Τεχνολογία

Τι είναι το «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» από το οποίο λέει η Ρωσία ότι πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι

Τι είναι το «σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου» από το οποίο λέει η Ρωσία ότι πέθανε ο Αλεξέι Ναβάλνι

Πηγή Φωτογραφίας: protothema.gr

Τι το προκαλεί, ποια η διαφορά με τον καρδιακό θάνατο

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με το ρωσικό σωφρονιστικό ίδρυμα όπου κρατείτο, πέθανε από το «σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου». Τι είναι όμως αυτό;

Το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου γνωσtό ως SADS εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980. To καναδικό ινστιτούτο φαρμάκων το ονόμασε «σύνδρομο αιφνίδιου, απροσδόκητου νυχτερινού θανάτου».

«Πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους απροσδόκητους θανάτους σε νέους, που εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών», ανέφερε το Βασιλικό Αυστραλιανό Κολλέγιο Γενικών Ιατρών. Ο όρος χρησιμοποιείται όταν η νεκροψία δεν μπορεί να βρει μια προφανή αιτία θανάτου.

Το σύνδρομο αιφνίδιου αρρυθμικού θανάτου είναι όταν κάποιος πεθαίνει ξαφνικά και απροσδόκητα από καρδιακή ανακοπή, αλλά η αιτία της καρδιακής ανακοπής δεν μπορεί να βρεθεί. Μια καρδιακή ανακοπή συμβαίνει όταν η καρδιά σταματά ξαφνικά να αντλεί αίμα γύρω από το σώμα. Αυτό σταματά την αναπνοή και δεν οξυγονώνεται ο εγκέφαλος. Ο ρυθμός της καρδιάς (που ελέγχει τον καρδιακό παλμό) ενδέχεται να παρουσιάσει κάποιες «ανωμαλίες» και αυτός ο ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός είναι γνωστός ως αρρυθμία. Ορισμένες αρρυθμίες μπορεί να είναι επικίνδυνες και εάν δεν υπάρξει θεραπεία, μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή ανακοπή.

Τι προκαλεί το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου (SADS);

Το SADS συμβαίνει συνήθως όταν ένας μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, γνωστός ως αρρυθμία, δεν αντιμετωπίζεται και οδηγεί σε καρδιακή ανακοπή. Μια αρρυθμία συνήθως προκαλεί την καρδιά να χτυπά πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή ακανόνιστα. Συνήθως προκαλείται από μια καρδιακή πάθηση που επηρεάζει το «ηλεκτρικό» σύστημα της καρδιάς.

Μερικές φορές, η καρδιακή πάθηση που προκαλεί την αρρυθμία μπορεί να είναι κληρονομική. Οι κληρονομικές καρδιακές παθήσεις είναι συχνά η αιτία του SADS εάν δεν εντοπιστούν και δεν αντιμετωπιστούν.

Μια κατάσταση που προκαλεί το σύνδρομο ου αιφνίδιου θανάτου σε ενήλικες είναι μη ανιχνεύσιμη μετά τον θάνατο, επειδή η καρδιά φαίνεται φυσιολογική. Υπό ορισμένες συνθήκες όμως ενδέχεται να μπορεί να διαγνωστεί σε περίπτωση που ισχύουν προϋποθέσεις όπως:

– υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HCM) – διατατική μυοκαρδιοπάθεια (DCM) – αρρυθμογενής μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας (ARVC)

Χάρη στην έρευνα, οι ειδικοί γνωρίζουν πλέον ότι αυτές οι καταστάσεις προκαλούνται από αλλαγές (ή μεταλλάξεις) σε ένα ή περισσότερα από τα γονίδιά. Μερικές φορές αυτό μπορεί να το ανακαλύψει κανείς με γενετικές εξετάσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διαγνωσθεί εάν κάποιος έχει μια κληρονομική καρδιακή πάθηση ή εάν κινδυνεύει να αναπτύξει.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αιφνίδιου καρδιακού θανάτου και SADS;

Το σύνδρομο αιφνίδιου αρρυθμικού θανάτου (ή SADS) διαγιγνώσκεται όταν η αιτία θανάτου δεν μπορεί να εξηγηθεί σε μια μεταθανάτια εξέταση επειδή η δομή της καρδιάς φαίνεται φυσιολογική.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος (SCD) είναι όταν η αιτία θανάτου μπορεί να βρεθεί σε μια μεταθανάτια εξέταση επειδή κάτι δεν πάει καλά με τη δομή της καρδιάς. Όπως, μερικώς ή πλήρως φραγμένες αρτηρίες μετά από καρδιακή προσβολή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments