Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο Συνέδριο

ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για το κρίσιμο Συνέδριο

Πηγή Φωτογραφίας: [365193] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/EUROKINISSI)

Πάλη για τους συσχετισμούς.

Η αντίστροφη μέτρηση για το συνέδριο του  ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σήμανε χθες, με την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του κόμματος (ΚΟΕΣ) να πραγματοποιεί την πρώτη της συνεδρίαση. Με δεδομένο ότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. θα πραγματοποιηθεί από 23-25 Φεβρουαρίου, το χρονικό αυτό πλαίσιο είναι ουσιαστικά στενό για την Αντιπολίτευση, η οποία ταυτόχρονα θέλει να δώσει στο εγχείρημα χαρακτήρα επανεκκίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) συνέταξε χθες έναν πρώτο οδικό χάρτη για τη διεξαγωγή των εκλογών του Συνεδρίου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, το ψηφοδέλτιο για τους βουλευτές θα κλείσει την 1η ή την 8η Φεβρουαρίου και δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα μέλη του κόμματος που θα έχουν εγγραφεί στο κόμμα μέχρι την ημερομηνία αυτή, με εξαίρεση τα πρώην μέλη του κόμματος. Ο iSyriza έχει δημοσιεύσει στοιχεία που δείχνουν ότι 8.000 νέα μέλη του κόμματος έχουν εγγραφεί μετά τη διάσπαση και κατά τη διάρκεια της μάχης για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα, Υπήρξε μεγάλος αριθμός μελών του κόμματος που εγγράφηκαν για να υποστηρίξουν τον υποψήφιο Στέφανο Κασσελάκη ειδικότερα.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν αποκλείεται η ροή νέων μελών που στηρίζουν τον “νέο πρόεδρο”, δηλαδή νέων μελών που στήριξαν εξαρχής τον Στέφανο Κασσελάκη, προκειμένου να επιβληθεί ένας νέος συσχετισμός αριθμητικά, αλλά μόνο εφόσον συγκεντρωθεί ικανός αριθμός νέων μελών στις κάλπες των τοπικών οργανώσεων του κόμματος. Ωστόσο, καθώς το ψηφοδέλτιο είναι κλειστό για το κοινό, η εκλογή των μελών θα είναι η πρώτη (ως) μέτρηση της εσωτερικής δύναμης του κόμματος και υπάρχει νευρικότητα στους υποστηρικτές του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το ποιος έχει το πάνω χέρι στο κόμμα.

Από την μία πλευρά στέκονται οι «Νεοπροεδρικοί» (Παύλος Πολάκης, Γιώργος Τσίπρας, Θεοδώρα Τζάκρη, Πέτρος Παππάς, Δώρα Αυγέρη κτλ) που στήριξαν με το «καλημέρα» την υποψηφιότητα Κασσελάκη για την ηγεσία του κόμματος και από την άλλη τα μέλη της «ομάδας Παππά», υπό τον πρώην Υπουργό, Νίκο Παππά, χωρίς τον οποίο και το ποσοστό του (8,68%), ωστόσο, ο νέος Πρόεδρος του κόμματος δεν θα είχε εκλεγεί ποτέ. Σε αυτήν την συνθήκη, η επικράτηση το επόμενο διάστημα σε επίπεδο Συνέδρων, αλλά και στελεχών κομματικών οργανώσεων μιας εκ των δυο τάσεων, αναμένεται να προσδιορίσει τη φυσιογνωμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και να καθορίσει την αντιπολιτευτική τακτική.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη της “νεοπροεδρικής” πτέρυγας είχαν εκφράσει την ιδέα της αναβολής του συνεδρίου σε λιγότερο επώδυνο χρόνο, έχοντας κατά νου την προσπάθεια διαμόρφωσης μιας νέας πλειοψηφίας υπέρ τους τώρα που οι ευρωεκλογές απέχουν έξι μήνες. Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Παπάς διαθέτει προσωπικούς μηχανισμούς εθνικής εμβέλειας, καθιστώντας τη μάχη πραγματική αναμέτρηση.

Παράλληλα, ανάμεσα στα οργανωτικά ζητήματα που εξετάστηκαν χθες ήταν και η διεξαγωγή θεματικών εκδηλώσεων, από τις πρώτες κιόλας ημέρες του 2024, επικεντρωμένες σε δυο ζητήματα: στα μη κρατικά πανεπιστήμια και στην ακρίβεια.

Στην πρώτη περίπτωση, η δυνατότητα διαμόρφωσης κοινωνικών (και νεανικών) ρευμάτων στο θέμα των συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων δεν πέρασε απαρατήρητη από την Κουμουνδούρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments