Πολιτική

Σε διαφορετική τροχιά αγρότες και κυβέρνηση

Σε διαφορετική τροχιά αγρότες και κυβέρνηση

Πηγή Φωτογραφίας: [366983] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ)

Κλιμακώνουν οι αγρότες, έκκληση για διάλογο απευθύνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε αντίθετους δρόμους βαδίζουν, με βάση τις πιο πρόσφατες εξελίξεις, αγρότες και κυβέρνηση, με τον αγροτικό κόσμο να αποφασίζει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και με την κυβέρνηση να καλεί σε συναίνεση και διάλογο.

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με το κλείσιμο των Εθνικών οδών σε πολλά σημεία από αύριο και με συλλαλητήριο με τα τρακτέρ στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα αποφάσισαν οι αγρότες κατά την πανελλαδική σύσκεψη που που έλαβε χώρα στη Νίκαια της Λάρισας.

Πιο αναλυτικά, οι αποφάσεις που έλαβαν είναι η κλιμάκωση της κινητοποίησης έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, το κλείσιμο των δρόμων με τρακτέρ σε εθνική, επαρχιακή και τελωνεία ταυτοχρόνως, το κάθε μπλόκο να κάνει δράσεις και μέσα στην πόλη ενώ για την επόμενη εβδομάδα ετοιμάζουν συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αθήνα.

Για τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους μίλησε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λάρισας, Χρήστος Σιδερόπουλος: «Ευχαριστούμε όλα τα μπλόκα, όλη την Ελλάδα που σήμερα ήταν εδώ στη Νίκαια. Είμαστε ενωμένοι, έχουμε αιτήματα, είναι η ώρα του πρωθυπουργού αλλά με απαντήσεις. Εμείς θα είμαστε στην Εθνική, θα κάνουμε τις κινητοποιήσεις, όπως αποφασίστηκε. Ο αγώνας συνεχίζεται, ούτε βήμα πίσω».

Τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου

Οι αγρότες προτάσσουν επτά αιτήματα, τα οποία είναι κοινά για όλους και θεωρούν κρίσιμη την ικανοποίησή τους. Ειδικότερα ζητούν: -Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο-7 λεπτά η κιλοβατώρα το ρεύμα -Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές -Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και να διαπραγματευτεί ξανά -Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα -Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις

Τα επί μέρους αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας που αφορούν την αποκατάσταση των καταστροφών από τον Ντάνιελ θα παρατεθούν σε παράρτημα των βασικών τους αιτημάτων. Οι αγρότες, μετά από δυόμιση ώρες συνεδρίαση αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με τρεις βασικούς τρόπους: – Να κλείνουμε την ίδια ώρα σε όλα τα σημεία στην εθνική, επαρχιακή και τελωνεία με τρακτέρ από αύριο. – Το κάθε μπλόκο να κάνει δράσεις και μέσα στην πόλη. – Την επόμενη εβδομάδα συλλαλητήριο στην Αθήνα με τρακτέρ

Έκκληση Αυγενάκη για συνεννόηση και διάλογο

Από την πλευρά της, ωστόσο, η κυβέρνηση συνεχίζει να προτάσσει τον διάλογο και επιθυμεί να διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον αγροτικό κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, νέο μήνυμα προς τους αγρότες που αποφασίζουν σήμερα για το μέλλον των κινητοποιήσεων, απηύθυνε από τη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή που επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την «ενίσχυση της πρότυπης κτηνοτροφίας, ρυθμίσεις για την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε εν όψει των σημερινών αποφάσεων των αγροτών, πως « θέλω να επισημάνω ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο μαζί τους και με διάθεση για συνεννόηση».

«Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η επίλυση των προβλημάτων του κλάδου είναι προτεραιότητα μας», ανέφερε, προσθέτοντας πως «τα προβλήματα λόγω ενεργειακής και κλιματικής κρίσης έχουν ενταθεί».

Ο κ. Αυγενάκης διεμήνυσε πως «εδώ είμαστε για να πάρουμε αποφάσεις μαζί χωρίς να υπονομεύουν το μέλλον της χώρας», επισημαίνοντας ότι «τα προβλήματα της δημοκρατίας λύνονται με συναινέσεις και διάλογο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments