Ελλάδα

Ελευθέριος Βενιζέλος: Η “απογείωση” της επιβατικής κίνησης συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο

Ελευθέριος Βενιζέλος: Η “απογείωση” της επιβατικής κίνησης συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Η "απογείωση" της επιβατικής κίνησης συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, Ελ. Βενιζέλος, οι μετοχές του οποίου έκαναν χθες ντεμπούτο στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Η "απογείωση" της επιβατικής κίνησης συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο

Η “απογείωση” της επιβατικής κίνησης συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, Ελ. Βενιζέλος, οι μετοχές του οποίου έκαναν χθες ντεμπούτο στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Διατηρώντας τη δυναμική της περσινής χρονιάς, ο αριθμός των επιβατών που διακινήθηκαν στον  Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τον πρώτο μήνα του έτους, παρέμεινε σε μονοπάτι ανόδου. Παρά το γεγονός ότι διανύουμε την χειμερινή περίοδο, η οποία συγκαταλέγεται παραδοσιακά ανάμεσα στις πιο αδύναμες του έτους, ωστόσο η ζήτηση για ταξίδι τόσο για αναψυχή όσο και για επαγγελματικούς λόγους, παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών τον Ιανουάριο ανήλθε σε 1,602 εκατ. έναντι 1,447 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2023, σημειώνοντας αύξηση 10,7%. Η μεγάλη πλειοψηφία προήλθε από το δίκτυο εξωτερικού, με την επιβατική κίνηση να φθάνει τα 1,116 εκατ. από 989.806 πέρυσι, ενισχυμένη κατά 12,8%. Άνοδο 6,2% κατέγραψε και ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών στο δίκτυο εσωτερικού, ο οποίος ανήλθε σε 486.140 έναντι 457.741 το 2023.

Θυμίζουμε ότι για το σύνολο του 2023, ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών ξεπέρασε τους 28 εκατ., προσεγγίζοντας το ταβάνι της δυναμικότητας του αεροδρομίου. Η είσοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο, η οποία επιτεύχθηκε μετά από πυρετώδεις προετοιμασίες, οι οποίες διήρκησαν περίπου ένα χρόνο, συνοδεύεται και από ένα πλάνο επενδύσεων, το οποίο αποσκοπεί στην σταδιακή αύξηση της δυναμικότητας του διεθνούς αερολιμένα, με απώτερο σκοπό τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 50 εκατ. επιβατών σε ετήσια βάση, μέχρι το 2045.

Πρόκειται για ένα επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα υπερβεί τα 1,5 δισ. ευρώ και θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις.

Η μεγαλύτερη δημόσια προσφορά των τελευταίων 18 ετών 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η χθεσινή μέρα υπήρξε ορόσημο τόσο για την πορεία του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών όσο και για το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς στις 10.30 ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΑΑ, Γιάννη Παράσχη, του υπουργού εθνικής οικονομίας, Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού υποδομών και μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα.

“Η εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλος σηματοδοτεί μια κομβική εξέλιξη για το ελληνικό χρηματιστήριο, δίνοντας παράλληλα ένα εμφατικό μήνυμα για την επενδυτική δυναμική της χώρας”, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΧΑ, Γιάννος Κοντόπουλος και συνέχισε λέγοντας: “επιπλέον εγκαινιάζει την έναρξη των δημόσιων προσφορών πανευρωπαϊκά για το 2024 καθώς πρόκειται για την πρώτη δημόσια προσφορά που διενεργήθηκε στην Ευρώπη φέτος”.

“Υποδεχόμαστε σήμερα μια εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 2,5 δισ. ευρώ, η δημόσια προσφορά της οποίας σημείωσε υπερκάλυψη-ρεκόρ κατά 12 φορές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια προσφορά που πραγματοποιήθηκε μέσω χρηματιστηρίου τα τελευταία 18 χρόνια”.

Πηγή: forbes.com//Ματίνα Χαρκοφτάκη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments