Ελλάδα

Ανησυχία για τον στρεπτόκοκκο – Έρχεται έξαρση, τι πρέπει να προσέχουμε

Ανησυχία για τον στρεπτόκοκκο – Έρχεται έξαρση, τι πρέπει να προσέχουμε

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου,Το 2023 στην Ελλάδα καταγράφθηκαν 89 περιστατικά διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α - Δέκα παιδιά και 12 ενήλικοι κατέληξαν

Το 2023 στην Ελλάδα καταγράφθηκαν 89 περιστατικά διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α - Δέκα παιδιά και 12 ενήλικοι κατέληξαν

Τις εκτιμήσεις των επιστημόνων ότι βρισκόμαστε κοντά στην περίοδο έξαρσης του στρεπτόκοκκου επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο οι απώλειες δύο ανθρώπων από τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός με διαφορά λίγων ημερών: ενός 28χρονου από τον Τύρναβο και ενός 9χρονου παιδιού στο Διδυμότειχο.

Ο 28χρονος άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μετά από ασθένεια δύο μηνών κατά τη διάρκεια της οποίας δεν κατέστη δυνατό να διαγνωσθεί από τι πάσχει και τελικά όταν εισήχθη για νοσηλεία κατέληξε από σηψαιμία.

Όσον αφορά τον θάνατο του 9χρονου παιδιού στο Διδυμότειχο αυτή αποδίδεται στην πιο σοβαρή έκφραση του στρεπτόκοκκου Α, τη διεισδυτική λοίμωξη (Invasive Group A Streptococcus, iGAS) από την οποία το 2023 κατέληξαν 10 παιδιά στη χώρα μας.

Η τόσο ραγδαία εξέλιξη μιας λοίμωξης που οδηγεί σε θάνατο ένα παιδί δεν σταματά να προκαλεί αίσθηση ακόμη και στους ίδιους τους γιατρούς, παρότι γνωρίζουν ότι αν και σπάνια, η διεισδυτική μορφή του στρεπτόκοκκου Α είναι επικίνδυνη. Στην Ευρώπη, από τον Σεπτέμβριο του 2022 και έπειτα, καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων και θανάτων διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α (Invasive Group A Streptococcus, iGAS).

Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από iGAS δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Παρόλα αυτά, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων iGAS διεθνώς, ο ΕΟΔΥ ζήτησε τη δήλωση όλων των κρουσμάτων από τις αρχές του 2023. Έτσι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι τις 11/1/2024 δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 89 περιστατικά iGAS, 40 σε ενήλικες και 49 σε παιδιά ηλικίας στην πλειοψηφία τους κάτω των δέκα ετών. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται 22 θάνατοι, 10 σε παιδιά ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και 12 σε ενήλικες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments