Διεθνή

ΗΠΑ: Πώς η αποχώρηση Ντε Σάντις επηρεάζει το προεδρικό χρίσμα

ΗΠΑ: Πώς η αποχώρηση Ντε Σάντις επηρεάζει το προεδρικό χρίσμα

Πηγή Φωτογραφίας: Abcnews.com

Είναι αναπόδραστη η επικράτηση Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων;

O Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διεκδικεί για τρίτη φορά το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, αντιμετωπίζει ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση της εκστρατείας του για το 2024 αύριο Τρίτη, στις προκριματικές εκλογές του Νιου Χαμσάιρ.

Ο Ρον Ντε Σάντις απέσυρε την υποψηφιότητά του μόλις δύο ημέρες πριν από την εκλογική μάχη, χθες Κυριακή, ενώ ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος μένει πλέον μόνος του απέναντι στη Νίκι Χέιλι.

Ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πέτυχε ρεκόρ επίδοσης στις εκλογές της Αϊόβα την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, το Νιου Χαμσάιρ έχει μια πιο μετριοπαθή πολιτική παράδοση και ο υποψήφιος Τραμπ χρειάστηκε να δώσει σκληρή μάχη τα προηγούμενα χρόνια. Οι κανόνες της πολιτείας επιτρέπουν επίσης στους ανένταχτους ψηφοφόρους να συμμετέχουν στις προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων.

Η Χέιλι, πρώην πρέσβειρα του ΟΗΕ και πρώην κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, ελπίζει να εκμεταλλευτεί αυτές τις αδυναμίες, ιδίως τώρα που είναι η μόνη σημαντική υποψήφια που κατεβαίνει απέναντι στον πρώην πρόεδρο.

Ο Ντε Σάντις, ακόμη και πριν αποσυρθεί εντελώς, είχε ουσιαστικά παραδώσει το Νιου Χαμσάιρ για να επικεντρωθεί στις προκριματικές εκλογές της Νότιας Καρολίνας στις 24 Φεβρουαρίου. Είχε όμως υποστηρικτές στο Νιου Χαμσάιρ, οι οποίοι τώρα πρέπει να αποφασίσουν τι θα κάνουν.

Μία νίκη της Χέιλι θα αποτελούσε το έναυσμα μίας πιο ανταγωνιστικής φάσης των προκριματικών, όπου μέχρι στιγμής κυριαρχεί ο Τραμπ.

Αντίθετα, μία νίκη του Τραμπ θα δημιουργούσε την αίσθηση του αναπόφευκτου, πείθοντας περισσότερους ότι θα είναι ο αδιαμφισβήτητος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Αν η Χέιλι δεν μπορεί να νικήσει τον Τραμπ στο Νιου Χαμσάϊρ, πιθανότατα δεν μπορεί να τον σταματήσει πουθενά αλλού, ούτε καν στην πολιτεία της, τη Νότια Καρολίνα. Μια αναμέτρηση μεταξύ του Τραμπ και της Χέιλι είναι ακριβώς αυτό που προέβλεπαν οι Ρεπουμπλικάνοι επικριτές του Τραμπ.

Η Χέιλι έχει κερδίσει την υποστήριξη μετριοπαθών και ανεξάρτητων. Έχει επίσης την υποστήριξη του δημοφιλούς κυβερνήτη του Νιου Χάμσαϊρ Κρις Σουνάνου.

Παρ’ όλα αυτά, ο Τραμπ εξακολουθεί να προηγείται. Σε μια προσπάθεια να καταφέρει πλήγμα, ο πρώην πρόεδρος κάλεσε επιφανείς υποστηρικτές του να εκφράσουν δημοσίως την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητά του.

Από την άλλη, σημαντικός αριθμός Ρεπουμπλικανών του Νιου Χαμσάιρ επιμένει ότι δεν θα υποστηρίξει ποτέ τον Τραμπ. Και ουσιαστικά χωρίς προκριματικές εκλογές για τους Δημοκρατικούς, πολλοί αριστερόστροφοι ψηφοφόροι που δεν είναι προσκείμενοι στο κόμμα θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη Χέιλι.

Πάντως, οι προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών κρίνονται συνήθως στο δικό τους στρατόπεδο και η υποστήριξη του Τραμπ από τη βάση βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments