Διεθνή

Guardian: Αρνητικοί οι Ευρωπαίοι σε δημοσκόπηση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Guardian: Αρνητικοί οι Ευρωπαίοι σε δημοσκόπηση για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: FILE PHOTO: European Union flags fly outside the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium September 19, 2019. REUTERS/Yves Herman/File Photo

Θετικοί ως προς την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, ουδέτεροι ως προς την προσχώρηση Αλβανίας, Βοσνία, Γεωργίας, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονίας και Σερβίας, αλλά άκρως αντίθετοι στην είσοδο της Τουρκίας, είναι σε δημοσκόπηση οι Ευρωπαίοι

Θετικοί ως προς την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, ουδέτεροι ως προς την προσχώρηση Αλβανίας, Βοσνία, Γεωργίας, Κοσσυφοπέδιο, Β. Μακεδονίας και Σερβίας, αλλά άκρως αντίθετοι στην είσοδο της Τουρκίας, είναι σε δημοσκόπηση οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τον Guardian.

Η σχετική δημοσκόπηση πάντως έδειξε μία ισχυρή αντίσταση των Ευρωπαίων στο ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, με το 51% των ερωτηθέντων στις έξι χώρες να αντιτίθενται στην ιδέα και λιγότερους από έναν στους πέντε να υποστηρίζουν οποιαδήποτε προοδευτική κίνηση για την ένταξη της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα η δημοσκόπηση, που διεξήχθη σε έξι ευρωπαϊκές χώρες (Δανία, Πολωνία, Γερμανία, Ρουμανία, Γαλλία και Αυστρία) αποκαλύπτει μία ψύχραιμη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην ένταξη ορισμένων κρατών κυρίως των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά σημαντική υποστήριξη για την ένταξη της  Ουκρανίας και, σε μικρότερο βαθμό, της Μολδαβίας και του Μαυροβουνίου.

Όπως όλα δείχνουν οι Ευρωπαίοι είναι γενικά θετικοί στην ιδέα της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, παρά το κόστος και τους κινδύνους, ωστόσο στην προοπτική διεύρυνσης του μπλοκ αναφορικά με τη Γεωργία και άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων, δεν εμφανίζονται αρκετά θετικοί, αλλά ούτε αρνητικοί.

Η Κομισιόν συνέστησε τον περασμένο μήνα να ξεκινήσουν επίσημες ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Οι 27 αρχηγοί κυβερνήσεων της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν την πρόταση στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα – αν και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας,  Βίκτορ Όρμπαν, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αντιτίθεται στην έναρξη διαπραγματεύσεων με το Κίεβο.

Μακροπρόθεσμα, η διεύρυνση έχει γίνει επείγουσα προτεραιότητα της ΕΕ από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η Κομισιόν υποστήριξε τον Νοέμβριο επίσης τις ενταξιακές συνομιλίες με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όταν το Σεράγεβο είναι έτοιμο,  και συνέστησε να δοθεί στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας χώρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ήταν «καταστροφικό» για το Κίεβο και την ΕΕ εάν η Σύνοδος Κορυφής δεν υποστηρίξει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. «Δεν μπορώ να φανταστώ… Δεν θέλω καν να μιλήσω για τις συνέπειες», είπε ο Κουλέμπα.

«Ενώ η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών αυτής της εβδομάδας θα επικεντρωθεί στον δίαυλο ένταξης της Ουκρανίας και άλλων χωρών στην «ευρωπαϊκή οικογένεια», η συζήτηση για το πώς ακριβώς θα επιτευχθεί, «έχει μόλις ξεκινήσει», δήλωσε ο Πιορτ Μπουράς, υψηλόβαθμος συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), ζητώντας ένα «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» για την προσχώρησή της.

Ο ίδιος ανέφερε δε ότι «η γεωπολιτική ρητορική των Βρυξελλών, συγκαλύπτει τις βαθιές ανησυχίες στα κράτη – μέλη σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της διεύρυνσης και τον εκτεταμένο σκεπτικισμό σχετικά με την ικανότητα της ΕΕ να απορροφήσει νέα μέλη»,

Η δημοσκόπηση κατέγραψε σημαντική υποστήριξη για την είσοδο της Ουκρανίας στο υψηλότερο επίπεδο στη Δανία (50%) και στην Πολωνία (47%), με τη γνώμη να είναι διχασμένη στη Ρουμανία (32% υπέρ, 29% κατά), τη Γερμανία (37% υπέρ, 39% κατά) και τη Γαλλία (29% υπέρ, 35% κατά). Η Αυστρία ήταν κατά 52% αντίθετη.

Ωστόσο, το 45% των ερωτηθέντων ανησυχούσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στην ασφάλεια της ΕΕ, έναντι 25% που θεώρησε ότι θα την ενίσχυε, ενώ το 39% πίστευε ότι η είσοδος του Κιέβου θα επηρέαζε αρνητικά την ασφάλεια της χώρας τους.

Πολλοί Ευρωπαίοι δεν είδαν κανένα οικονομικό όφελος από την ένταξη της Ουκρανίας. Ενώ το 43% των ερωτηθέντων στην Πολωνία και το 37% στη Ρουμανία είδαν θετικό αντίκτυπο για την οικονομία της ΕΕ, το 54% στη Δανία και το 46% στην Αυστρία προέβλεψαν κόστος.

Υπήρχαν επίσης φόβοι για τον αντίκτυπο της διεύρυνσης στην πολιτική δύναμη της ΕΕ στον κόσμο. Η Πολωνία και η Δανία ήταν οι πιο αισιόδοξες για αυτό, με το 43% και το 35% των πολιτών να πιστεύουν ότι η ένταξη της Ουκρανίας θα είχε θετικό αντίκτυπο.

Στην Αυστρία (42%) και τη Γερμανία (32%), ωστόσο, η πιο διαδεδομένη άποψη ήταν ότι η ένταξη της Ουκρανίας θα μείωνε την πολιτική ισχύ της ΕΕ στον κόσμο, ενώ οι ερωτηθέντες στη Γαλλία και τη Ρουμανία ήταν χωρισμένοι στα δύο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) εντόπισε επίσης έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ «παλαιών» και «νέων» κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με την ευρύτερη αρχή της διεύρυνσης.

Οι ερωτηθέντες στην Αυστρία (53%), τη Γερμανία (50%) και τη Γαλλία (44%) θεωρούν ότι η ΕΕ δεν πρέπει να δεχθεί νέα μέλη στους κόλπους της. Στη Ρουμανία, η πλειοψηφία (51%), και την Πολωνία (48%), υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα έπρεπε να επιδιώκει την διεύρυνσή της. Στη Δανία, το 37% αντιτίθεται σε οποιαδήποτε άμεση διεύρυνση.

Η υποστήριξη για την ένταξη στην Ε.Ε ήταν λιγότερο θερμή για το Κοσσυφοπέδιο, με το 20% των πολιτών να λέει «ναι» στην προσχώρησή του στην «ευρωπαική οικογένεια» και το 37% να τάσσεται κατά.

Για την Αλβανία, το 24% των Ευρωπαίων τάσσεται υπέρ της ένταξής της ενώ το 35% κατά. Για τη Σερβία , το 25% τάσσεται υπέρ και το 35% κατά ενώ για τη Γεωργία , το 25% λέει «ναι» και το 31% γυρνάει την πλάτη στην Ε.Ε.

Για τη Βόρεια Μακεδονία, το 26% των Ευρωπαίων τάσσεται υπέρ της ένταξης ενώ το 27% κατά, για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το 28% λέει «ναι» στην Ε.Ε και το 29% κατά, ενώ για τη Μολδαβία, το 30% των πολιτών τάσσεται υπέρ και το 28% κατά. Τέλος, το 30% των Ευρωπαίων βλέπουν με «καλό μάτι» την προσχώρηση του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε σε αντίθεση με το 25% «όχι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments