Ελλάδα

Χρηματοδότηση έως 370 εκατ. Ευρώ για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις στην Αττική

Χρηματοδότηση έως 370 εκατ. Ευρώ για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις στην Αττική

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Χρηματοδότηση για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις που μπορεί να φτάσει και τα 370 εκατ. Ευρώ εγκρίθηκε από την περιφέρεια Αττικής.

Ευκαιρία για ολοκληρωμένες βιώσιμες χωρικές παρεμβάσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Αττικής.

Χρηματοδότηση για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις που μπορεί να φτάσει και τα 370 εκατ. Ευρώ εγκρίθηκε από την περιφέρεια Αττικής.

Ειδκότερα, εγκρίθηκαν από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη οι Προτάσεις Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) των Χωρικών Αρχών του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Πειραιά, του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) και του Συνδέσμου Δήμων Νότιας Αττικής, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αττική» 2021-2027.

Το σύνολο των πόρων που θα διατεθούν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αττικής, για τη νέα περίοδο, και για τις 4 νέες Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ), ανέρχεται στο ποσό των 283 εκ. ευρώ, ωστόσο θα υπάρχει η δυνατότητα υπερδέσμευσης από πλευράς τους σε ποσοστό 30% και συνεπώς το συνολικό ποσό που θα διατεθεί, δύναται να ανέλθει στα περίπου 370 εκ. ευρώ.

Οι νέες στρατηγικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης των τεσσάρων ΟΧΕ, εγκρίθηκαν από τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε στα γραφεία της Περιφέρειας με τον Δήμαρχο Πειραιά Γ. Μώραλη, τον Δήμαρχο Περιστερίου και Πρόεδρο του ΑΣΔΑ Α. Παχατουρίδη, τον Δήμαρχο Καλλιθέας Δ. Κάρναβο και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Αθηναίων Α. Τσιατσιάμη, ο οποίος εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Κ. Μπακογιάννη. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Δ. Δρόσης, στελέχη της Περιφέρειας και των Δήμων.

Έργα και δράσεις με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο για τις πόλεις

Οι Δήμαρχοι ευχαρίστησαν την Περιφέρεια για την εκ νέου στήριξη των Δήμων με σημαντικούς πόρους από το ΠΕΠ Αττική 2021-2027, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα τους βοηθήσει να προχωρήσουν σε έργα και δράσεις με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο για τις πόλεις τους. Όπως ανέφεραν, οι ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους, παραμένει ένα «αγκάθι» στην προσπάθειά τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των διατιθέμενων πόρων, ωστόσο επικαλούμενοι την εμπειρία και την τεχνογνωσία από την προηγούμενη περίοδο, εξέφρασαν την αισιοδοξία πως στη νέα περίοδο τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα καλύτερα.

Παράλληλα εκτός από τον Περιφερειάρχη ευχαρίστησαν και τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, σημειώνοντας ότι όλη την προηγούμενη περίοδο, στάθηκε στο πλευρό τους με ευελιξία και μεγάλη διάθεση στήριξης, προκειμένου να δρομολογείται ομαλά η υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Από την πλευρά του ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε τους Δημάρχους κυρίους Μώραλη, Μπακογιάννη, Παχατουρίδη και Κάρναβο για την εποικοδομητική συνεργασία, εκφράζοντας την πεποίθηση πως με το σημαντικό ποσό των 283 εκ. ευρώ που διατίθεται στις 4 ΟΧΕ, η νέα περίοδος προδιαγράφεται ακόμα πιο δυναμική με περισσότερα έργα και δράσεις που θα συμβάλλουν στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη των πόλεων.

«Μαζί με όλα αυτά τα οποία έγιναν από μέρους μας τα προηγούμενα χρόνια σε συνδυασμό με τη σημαντική προσπάθεια που κατέβαλλαν οι Δήμαρχοι κύριοι Μώραλης Μπακογιάννης, Παχατουρίδης και Κάρναβος, καταφέραμε να επιτύχουμε μία σημαντική απορρόφηση την προηγούμενη διοικητική περίοδο και τώρα πιο αισιόδοξοι και πιο έμπειροι, θα μπορέσουμε να πάμε σε ακόμα μεγαλύτερες απορροφήσεις. Οι πόροι και η διάθεση στήριξης υπάρχουν, οπότε είμαι σίγουρος ότι τα πράγματα θα πάνε ακόμα πιο καλά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια συμφώνησε με τις επισημάνσεις των Δημάρχων πως η έλλειψη προσωπικού στους Δήμους δημιουργεί προβλήματα στην απορρόφηση των πόρων, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση πως με τη νέα χρονιά η κατάσταση θα εξισορροπηθεί.

Πηγή: in.gr//Χρήστος Ράπτης

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments