SPOTLIGHTS

Τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες τείνει να εκπληρώσει φέτος ο ελληνικός τουρισμός

Τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες τείνει να εκπληρώσει φέτος ο ελληνικός τουρισμός

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay, Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών Νοεμβρίου που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η ΤτΕ, η «βαριά βιομηχανία» της χώρας κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 20 δισ. ευρώ τους 11 πρώτους μήνες της χρονιάς.

Πλέον, τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Δεκέμβριο, ο οποίος θα κρίνει το κατά πόσο ο κλάδος θα προσεγγίσει το επόμενο ορόσημο των 21 δισ. ευρώ.

Τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες τείνει να εκπληρώσει φέτος ο ελληνικός τουρισμός, επιτυγχάνοντας όχι μόνο να ξεπεράσει τα ρεκόρ του 2019 αλλά και θέσει τον πήχη για την συνέχεια πολύ υψηλότερα, δεδομένου ότι στο ενδεκάμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ. Οι επιδόσεις του Δεκεμβρίου όμως, μήνας που κατά γενική ομολογία των φορέων του κλάδου κινήθηκε καλά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις εισπράξεις σε νέα ιστορικά υψηλά, αυξάνοντας τα χαμόγελα για φέτος αλλά και τις «ανησυχίες» για του χρόνου.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Ισοζυγίου Πληρωμών Νοεμβρίου που δημοσιοποίησε την Παρασκευή η ΤτΕ, η «βαριά βιομηχανία» της χώρας κατάφερε να σπάσει το φράγμα των 20 δισ. ευρώ τους 11 πρώτους μήνες της χρονιάς. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 20,11 δισ. ευρώ από 17,86 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019, καταγράφοντας αύξηση 12,6% σε σχέση με την χρυσή χρονιά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Top World Hotel (@topworldhotel)

Μεγάλη συνεισφορά στις προαναφερθείσες επιδόσεις, είχε η πορεία του Νοεμβρίου, η οποία με την αρωγή του καλού καιρού αλλά και των προσπαθειών επιμήκυνσης της σεζόν, αποδείχτηκε εξαιρετική. Τον προτελευταίο μήνα του προηγούμενου έτους, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 401 εκατ. ευρώ, από 314 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 27,7%.

Πλέον, τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Δεκέμβριο, ο οποίος θα κρίνει το κατά πόσο ο κλάδος θα προσεγγίσει το επόμενο ορόσημο των 21 δισ. ευρώ.

Οι πρώτες ενδείξεις είναι θετικές. Στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας για παράδειγμα η επιβατική κίνηση τον Δεκέμβριο του 2023 ανήλθε σε 1,86 εκατ., αυξημένη κατά 17,1% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και αυξημένη άνω του 10% σε σχέση με το προπανδημικό 2019. Αντίστοιχα και στα περιφερειακά αεροδρόμια τον Δεκέμβριο διακινήθηκαν πάνω από 754 χιλιάδες επιβάτες, αριθμός που παραπέμπει σε άνοδο 12,7% σε σχέση με το 2022 αλλά και άνοδο της τάξης του 8,2% σε σχέση με το προπανδημικό 2019.

Να θυμίσουμε ότι βάσει των στοιχείων της ΤτΕ, τον Δεκέμβριο του 2022 η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση έφτασε τους 580,1 χιλ. ταξιδιώτες ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις άγγιξαν τα 241,1 εκατ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα της προπανδημικής χρονιάς (2019) η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση έφτασε τις 692 χιλ. ταξιδιώτες ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις άγγιξαν τα 289 εκατ. ευρώ. Εκείνο τον μήνα μέσω του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών είχαν διακινηθεί περί τα 1,64 εκατ. επιβάτες, 13,6% λιγότεροι από ότι φέτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments