Διεθνή

Politico: Η ΕΕ κατέληξε σε μια «ιστορική» συμφωνία για τη μετανάστευση

Politico: Η ΕΕ κατέληξε σε μια «ιστορική» συμφωνία για τη μετανάστευση

Πηγή Φωτογραφίας: Timesofisrael.com

"Η Ε.Ε. έσπασε το χρόνιο πολιτικό αδιέξοδο".

ι διαπραγματευτές εργάζονται όλη τη νύχτα για να συμφωνήσουν για την αναθεώρηση των διαδικασιών ασύλου της ΕΕ, αναφέρει το Politico, κάνοντας λόγο για μια ιστορική συμφωνία που έδωσε λύση στο χρόνιο πολιτικό αδιέξοδο.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έσπασε το χρόνιο πολιτικό αδιέξοδο την Τετάρτη, συμφωνώντας σε μια συμφωνία που θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο το μπλοκ περιορίζει την είσοδο μεταναστών, μετακινεί τους μετανάστες στις χώρες της ΕΕ και διευκολύνει αποτελεσματικά την απέλαση των αιτούντων άσυλο που δεν έχουν επιτυχώς».

Όπως σημειώνει στόχος των προτάσεων είναι ο περιορισμός και η αποθάρρυνση της παράτυπης μετανάστευσης. Ειδικότερα, μετανάστες από χώρες που έχουν στατιστικά χαμηλές πιθανότητες να τους χορηγηθεί άσυλο (κάτω από το ποσοστό αποδοχής του 20%, όπως η Τουρκία, η Ινδία ή η Τυνησία) θα κρατούνται στα σύνορα σε «κέντρα ασύλου» που μοιάζουν με φυλακές.

Ο στόχος είναι να διεκπεραιωθούν οι αιτήσεις ασύλου σε αυτά τα κέντρα εντός 12 εβδομάδων και να αποσταλούν οι άνθρωποι αμέσως πίσω στη χώρα προέλευσης, εάν τα αιτήματά τους απορριφθούν.

Σύμφωνα με το Politico, η μακροχρόνια αντιπαλότητα εντός της ΕΕ στο θέμα του μεταναστευτικό γίνεται μεταξύ των χωρών του νότου όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Κύπρος και η Ισπανία, και των βορείων χωρών όπως Γερμανία, Δανία και Ολλανδία.

«Οι χώρες του νότου δεν θέλουν να επωμιστούν μόνοι τους το κόστος της φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, πολλοί από τους οποίους θέλουν να ταξιδέψουν στις βορειότερες χώρες, με τις δεύτερες να επιμένουν ότι οι μετανάστες πρέπει να παραμείνουν στην πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία εισέρχονται», τονίσει και συμπληρώνει:

«Αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση στοχεύει να σπάσει αυτό το αδιέξοδο. Οι νότιες χώρες θα κληθούν να δημιουργήσουν κέντρα υποδοχής σαν φυλακές στα σύνορά τους για την καταγραφή των μεταναστών και τη διεκπεραίωση των αιτημάτων ασύλου τους. Σε αντάλλαγμα, θα είναι ευκολότερη η απέλαση των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο και οι χώρες της πρώτης γραμμής θα έχουν εγγυημένη βοήθεια από την υπόλοιπη ΕΕ».

Επίσης, οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης δεν θα αναγκαστούν να δεχτούν πρόσφυγες που ανακατανέμονται από το νότο, αλλά θα έχουν την επιλογή είτε να δεχτούν μια συγκεκριμένη ποσόστωση μεταναστών είτε να συμβάλλουν χρηματοδοτικά σε ένα ταμείο της ΕΕ το οποίο θα χρησιμοποιείται για να στηρίξει οικονομικά τις χώρες του νότου που θα επωμιστούν την όσο διαρκέσει, παραμονή των μεταναστών.

«Η μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, σηματοδοτώντας μια περαιτέρω υποστήριξη της ΕΕ για αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση της αυξανόμενης δημοτικότητας των αντιμεταναστευτικών ακροδεξιών πλατφορμών σε όλη την Ευρώπη, μια σοβαρή πολιτική πρόκληση για την γηραιά ήπειρο.

Η συμφωνία έρχεται μόλις έξι μήνες πριν από τις εκλογές της ΕΕ, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν αύξηση της υποστήριξης των ακροδεξιών, αντιμεταναστευτικών κομμάτων σε χώρες όπως η Γερμανία και την Ολλανδία.

Η συζήτηση γύρω από τη μετανάστευση πρόκειται να αποτελέσει καθοριστικό και διχαστικό στοιχείο των εκλογών στην Ευρώπη το 2024, σχολιάζει το Politico.

Πηγή:liberal, politico

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments