Διεθνή

Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αποπέμψει υπουργούς εξαιτίας οικονομικού σκανδάλου

Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αποπέμψει υπουργούς εξαιτίας οικονομικού σκανδάλου

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO, Ο πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα προβεί στις αλλαγές αύριο, Πέμπτη, μόλις τρεις μήνες έπειτα από ένα προηγούμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα προβεί στις αλλαγές αύριο, Πέμπτη, μόλις τρεις μήνες έπειτα από ένα προηγούμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δήλωσε σήμερα ότι θα κάνει αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιό του σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις επιπτώσεις από ένα εκτεταμένο σκάνδαλο οικονομικής απάτης στους κόλπους του κόμματος και της κυβέρνησής του, την ώρα που ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για αποχωρήσεις τεσσάρων υπουργών.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα προβεί στις αλλαγές αύριο, Πέμπτη, μόλις τρεις μήνες έπειτα από ένα προηγούμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με τον Τύπο, Ιάπωνες εισαγγελείς ερευνούν υποψίες για απάτες στις οποίες φέρεται ότι εμπλέκονται δεκάδες μέλη του κυβερνώντος δεξιού συντηρητικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP), που κυβερνά τη χώρα σχεδόν χωρίς διακοπή από το 1955 και του οποίου ηγείται ο Κισίντα.

Τα μέλη αυτά του LDP είναι ύποπτα, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ότι παρέλειψαν να δηλώσουν το ισόποσο εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν συγκεντρώσει μέσω της πώλησης εισιτηρίων για βραδιές συγκέντρωσης χρημάτων για το κόμμα και τα οποία το LDP τους είχε στη συνέχεια επιστρέψει.

«Αν πουλήσεις περισσότερα (εισιτήρια) από την ποσόστωση που σου έχουν ορίσει, το παραπάνω ποσό πηγαίνει στην τσέπη σου, είναι κάτι εύκολο και εκτιμάται ιδιαιτέρως», είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ANN ένας πρώην συνεργάτης βουλευτή του LPD, ο οποίος είχε κρύψει το πρόσωπό του και είχε παραποιήσει τη φωνή του για να μην αναγνωριστεί.

Οι ερευνητές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα μέλη της σημαντικότερης εσωτερικής παράταξης του κόμματος της οποίας ηγούνταν ο πρώην πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο οποίος δολοφονήθηκε πέρυσι. Τα μέλη της είχαν λάβει περίπου 500 εκατομμύρια γεν (3,2 εκατ. ευρώ) σε μια περίοδο πέντε ετών μέχρι το 2022.

Ο Κισίντα δήλωσε πως είναι «εξαιρετικά λυπηρό το γεγονός ότι η κατάσταση έχει εμπνεύσει περιφρόνηση στον πληθυσμό» και υποσχέθηκε πως αύριο, Πέμπτη, «θα προχωρήσει γρήγορα στους διορισμούς», χωρίς να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, σημαντικοί υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι πρόκειται να παυθούν, όπως ο γενικός γραμματέας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο και ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιασουτόσι Νισιμούρα.

Συνολικά ο ανασχηματισμός αφορά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εννέα υπουργούς και υφυπουργούς. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Τζούντζι Σουζούκι και ο υπουργός Γεωργίας Ισίρο Μιγιασίτα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Κιόντο – όλοι τους ανήκουν στην «παράταξη Άμπε».

Εντούτοις το σκάνδαλο φέρεται ότι πλήττει επίσης μέλη της παράταξης του Κισίντα, καθώς και την πρώην υπουργό Ολυμπιακών Αγώνων και πρώην πρόεδρο της επιτροπής διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο Σέικο Χασιμότο.

Ερωτηθείς σχετικά με τις κατηγορίες που τον αφορούν, ο Ματσούνο αρνήθηκε σήμερα να μιλήσει για την υπόθεση αυτή, την οποία αποκαλύπτουν εδώ και εβδομάδες λίγο-λίγο τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, διαβεβαιώνοντας πως «θα λάβει τα προσήκοντα μέτρα» έπειτα από μια εσωτερική έρευνα που διεξάγεται από την κοινοβουλευτική ομάδα.

Πρόταση μομφής, που κατατέθηκε σήμερα στο κοινοβούλιο από την αντιπολίτευση, απορρίφθηκε, καθώς το LPD διαθέτει συντριπτική πλειοψηφία και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments