Τεχνολογία

«Ξύπνησε» η ιαπωνική σεληνάκατος Slim: Άντεξε στους -130 βαθμούς

«Ξύπνησε» η ιαπωνική σεληνάκατος Slim: Άντεξε στους -130 βαθμούς

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//Earth orbit with satellite. Network connection. Communication of future. Elements of this image furnished by NASA

Ασαφές το αν η σεληνάκατος της Ιαπωνίας θα «ξυπνήσει» ξανά

Η σεληνάκατος της Ιαπωνίας ανταποκρίθηκε σε ένα σήμα από τη Γη, υποδηλώνοντας ότι επέζησε της σεληνιακής νύχτας, η οποία διαρκεί δύο γήινες εβδομάδες και στην οποία επικρατούν θερμοκρασίες -130 βαθμών Κελσίου, ανακοίνωσε η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (Jaxa).

Το μη επανδρωμένο Smart Lander for Investigating Moon (Slim) προσγειώθηκε τον περασμένο μήνα γερμένο κατά 90 μοίρες, με τη «μύτη» του να αγγίζει το έδαφος. Ως αποτέλεσμα, οι ηλιακοί συλλέκτες δεν ήταν στραμμένοι στο φως και η Jaxa έθεσε το σκάφος σε κατάσταση αναμονής για να εξοικονομήσει ενέργεια. Αλλά καθώς η γωνία του ήλιου μετατοπίστηκε, τροφοδοτήθηκε για δύο ημέρες και πραγματοποίησε επιστημονικές παρατηρήσεις ενός κρατήρα με κάμερα υψηλών προδιαγραφών.

Η Jaxa είπε ότι σεληνάκατος «κοιμήθηκε» ξανά καθώς επέστρεψε το σκοτάδι και, αφού «δεν ήταν σχεδιασμένο για τις σκληρές σεληνιακές νύχτες», δεν ήταν σαφές εάν θα ξαναξυπνήσει.

«Χθες στείλαμε μια εντολή, στην οποία το Slim απάντησε», είπε η Jaxa τη Δευτέρα. «Το Slim κατάφερε να επιβιώσει από μια νύχτα στην επιφάνεια του φεγγαριού διατηρώντας παράλληλα τη λειτουργία επικοινωνίας του».

Ανέφερε ότι οι επικοινωνίες «τερματίστηκαν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς ήταν ακόμα σεληνιακό μεσημέρι και η θερμοκρασία του εξοπλισμού επικοινωνίας ήταν πολύ υψηλή. Γίνονται προετοιμασίες για την επανέναρξη της λειτουργίας όταν οι θερμοκρασίες του οργάνου θα έχουν κρυώσει αρκετά».

Την περασμένη Πέμπτη ακολούθησε η προσσελήνωση του Odysseus, μιας σεληνακάτου της εταιρείας Intuitive Machines που μεταφέρει επιστημονικό εξοπλισμό για το πρόγραμμα Artemis της NASA.

Η Ιαπωνία πιστεύει ότι η τεχνολογία ακριβούς προσσελήνωσης θα διευκολύνει την εξερεύνηση του ανώμαλου εδάφους στον νότιο πόλο, όπου έχουν ανακαλυφθεί κρατήρες των οποίων ο πυθμένας παραμένει βυθισμένος σε αιώνιο σκοτάδι.

Μέσα τους πιστεύεται ότι κρύβονται μεγάλες ποσότητες πάγου, οι οποίες εκτός από νερό για τις μελλοντικές αποικίες μπορεί να διασπαστεί με ηλεκτρόλυση και να δώσει οξυγόνο και υδρογόνο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο.

Η ιδιωτική ιαπωνική εταιρεία ispace προσπάθησε να προσγειωθεί στο φεγγάρι πέρυσι, αλλά το σκάφος είχε μια «σκληρή προσγείωση» και η επαφή χάθηκε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments