Πολιτική

Η Ελλάδα αλλάζει παραγωγικό μοντέλο με αφετηρία την εκπαίδευση

Η Ελλάδα αλλάζει παραγωγικό μοντέλο με αφετηρία την εκπαίδευση

Πηγή Φωτογραφίας: [365954] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης στην "καρδιά" του παραγωγικού μοντέλου.

Η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσδιορίσει ως έναν από τους πέντε βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στη δεύτερη τετραετία του, ξεκινά με τον εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας με την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της πρόσληψης εκπαιδευτικών και την ψηφιοποίηση των σχολείων. Ωστόσο, δεν πρέπει να σταματήσει εκεί.

Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, του διαδικτύου, της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και της ανοικτής ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας, οι προκλήσεις ξεπερνούν τα όρια των πανεπιστημιακών σχολών και των τμημάτων επαγγελματικής κατάρτισης.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας προσπαθούν να κινηθούν σε δύο άξονες – πανεπιστημιακή και τεχνική εκπαίδευση – προκειμένου να διευρύνουν τις επιλογές των μαθητών και να τους παρέχουν τα κατάλληλα εργαλεία όχι μόνο για τη γνώση αλλά και για την επαγγελματική αποκατάσταση.

Από το βήμα της Βουλής, την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι τον Ιανουάριο του 2024, θα γίνει νόμος του κράτους η ρύθμιση, που θα επιτρέπει τη λειτουργία στη χώρα μας μη κρατικών ξένων πανεπιστημίων, χωρίς να αλλάξει προς ώρας το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Ο κύριος στόχος, εκτός από την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή, είναι να σταματήσει η εκροή Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό και να προσελκύσει ξένους φοιτητές στη χώρα μας. Ωστόσο, παράλληλα με την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η οποία θα λάβει αυξημένη χρηματοδότηση από φέτος, η κυβέρνηση προσπαθεί να αναδιαρθρώσει και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, με το υπουργείο Παιδείας να ετοιμάζει ήδη νομοθετικό σχέδιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να συνδέσει την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, ώστε να διασφαλίσει ότι θα υπάρχουν καλά αμειβόμενες θέσεις και εργαζόμενοι με δεξιότητες που μπορεί να αναπτύξει το εκπαιδευτικό σύστημα.

Η αναβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και η σύνδεση της με την αγορά εργασίας, είναι ο βασικός γνώμονας του νομοσχεδίου, που προβλέπει την ενσωμάτωση Επαγγελματικών Λυκείων, Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης και Δημόσιων ΙΕΚ σε νέα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, εξελίσσοντας, μάλιστα, τα ΙΕΚ σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Στόχος είναι η στενή σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας και η εστίαση στις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων και των επιχειρηματικών ζωνών, όπως η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Για το σκοπό αυτό, έχει συσταθεί και λειτουργεί σε κάθε κέντρο ένα τμήμα επαγγελματικής ανάπτυξης και απασχόλησης, το οποίο ενισχύει περαιτέρω τους δεσμούς με την αγορά εργασίας, συνεργάζεται με επαγγελματικούς φορείς, ερευνά στατιστικά στοιχεία, φροντίζει για την απασχόληση των σπουδαστών, τους βοηθά στη μετάβαση στο επόμενο επίπεδο εκπαίδευσης, παρέχει επαγγελματικό προσανατολισμό και παρέχει ατομικές συμβουλές για τις προοπτικές σε κάθε τομέα.

Τώρα που η ανεργία μειώνεται και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά, η κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να θέσει στην ημερήσια διάταξη τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για μια υγιή οικονομία που δεν θα εξαρτάται πλήρως από τις οικονομικές συνθήκες.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τις προοπτικές της Ελλάδας για το 2024, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε όχι μόνο στα μακροοικονομικά μεγέθη, αλλά και στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, στην ανάπτυξη συγκεκριμένων τομέων, όπως οι νεοφυείς επιχειρήσεις, καθώς και σε επενδύσεις που συμπληρώνουν βασικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, και αλλάζουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Και στην οικοδόμηση αυτού του νέου μοντέλου, ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι καθοριστικός, τόσο για τη μείωση της ανεργίας όσο και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και καλά αμειβόμενων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments