Γεωπολιτικά

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες στο Ιράν κατά το μνημόσυνο του «ήρωα διοικητή» των Φρουρών της Επανάστασης

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες στο Ιράν κατά το μνημόσυνο του «ήρωα διοικητή» των Φρουρών της Επανάστασης

Πηγή Φωτογραφίας: ειδησεις 247,Περισσότεροι από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν από δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν κοντά σε κοιμητήριο στο Ιράν, όπου πραγματοποιείτο τελετή για την τέταρτη επέτειο της δολοφονίας, το 2020, του κορυφαίου ιρανού στρατιωτικού διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο Σουλεϊμανί είχε σκοτωθεί σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους το 2020, αναφέρει το Reuters.

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν από δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν κοντά σε κοιμητήριο στο Ιράν, όπου πραγματοποιείτο τελετή για την τέταρτη επέτειο της δολοφονίας, το 2020, του κορυφαίου ιρανού στρατιωτικού διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σουλεϊμανί.

Ο Σουλεϊμανί σκοτώθηκε σε ηλικία 62 ετών σε επίθεση με τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) των ΗΠΑ στο Ιράκ. Πρόσωπο-κλειδί του ιρανικού καθεστώτος, ήταν επίσης από τα πιο δημοφιλή δημόσια πρόσωπα στη χώρα.

Αφού υπηρέτησε στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ (1980-1988), ο Σουλεϊμανί ανήλθε γρήγορα στην κλίμακα της ιεραρχίας και έγινε επικεφαλής της Δύναμης Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης, που έχει επιφορτιστεί με τις εξωτερικές επιχειρήσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση έκανε λόγο για μια πρώτη και στη συνέχεια, με διαφορά περίπου 10 λεπτών, για μια δεύτερη έκρηξη στη διάρκεια της τελετής στη νοτιοανατολική πόλη Κερμάν με δεκάδες θύματα. Ακολούθησε χάος και πανικός.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Nournews ανέφερε πως «φιάλες αερίου εξερράγησαν στον δρόμο που οδηγεί στο κοιμητήριο», ενώ σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο Mehr οι εκρήξεις προκλήθηκαν από μηχανισμούς, οι οποίοι ενεργοποιήθηκαν με τηλεχειρισμό.

«Οι εκρήξεις προκλήθηκαν από τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στην επαρχία Κερμάν, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ. Ο Μπαμπάκ Γεκταπαράστ, εκπρόσωπος των υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης του Ιράν, δήλωσε αργότερα πως 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 170 τραυματίστηκαν. Ορισμένα πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι ο αριθμός των τραυματιών είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η κρατική τηλεόραση έδειξε διασώστες της Ερυθράς Ημισελήνου να φροντίζουν τραυματίες στην τελετή, όπου εκατοντάδες Ιρανοί είχαν συγκεντρωθεί για την επέτειο του θανάτου του Σουλεϊμάν. Ορισμένα πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments