Γεωπολιτικά

Ο Ζελένσκι ζητάει στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ – Διεθνής σύνοδος στο Παρίσι

Ο Ζελένσκι ζητάει στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ – Διεθνής σύνοδος στο Παρίσι

Πηγή Φωτογραφίας: U.S. President Joe Biden welcomes Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy on the South Lawn at the White House in Washington, U.S., December 21, 2022. REUTERS/Kevin Lamarque

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ειδικά οι πιστοί του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αρνούνται να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση που θέλει ο Λευκός Οίκος.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρότρυνε το αμερικανικό Κογκρέσο να εγκρίνει τη χορήγηση επιπρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα του κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Πέμπτη από το Fox News, το τηλεοπτικό δίκτυο το οποίο προτιμούν οι συντηρητικοί, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι το τρέχον διάστημα εμποδίζουν να περάσει νομοσχέδιο που προβλέπει πακέτο 60 δισεκ. δολαρίων, όπως αξιώνει επί μήνες ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ειδικά οι πιστοί του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αρνούνται να εγκρίνουν τη χρηματοδότηση που θέλει ο Λευκός Οίκος.

«Θα επιζήσουμε στην Ουκρανία χωρίς την υποστήριξη του Κογκρέσου; Ασφαλώς. Αλλά όχι όλοι», τόνισε ο κ. Ζελένσκι, αναφερόμενος ειδικά στις απώλειες μεταξύ των αμάχων αφότου εισέβαλε στη χώρα του ο στρατός της Ρωσίας πριν από σχεδόν δυο χρόνια.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο, το τίμημα της βοήθειας στο Κίεβο σήμερα είναι πολύ κατώτερο αυτού που θα είχε αύριο η σύγκρουση με τις δυνάμεις του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν αργότερα αν επικρατήσουν στον πόλεμο.

Ο βασικός υποστηρικτής της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ, της έχουν διαθέσει στρατιωτική βοήθεια δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όμως οι κρουνοί έχουν κλείσει και ο ουκρανικός στρατός υφίσταται ελλείψεις πυρομαχικών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που προεξοφλείται ήδη πως θα είναι υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, εναντιώνεται στη χορήγηση περαιτέρω αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και αξιοποιεί την επιρροή του για να μην περάσει το σχέδιο νόμου για αυτήν.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, που διεξάγει επίσης εκστρατεία για την επανεκλογή του, ερίζει πως αν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει τη βοήθεια θα πρόκειται «για δώρο» των Ρεπουμπλικάνων «στον Πούτιν».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments