Ελλάδα

Σήμερα η κορύφωση των χιονοπτώσεων που φέρνει η κακοκαιρία Αυγή [vid]

Σήμερα η κορύφωση των χιονοπτώσεων που φέρνει η κακοκαιρία Αυγή [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: [366837] ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η κακοκαιρία «Αυγή» πλήττει τη χώρα με έντονες χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές, ενώ αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία της από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο λεκανοπέδιο με χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο.

Χιόνι θα πέσει κυρίως από τα 300 μέτρα υψόμετρο και πάνω, κυρίως από την Κηφισιά και βορειότερα. Χιονόστρωση αναμένεται να έχουμε σε Βίλια, Καπανδρίτι, Διόνυσο, Άγιο Στέφανο.

Στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας θα βρεθούν περιοχές όπως η Μαγνησία, η Βοιωτία, η Φθιώτιδα. Εκεί, είναι πιθανό να χιονίσει και μέσα στις πόλεις, δηλαδή σε Βόλο, Λαμία και Λιβαδειά.

Η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει με έκτακτο δελτίο για την επιδείνωση του καιρού, που θα φέρει βροχές στα χαμηλά υψόμετρα και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, μαζί με πτώση της θερμοκρασίας, ενώ από αύριο Τετάρτη θα αρχίσει να εκτονώνεται το φαινόμενο.

Μάλιστα, σε ορισμένους νομούς και δήμους υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία, ενώ πολλά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε το Σάββατο το πρωί, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Υψηλές πιέσεις στα βορειοδυτικά Βαλκάνια συνδυάζονται με χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και προκαλούν θυελλώδεις άνεμους, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας το επόμενο διήμερο, τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της χώρας και χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και νοτιότερα.

Το σύστημα της εν λόγω κακοκαιρίας έχει λάβει την ονομασία «AVGI» από την ομάδα της EUMETNET για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν: α) Θεσσαλία – Σποράδες: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Μαγνησίας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν. β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στη Βοιωτία ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν. γ) Εύβοια: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν. δ) Αττική: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο αρχικά στα βόρεια (ενδεικτικά 300-400m) ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενταθούν και θα σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα ανατολικά και δυτικά. Εξασθένηση από τη νύχτα. ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Οι χιονοπτώσεις τις μεσημβρινές ώρες πρόσκαιρα θα είναι πυκνές ενώ από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν. στ) Κρήτη: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές ενώ από τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονες. Εξασθένηση από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν: α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο. β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, στην Εύβοια και στις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments