Πολιτική

Βρούτσης: Τα μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα θα επεκταθούν σταδιακά σε όλο το φάσμα του αθλητισμού

Βρούτσης: Τα μέτρα κατά της βίας στα γήπεδα θα επεκταθούν σταδιακά σε όλο το φάσμα του αθλητισμού

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),«Στις 12 Φεβρουαρίου τελειώνει η προθεσμία που είχε καταγραφεί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οπότε μετά απ’ αυτή την ημερομηνία τα γήπεδα θα ανοίξουν εκ νέου, αλλά σε ένα νέο περιβάλλον το οποίο έχει προϋποθέσεις για να διατηρούν τη δυνατότητα να είναι ανοιχτά πλέον στους φιλάθλους» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης

«Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γνωρίζουμε όνομα, επίθετο, διεύθυνση και το κινητό του καθενός που μπαίνει στο γήπεδο» ανέφερε ο αν. υπουργός

«Στις 12 Φεβρουαρίου τελειώνει η προθεσμία που είχε καταγραφεί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οπότε μετά απ’ αυτή την ημερομηνία τα γήπεδα θα ανοίξουν εκ νέου, αλλά σε ένα νέο περιβάλλον το οποίο έχει προϋποθέσεις για να διατηρούν τη δυνατότητα να είναι ανοιχτά πλέον στους φιλάθλους» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Παράλληλα τονίζει πως «πλέον οι κυρώσεις είναι πάρα πολύ επώδυνες. Εάν και εφόσον πέσουν σε αυτές (σ.σ. οι ομάδες), τότε δυστυχώς για την ποδοσφαιρική ανώνυμη εταιρεία (ΠΑΕ), για την κάθε ομάδα, θα υποστεί τις συνέπειες της αθλητικής παραβατικότητας. Η 12η Φεβρουαρίου είναι το δέντρο, ενώ το μετά τις 12 είναι το δάσος, είναι το μέλλον που πρέπει πλέον να μπούμε σε ένα νέο περιβάλλον το οποίο θα έχει όλες τις προδιαγραφές που υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δηλαδή, κάμερες οι οποίες θα λειτουργούν κανονικά, θα υπάρχει πλαίσιο λειτουργίας τους, θα βλέπουν όλες τις πλευρές του γηπέδου».

Ερωτηθείς εάν αυτή τη στιγμή έχουν τοποθετηθεί κάμερες υψηλής ευκρίνειας σε όλα τα γήπεδα της Σούπερ Λιγκ, ο κ. Βρούτσης απαντά ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάμερες σε πάρα πολλά γήπεδα. Στη συντριπτική πλειοψηφία των γηπέδων υπάρχουν κάμερες από το παρελθόν. Ο τρόπος όμως, που λειτουργούν, η ποιότητα των καμερών, η χωροταξία των καμερών, η οπτική δυνατότητα των καμερών δεν είναι αυτή που έπρεπε. Για αυτό προσδιορίζουμε ένα νέο περιβάλλον στο οποίο όλα θα γίνουν με λεπτομέρεια, με σχέδιο που θα ικανοποιεί και τους φιλάθλους και τους παράγοντες του ποδοσφαίρου.

Το ποδόσφαιρο θα περάσει σε μια νέα εποχή όπου όλα έχουν αλλάξει και τα αλλάζουμε σχεδόν όλα στο πλαίσιο της λειτουργίας των αγωνιστικών χώρων. Οι κάμερες θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο. Η ταυτοπροσωπία επίσης. Μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα γνωρίζουμε όνομα, επίθετο, διεύθυνση και το κινητό του καθενός που μπαίνει στο γήπεδο. Εμείς αυτή τη στιγμή αυτό που επιδιώκουμε είναι να λειτουργήσουν όλα κανονικά. Να επανέλθει ο κόσμος σε πρώτη φάση στα γήπεδα και δεύτερον να αρχίσει να επανέρχεται με την οικογένειά του. Να μη φοβάται. Δεν λέμε ότι θα νικήσουμε την εγκληματικότητα.

Αν η εγκληματικότητα και η βία νικιόταν, τότε με τη νομοθεσία που υπάρχει και στο ποινικό δίκαιο της χώρας αλλά και στο ποινικό δίκαιο για την αθλητική βία που είναι το πιο αυστηρό της Ευρώπης, με το ιδιώνυμο που υπάρχει, τότε δεν θα υπήρχε βία. Φιλοδοξούμε, αισιοδοξούμε και θα τα καταφέρουμε, οι αγωνιστική χώροι να περάσουν σε μια νέα εποχή.

Η βία είναι έκδηλη, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Ενίοτε χρησιμοποιεί ως άλλοθι τον αθλητισμό ή μια ποδοσφαιρική ομάδα. Πολλοί από αυτούς που εκδηλώνουν αυτή την ακραία αθλητική βία και χρησιμοποιούν το όνομα της ομάδας τους δεν είναι η ομάδα αυτοί που πιστεύουν. Τη χρησιμοποιούν την ομάδα ως άλλοθι. Δεν πιστεύουν στην ομάδα, δεν τους ενδιαφέρει η ομάδα. Μια κάλυψη θέλουν για να έχουν ένα άλλοθι ότι ναι, είμαι οργανωμένος εκεί και μπορώ να κάνω ότι θέλω.

Η βία δεν μπορεί να σταματήσει με τη νομοθεσία. Εμείς αυτό που προσπαθούμε είναι να σταματήσουμε αυτό το οργανωμένο περιβάλλον με ροπή προς την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα που εκκολάπτεται μέσα στα γήπεδα και εκδηλώνεται εκτός γηπέδων, κάτι που είναι δουλειά της αστυνομίας».

Τέλος, σχετικά με τον αν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα στα γήπεδα ο κ. Βρούτσης αναφέρει «σκληρότερα μέτρα δεν υπάρχουν. Έχουμε φτάσει στο ζενίθ σε επίπεδο ποινικής διαδικασίας. Το πιο αυστηρό ποινικό δίκαιο για τον αθλητισμό στην Ευρώπη με ιδιώνυμο. Δεύτερον, δεν θέλουμε να παρέμβουμε στο πρωτάθλημα.

Θέλουμε το πρωτάθλημα να διεξάγεται κανονικά και οι επιπτώσεις των κυρώσεων θα έχουν να κάνουν μόνο με ένα πράγμα: με το κλείσιμο του γηπέδου, χωρίς φιλάθλους. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι με τις σύγχρονες διαδικασίες που φέρνουμε στα γήπεδα, όταν αλλάζεις ένα περιβάλλον και το περνάς σε μια νέα εποχή. Πιο συγκεκριμένα, κάμερες σύγχρονες με υψηλή ανάλυση, αστυνομία που θα τις παρακολουθεί, το Υπουργείο Αθλητισμού με ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δέχεται τις παρατηρήσεις, κάθε περιοχή του γηπέδου, ακόμα και τα αποδυτήρια, θα τα παρακολουθούμε όταν ξέρουμε ποιος μπαίνει στο γήπεδο. Όλο αυτό νομίζω ότι είναι κάτι καινούργιο, το οποίο το υποδέχονται όλοι με μεγάλη ικανοποίηση. Τα μέτρα αυτά, βεβαίως θα επεκταθούν σιγά σιγά σε όλο το φάσμα του αθλητισμού».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments