Nέα της αγοράς

Mytilineos: Συμφωνία με την κυβέρνηση της Γκάνας να εκμεταλλευτεί τοπικά κοιτάσματα βωξίτη

Mytilineos: Συμφωνία με την κυβέρνηση της Γκάνας να εκμεταλλευτεί τοπικά κοιτάσματα βωξίτη

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΕΒ(EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Πρόκειται για το μοντέλο που στηρίζεται στη φθηνή ενέργεια και στην άμεση πρόσβαση στην πρώτη ύλη. Φθηνή ενέργεια που μέχρι τις 31/12/2023 εξασφαλίζονταν από τη σύμβαση με τη ΔΕΗ και από 1/1/2024 από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου με ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Το επιτυχημένο μοντέλο του μεταλλουργικού κλάδου της Mytilineos στην Ελλάδα (Αλουμίνιο Ελλάδος) επιχειρεί να μεταφέρει η διοίκηση και στην Αφρική, μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Γκάνας να εκμεταλλευτεί τοπικά κοιτάσματα βωξίτη.

Πρόκειται για το μοντέλο που στηρίζεται στη φθηνή ενέργεια και στην άμεση πρόσβαση στην πρώτη ύλη. Φθηνή ενέργεια που μέχρι τις 31/12/2023 εξασφαλίζονταν από τη σύμβαση με τη ΔΕΗ και από 1/1/2024 από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου με ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Επίσης, η πρόσβαση και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επάρκεια στην πρώτη ύλη (βωξίτης) έχει εξασφαλιστεί από την εξαγορά της Imerys, που μαζί με τη θυγατρική Δελφοί Δίστομον είναι σε θέση να εξορύσσουν 1,2 εκατ. τόνους βωξίτη τον χρόνο. Για αυτό το Αλουμίνιο της Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι καταναλώνει ρεύμα όσο η… Θεσσαλία, είναι από τις πιο αποδοτικές μονάδες στην Ευρώπη και η μοναδική καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής πρωτόχυτου αλουμινίου.

Η Mytilineos ανακοίνωσε ότι έλαβε άδεια παραχώρησης για έρευνες βωξίτη στην Γκάνα σε μια περιοχή που εκτιμάται ότι έχει γεωλογικά αποθέματα 300 εκατ. τόνων βωξίτη. Γεωλογικά αποθέματα 300 εκατ. τόνων σημαίνει ότι στα «σπλάχνα» της γκανέζικης γης μπορεί να βρίσκονται από 200 εκατ. τόνοι έως 600 εκατ. τόνοι.

Στόχος είναι μετά την υλοποίηση των απαραίτητων μελετών να αναπτυχθεί μεταλλευτική δραστηριότητα που σταδιακά δύναται να φτάσει σε ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 10 εκατ. τόνων βωξίτη, που σε σημερινές τιμές αγοράς αντιστοιχεί σε κύκλο εργασιών ύψους 500 εκατ. δολαρίων.

Και επειδή ο όμιλος Μytilineos δεν είναι μεταλλευτικός όμιλος ώστε να περιοριστεί στο μεταλλείο που θα «στήσει», αλλά μεταλλουργικός όμιλος, ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή μονάδας αλουμίνας με προβλεπόμενη ετήσια δυναμικότητα 1,5 εκατ. τόνων.

Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα παραγωγή αλουμίνας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας ανέρχεται σε 865.000 τόνους ετησίως, με την παραγωγική διαδικασία για την παραγωγή αλουμινίου να είναι η εξής: 2 τόνοι βωξίτη παράγουν ένα τόνο αλουμίνας και δύο τόνοι αλουμίνας ένα τόνο πρωτόχυτου αλουμινίου. Ο βωξίτης από την Γκάνα εντάσσεται στους τροπικούς βωξίτες και έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα (περίπου 40%-44%) σε αλουμίνα σε σχέση με τον ελληνικό βωξίτη που έχει περιεκτικότητα 50%-58% σε αλουμίνα.

Με τα 10 εκατ. τόνους βωξίτη η Μytilineos εκτός από την τροφοδοσία του εργοστασίου αλουμίνας θα έχει τη δυνατότητα να παράγει περισσότερες σπάνιες γαίες όπως γάλλιο και σκάνδιο που είναι υποπροϊόντα του βωξίτη.

Το γάλλιο είναι μία απαραίτητη πρώτη ύλη για την επικοινωνία των δικτυών 5G, για την κατασκευή φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, για την παραγωγή μικροτσίπ, για την κατασκευή ραντάρ αλλά και κρίσιμης αμυντικής τεχνολογίας τελευταίας γενιάς που λόγω περιορισμού των εξαγωγών από την Κίνα έχει έλλειψη. Για αυτό και η ΕΕ στο πλαίσιο αναζήτησης εναλλακτικών προμηθευτών προσέγγισε και τον ελληνικό όμιλο ώστε να συνδράμει στην προσπάθεια αποκατάστασης της προσφοράς της απαραίτητης αυτής πρώτης ύλης.

Επόμενος στόχος η αύξηση παραγωγής στο αλουμίνιο

Ο όμιλος Mytilineos, όμως, εκτός από τη μονάδα παραγωγής αλουμίνας στη Γκάνα δεν αποκλείεται να καθετοποιήσει πλήρως την παραγωγή και να κάνει το colpo grosso με την ίδρυση και μονάδας αλουμινίου.

Το αλουμίνιο είναι το μέταλλο της πράσινης μετάβασης, αφού είναι ελαφρύ, ανακυκλώνεται, δεν οξειδώνεται και έχει πολλές εφαρμογές, από την αεροδιαστημική έως την αυτοκινητοβιομηχανία. Οι δυνατότητες αύξησης της παραγωγής στην Ελλάδα είναι περιορισμένες εκτός αν γίνουν από την αρχή οι γραμμές παραγωγής.

Στην Γκάνα όμως θα είναι πιο εύκολο. Αρκεί να εξασφαλιστεί φθηνή ενέργεια, καθώς η μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος γίνεται όταν με τη μέθοδο της ηλεκτρόλυσης παράγεται αλουμίνιο από την αλουμίνα. Στην ανακοίνωση της Mytilineos αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Αναδεικνύοντας το επιτυχημένο μοντέλο Energy & Metals και τις συνέργειες που προκύπτουν από αυτό η Μυτιληναίος επιδιώκει να εφαρμόσει αντίστοιχο τρόπο λειτουργίας και στην Γκάνα, έχοντας ήδη εις βάθος κατανόηση του ενεργειακού τομέα της χώρας, μέσω εκτέλεσης πληθώρας ενεργειακών έργων».

Η ελληνική εταιρεία βρίσκεται εδώ και επτά χρόνια στην Γκάνα, όπου μεταξύ άλλων έχει κατασκευάσει μεγάλη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, στην οποία έχει αναλάβει και τη λειτουργία. Για όποιον διαβάζει πίσω από τις γραμμές αυτό το «εις βάθος κατανόηση του ενεργειακού τομέα της χώρας» προϊδεάζει για το επόμενο βήμα της ελληνικής εταιρείας στη Γκάνα. Άλλωστε, η αγορά του αλουμινίου όπως προαναφέρθηκε θα παραμείνει «ζεστή» και για τα επόμενα πολλά χρόνια.

ΠΗΓΗ/ businessdaily.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments