Πολιτική

Η στιγμή της αλήθειας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η στιγμή της αλήθειας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Πηγή Φωτογραφίας: [362481] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΕΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Στην Αθήνα ο Ερντογάν.

Μετά από δέκα μήνες νηνεμίας στο Αιγαίο, οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας θα προσπαθήσουν να βρουν κοινό έδαφος, ώστε αυτή η κατάσταση ηρεμίας να επεκταθεί και, ει δυνατόν, να αποκτήσει μια πιο σταθερή βάση. Ταυτόχρονα, προσπαθούν να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς.

Η επίσκεψη του Ερντογάν και η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) στην Αθήνα πραγματοποιείται σήμερα σε ένα ιδιαίτερα σύνθετο και δυστοπικό περιβάλλον που αποτελείται από τον πόλεμο στη Γάζα, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αντιδυτική στροφή του Τούρκου ηγέτη.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης από την αρχή αυτής της διαδικασίας είχε επισημάνει ότι ακόμη κι αν έχουμε προβλήματα που δεν λύνονται εύκολα δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ζούμε σε ένα περιβάλλον διαρκούς έντασης που οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις. Και σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του φαίνεται να συμμερίζεται και αυτή την άποψη και ο Τ. Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε τις προθέσεις του σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Καθημερινή”, λίγες ώρες πριν έρθει στην Αθήνα αφού μίλησε θερμά για την ανάγκη και οι δύο χώρες να ζήσουν ειρηνικά. Διάλογος, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων, στην υφαλοκρηπίδα καθώς και σε όλα τα θέματα του Αιγαίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των διεκδικήσεων και όλων των διαφορών της ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχίας, με σαφή αναφορά στη “διεθνή δικαιοσύνη”.

Καίτοι ο Ερντογάν αποκάλυψε ότι σήμερα θα υπογραφεί διακήρυξη φιλικών σχέσεων και καλής γειτονίας, μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήταν γνωστό ποιες συμφωνίες θα είναι έτοιμες προς υπογραφή, αν και δεν πρόκειται για μεγάλου βεληνεκούς συμφωνίες αυτές που έχουν ενταχθεί στη θετική ατζέντα και περισσότερο δρομολογούν συνεργασίες σε επιμέρους τομείς και θεσπίζουν κοινές ομάδες εργασίας.

Ο Τούρκος ηγέτης είναι πεπεισμένος ότι η ένταση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας προκαλείται από τρίτα μέρη και έκανε ειδική αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες.  Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να εγκαταλείψει τις δυνατότητες που της δίνει η ιδιότητα του κράτους – μέλους της Ε.Ε.

Αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εννοεί πραγματικά ότι θέλει να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις, έχει την ευκαιρία να το αποδείξει και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί ως προς αυτό. Αλλά εάν η τουρκική πλευρά εννοεί την αποποίηση μέρους της εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αυτή η διαδικασία δεν θα μπορέσει να πάει πολύ μακριά.  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments