψη στη Ραμάλα από τον ΥΠΕΞ της Νικαράγουα για συμπαράσταση στους Παλαιστίνιους Ο υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουα, Ντένις Μονκάδα έφθασε στη Δυτική Όχθη για να εκφράσει την αλληλεγγύη της κυβέρνησης του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα στους Παλαιστίνιους, οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «τη βάρβαρη επίθεση» του Ισραήλ, ανακοίνωσε χθες Τρίτη η αντιπρόεδρος — και σύζυγος του προέδρου — Ροσάριο Μουρίγιο.

«Ο αλληλέγγυος και μαχητικός αντιπρόσωπος του λαού και της κυβέρνησης της Νικαράγουα έφθασε στην πόλη της Ραμάλας, στην ηρωική Παλαιστίνη, έπειτα από ταξίδι που κράτησε πάνω από 24 ώρες», ανέφερε η Μουρίγιο σε επίσημα ΜΜΕ.

«Η αποστολή του υπουργού μας, την οποία του εμπιστεύτηκε ο κομαντάντε μας (…) είναι να μεταφέρει εν ονόματι του λαού και της κυβέρνησής μας την πιο αδελφική και μαχητική αλληλεγγύη», πρόσθεσε η Ροσάριο Μουρίγιο, 72 ετών, η οποία είναι επίσης κυβερνητική εκπρόσωπος.

Ο Μονκάδα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, τον Μαχμούντ Αμπάς, πρόσθεσε.

Η Νικαράγουα έχει πάρει θέση υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης και έχει ανοίξει πρεσβεία στη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η Μανάγουα διατηρεί επίσης διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Αποκαταστάθηκαν το 2017, μετά τη διακοπή τους για επτά χρόνια, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

09:32 Ισοπεδωμένο τμήμα της Χαν Γιουνίς μετά από νέο βομβαρδισμό Βίντεο που έχει αναρτηθεί στα social media και σε παλαιστινιακά Μέσα αποτυπώνει την καταστροφή στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

09:23 Πρώην επικεφαλής της Μοσάντ: «Το Ισραήλ είναι έτοιμο για όλους για όλους, ο Σινουάρ δεν είναι» Ο πρώην επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ Ντάνι Γιάτομ αναφέρθηκε στο θέμα των απαχθέντων που εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας στο Ynet Live ότι «το Ισραήλ είναι έτοιμο για όλους για όλους, και αυτό είναι το σωστό, αλλά ο Σινουάρ (σ.σ. ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα) δεν είναι έτοιμος».

«Προκειμένου να διαπραγματευτούμε, πρέπει να υπάρχει ένα δεύτερο μέρος που να είναι έτοιμο γι’ αυτό. Ο Σινουάρ είναι ψυχοπαθής και μεθυσμένος από την εξουσία, κυκλοφορεί με την αίσθηση ότι υπαγορεύει τους όρους», είπε ο Γιάτομ.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επιχείρησης για την επιστροφή των απαχθέντων, πρόσθεσε: «Είναι πολύπλοκο και δεν βοηθά πάντα λόγω έλλειψης πληροφοριών ή επιχειρησιακής ικανότητας. Ο στρατιωτικός ελιγμός έχει γίνει πιθανώς προϋπόθεση για να εξεταστεί η επιστροφή των απαχθέντων».

09:13 Φωτορεπορτάζ από τη Δυτική Όχθη μετά τις νυχτερινές ισραηλινές επιδρομές Το Quds News Network, το οποίο σχετίζεται με τη Χαμάς, έχει αναρτήσει φωτογραφίες μετά τις νυχτερινές επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν την περασμένη νύχτα, ένας 18χρονος και ένας 16χρονος.

09:06 Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφάλειας εκτιμούν ότι μπορεί να πάρει έναν μήνα για να υπάρξει νέα κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων Αξιωματούχοι ασφαλείας πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας μήνας για να ασκηθεί αρκετή στρατιωτική πίεση στη Χαμάς ώστε να ανοίξει ένα νέο παράθυρο για εκεχειρία και απελευθέρωση περισσότερων ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού.

Το ρεπορτάζ – στο οποίο δεν γίνεται λόγος για την πηγή του – αναφέρει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα του θύλακα για να συμβεί αυτό.

Οι Times of Israel σημειώνουν ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας διάρκειας μιας εβδομάδας που έληξε την περασμένη Παρασκευή, 105 πολίτες απελευθερώθηκαν από τη Χαμάς στη Γάζα: 81 Ισραηλινοί, 23 υπήκοοι Ταϊλάνδης και ένας Φιλιππινέζος. Νωρίτερα, τέσσερις όμηροι απελευθερώθηκαν και ένας διασώθηκε, ενώ έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον τρία πτώματα.

Πιστεύεται ότι στη Γάζα παραμένουν 138 όμηροι, μεταξύ των οποίων περίπου 20 γυναίκες και δύο μικρά παιδιά.

08:57 Συνάντηση Νετανιάχου και ηγέτη της αντιπολίτευση στην Κνεσέτ Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ θα συναντηθούν στην Κνεσέτ για μια ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια.

Η προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των δύο ήταν πριν από περίπου ένα μήνα, στις αρχές Νοεμβρίου.

08:47 IDF: «Βρισκόμαστε στην καρδιά των προπυργίων της Χαμάς όπου κρύβονται Σινουάρ και Ντέιφ» Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των IDF, τα στρατεύματά τους «βρίσκονται στην καρδιά των προπυργίων της Χαμάς στην Τζαμπάλια, στη Σουτζάιγια, στην πόλη της Γάζας, στη βόρεια Γάζα, και τώρα επίσης στην καρδιά της Χαν Γιουνίς, όπου κρύβονται οι ηγέτες της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ και Μοχάμεντ Ντέιφ».

«Οι δυνάμεις των IDF προχωρούν στην εξάρθρωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς. Τα τέσσερα τάγματα της Ταξιαρχίας Χαν Γιουνίς έχουν δημιουργήσει τρομοκρατικές υποδομές τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος σε όλη την περιοχή. Οι τρομοκράτες από τη Χαν Γιουνίς έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου», τονίζεται στην ίδια ενημέρωση.

Σύμφωνα με τις IDF, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία χτύπησε περισσότερους από 250 στόχους, ενώ, όπως αναφέρει η ενημέρωση, η Ταξιαρχία Κφιρ σκότωσε μέλη της Χαμάς κοντά σε σχολείο στη βόρεια Γάζα, ενώ αργότερα καταστράφηκε φρεάτιο σήραγγας και βρέθηκαν όπλα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments